Български червен кръст отбеляза 140 години от създаването си

На 25.10.2018 г. в Благоевград бе отбелязано 140 години от създаването на БЧК.

Президентът на Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец Франческо Рока и представители на Международния комитет на Червения кръст се срещнаха с доброволци и служители на БЧК.

Представителната група от Разлог се включи в Националният съвет на БЧК. Инж. Венцислав Гърменов – зам. кмет по соц. дейности на община Разлог, д-р Кутов, Росица Тумбева и Жанета Барова бяха удостоени със званието „Отличник на БЧК“ за активна и хуманна дейност в структурите на БЧК и БМЧК. С грамоти бяха отличени д-р Велев, М. Гешева и Ем. Йорданова. Младежите от БМЧК при СУ „Братя Каназиреви“, гр. Разлог работят вече повече от десет години, провеждайки благотворителни акции и участия в обучения на БМЧК. Ученици от начален етап от ОУ „Никола Парапунов“ се обучаваха активно за ролята на водата, нейното използване и опазване.

Български червен кръст е хуманитарна организация в Република България. Основана е през 1885 година, веднага след Съединението на Княжество България и Източна Румелия. БЧК е доброволна организация, част от Международното червенокръстко движение. БЧК осъществява постоянна мащабна социална дейност. Подпомага държавата в работата ѝ с бежанци на българска територия, в борбата с епидемии и съдейства за облекчаване положението на групите в неравностойно положение. Изпраща обучени доброволци на хуманитарни мисии по целия свят. Обезпечава функциите на спасителните служби в България и провежда различни превенции в обществото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене