Свържете се с нас

Интервюта

Доц. д-р Валентин Василев, Обществен посредник на територията на Община Благоевград: В последните месеци е на лице значително увеличение в интензитета на търсените консултации

Публикувано

на

Месеци след избирането на Обществения посредник на Благоевград, десетки граждани бяха приети, изслушани и консултирани по различни проблеми.

Здравейте г-н Василев, вече изминаха няколко месеца от дейността Ви като Обществен посредник на територията на Община Благоевград. Бихте ли ни разказали малко повече за работата си до момента. Постъпват ли сигнали и заявления, активни ли са гражданите спрямо институцията и  на каква проблематика са областите, в които се търси съдействието Ви?

– Здравейте, г-н Байрактарски,  първо благодаря за поканата и за проявения интерес към дейността на Обществения посредник. Почти всекидневни са заявленията, сигналите, консултациите от граждани, които търсят помощта на институцията, която представлявам. Може да се отбележи, че в последните месеци  е на лице значително увеличение в интензитета  на търсените консултации. В по-голямата си част се касае за индивидуални заявления, като повечето от тях са депозирани или лично в приемния ден след проведена консултация, или по електронен път на имейла на институцията. Но има и случаи, в които добросъвестни граждани правят опит да помогнат на свои познати и близки чрез сигнал или заявление до институцията. Повече от 60 са случаите, предмет на дейността на институцията, като по всеки от тях са предприети действия. Необходимо е да бъде отбелязано, че за част от заявленията е необходим времеви процес, поради проверки, справки и съдействия от съответната институция или администрация до пълното разяснение на поставения казус. Широк е диапазона на разглежданите случаи. Най-общо проблематиката на случаите, които разглеждаме е свързана със социални права,  образование, здравеопазване, етажна собственост, електроснабдяване, други обществени услуги, неполучаване в срок на административни услуги, имотни спорове, проблеми с работодатели и др.

Добре, можете ли да обобщите накратко за читателите, които не знаят, какво всъщност е местния Обществения посредник  и по какви въпроси можем да се обърнем към вас?

– Местният Обществен посредник защитава  обществения интерес и контролира спазването на законните права. Той е обществен защитник, който защитава правата на гражданите и контролира спазването им и изпълнява функциите си като приема и разглежда жалби и сигнали от злоупотреби и се намесва по въпроси, които нарушават правата и свободите на гражданите от общинските органи , техните администрации и лица занимаващи се с обществена дейност. Дейността на Обществения посредник е насочена към подобряване качеството на административните услуги, повишаване на правната култура на гражданите, гарантиране на правото на добро управление и повишено доверие между гражданите и институциите…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Интервюта

Снежанка Пенова: „Девойка Кюстендилска пролет“ е един от най-истинските конкурси в България!

Публикувано

на

Снежанка Пенова е „Девойка Кюстендилска пролет“ за 2019 година. Тя е ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев“. Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Снежанка получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата „Девойка Кюстендилска пролет“. „Уникално се чувствам, не съм го очаквала. Пожелавам на кюстендилци да бъдат здрави, щастливи, обичани и най- вече да продължават да се усмихват, защото усмивката е най- важното нещо. На себе си пожелавам успехи и здраве”, заяви след награждаването победителката Снежанка Пенова.  Ние се свързахме с нея, за да разберем коя е хубавицата с приказното име Снежанка…

Представи се на нашите читатели…

– Казвам се Снежанка Пенова На 17 години съм от град Кюстендил. Уча в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ – специалност банково дело. През свободното си време обичам да пея и танцувам. Занимавам се с благотворителни каузи. Ходя на уроци. Излизам с приятели. Забавлявам се общо взето.

Тоест не скучаеш?

– Изобщо не. Графика ми е пълен.

Разкажи за конкурса. Кой беше човекът, който първи те подкрепи? Ти сама ли взе решението да участваш в него?

– Приятелите и семейството ме подкрепиха и записаха. Те ми дадоха кураж първоначално. Постоянно ми повтаряха да се запиша. Че е хубаво. Затова и се записах.

Имаше ли някакви очаквания? Нещо подсказваше ли ти, че ще спечелиш?

– Изобщо не очаквах, че ще спечеля. Нищо не ми го подсказваше. Като гледах другите момичета, които участваха, не се възприемах за нещо повече от тях. Мислех си, че някой друг ще вземе тази титла, а всъщност я взех аз. Все още не мога да повярвам. Все още ми е тръпка.

Как се чувстваш сега като „Девойка Кюстендилска пролет“2019?

– Еуфорията ми намаля, но се чувствам много добре. Определено е гордост да носиш тази титла. Чувствам се страхотно.

Какво предстои сега от тук нататък?

– Незнам. Надявам се на много успехи, здраве, щастие. Всичко най-хубаво си желая….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Радостина и Румен от дует „Пирин“: Готвим се за „Пирин Фолк“ – Сандански  2019

Публикувано

на

Радостина Димова и Румен Иванов са част от фолклорния каталог на музикална компания „Ара мюзик“. Двамата заедно се представят като „Дует Пирин”. Радостина Димова е от гр. Самоков, а Румен Иванов е от село Бели Искър. Освен двойка на сцената Радостина и Румен са двойка и в живота. Те са едни от най-обичаните дуети в ефира на Фен Фолк ТВ.

Как станахте дует?  Защо Дует „Пирин“, а сте от Самоковския край?

– Здравейте г-н Байрактарски и вие читатели на в-к „Топ Преса“.

Нашия дует се сформира 2008 г., когато се запознахме. Артистичният ни  псевдоним няма нищо общо нито с името на Пирин планина, нито с това от къде сме, а олицетворява музиката, която изпълняваме, а именно песни от Пиринско-македонската фолклорна област. Споменавали сме в някои интервюта, че корените на Румен са от Вардарска Македония, също така в семейството му винаги на почит е била македонската песен, това е повлияло на неговите, а в последствие и на общите ни музикални нагласи. Също така малко известен факт на широката общественост е, че в Самоков има цял квартал, който е наречен „Македонския квартал“, тъй като е имало доста преселници с македонски корени и самоковци обожават македонската музика.

Избрали сте селото пред града. Защо млади хора като вас живеят в село?

– Ние постоянно сме сред хора и затова, когато се приберем вкъщи искаме  спокойствие. Село Бели Искър, където живеем е много красиво и ни вдъхновява, освен това тук се развива доста успешен селски туризъм и понякога се шегуваме, че през почивните дни в центъра на селото може да видиш повече хора, отколкото в центъра на София.

Всъщност сме много близо и до града, а и до един от най-красивите зимни курорти „Боровец“, така че живота на чист въздух определено е за предпочитане, поне за нас, пред шума и динамиката на големите градове.

Кои са хората, които са вашия музикален пример? От кого се учите?

– Винаги може да се научи нещо, както от някои възрастен човек, така и от някое невръстно дете. В професионален план има много добри български музиканти и изпълнители, от които един млад творец може да почерпи опит. От по-старата генерация фаворити са ни Никола Бадев, Васка Илиева, Костадин Гугов, Александър Сариевски и много други.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ