Борис Сандански: Кресненското въстание е по-организирано дори от Априлското въстание

На 5 октомври 1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание на македонските българи срещу османската власт с цел присъединяване към Княжество България. По повод 140 години от избухването на паметното събитие в Регионалния исторически музей в Благоевград бе представена книгата „Кресненско въстание” с автор краеведът, поет, журналист и историк Борис Сандански.

В книгата съм включил поне 200 имена на участници и воеводи в сраженията, представил съм малко и от писмата между началник-щаба и Горноджумайския комитет „Единство“. В книгата съм довабил и героична, лирична поезия. На читателите искам да кажа да си спомнят с благодарност за тези, които са се борили за освобождението на Македония“, каза за Радио Благоевград Борис Сандански и се похвали, че в Община Кресна има вече поне 10 паметни знака за Кресненското въстание.

Паралелно с книгата „Кресненско въстание“ в музея в Благоевград бе представена и книгата „Извънучилищната дейност на един народен учител” на покойния революционер Георги Корчев. Книгата е излезнала от печат преди 20 дни, а в нея могат да бъдат открити любопитни исторически факти за Горна Джумая.

На представянето на книгите в Регионалния исторически музей – Благоевград присъства и кметът на Кресна Николай Георгиев, който е инициирал и финансирал издаването им.

За нас е важно идните поколения да знаят историята на нашата община, да знаят повече за въстанието. Признателна Кресна винаги ще помни своите герои“, заяви Николай Георгиев. /Радио Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене