Свържете се с нас

Политика

НПО „Спаси София“ – „брокери или граждански наблюдатели“ Лобистки и политически интереси надничат зад скандалите около трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“

Публикувано

на

НПО „Спаси София“ – „брокери или граждански наблюдатели“ Лобистки и политически интереси надничат зад скандалите около трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“ Инженер Румен Борисов в движение смени проектите си за обезшумяващи подложки София се тресе от скандали с ремонтите на площад „Славейков“ и ул. „Граф Игнатиев“, които предизвикват по- силни трусове от най-разрушителното земетресение през далечната 1858 г. Тогава земята се клати в край на септември с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер. По ирония на съдбата и сега опитите да се разместят пластовете стигат своя пик през есента.
По трамвайните релси на столичната улица „Граф Игнатиев“ се полагал материал, който нямало да бъде достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите при движението на мотрисите. Тази новина бе огласена от неправителствената организация „Спаси София“. В битката за „обезшумяването“ активно се включи и БИ ТИ ВИ. Телевизията посвети цели два репортажа в сутрешния си блок. Разследване на „Галерия“ , подкрепено с документи, безспорно показва, че в случая ставаме свидетели на шумна и истерична изкуствено създадена кампания. Зад нея прозират политическите напъни на партия „Да, България“, както и амбициите на НПО „Спаси София“ да изпълнява функциите на брокер при различни обществени поръчки, създавайки своя собствена хранителна верига.
Каква е историята на въпросните виброизолационни подложки? През 2015 година Общинско предприятие „София-проект“ възлага на инженер Румен Борисов и фирмата му „Инфрасити-РБ“ да изготви проект за реконструкцията на трамвайното трасе на улица „Граф Игнатиев“. В изпълнение на поръчката Борисов предава два проекта- в първия той директно е изписал името на производителя на подложката – международната компания, създадена в Белгия, „Пандрол“. След преработка и редакция във втория проект е написано „вълнообразна подложка“ – спецификация, която се произвежда единствено и само от същата тази „Пандрол“. Преди да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител, Борисов предава част от техническия проект, в който са заложени параметрите, включени в процедурата.
В обяснителната записка на проекта параметрите на подложката са сменени, като на един от показателите вече отговаря друга фирма – австрийската „Гецнер“. За специалистите от „Столичен електротранспорт“ не става ясно какви са мотивите на Румен Борисов да смени един производител с друг. Още повече че на други обекти като булевард „Овча купел“, той е предписвал поставянето на подложка на „Пандрол“ и там тя е изпълнена успешно по искания от проектанта начин. Подмяната на изпълнител навява съмнения за лобистки интереси. Според наши надеждни информатори от австрийската фирма „Гецнер“ са успели скоростно да влязат в контакт с проектанта и да лобират по подходящия начин за своя продукт. И резултатът е налице. Проектантът сменя в движение предварителния технически проект.
Къде е мястото на „Спаси София“ в схемата на Румен Борисов. През август 2017 г. групата „Обществено ангажирани“ младежи от това НПО възторжено приветства начина, по който се изгражда трамвайното трасе на бул. „Овча купел“. В социалните мрежи те пишат: „Така изглежда технология за полагане на релсов път, за която се борим да бъде прилагана в София от години, и така трябва занапред да се ремонтират всички трасета в града. Видно е, че можем и че не е непосилно скъпо, ползите са доказани – по-бързи и безшумни трамваи“. Край на цитата. Младежите са доволни. „Спаси София“ харесва работата и материалите на „Пандрол“. За да се обърнат на 180 градуса година по-късно и да започната истерична атака срещу Общината. Но да се върнем на хронологията на събитията. След като забелязват промяната в проекта на инж. Румен Борисов по време на строителните дейности на ул. „Граф Игнатиев“, от „Столичен електротранспорт“ сигнализират заместник кмета Евгени Крусев. В специален доклад експертите по релсов път настояват Крусев да върне първоначалния проект със заложените в него характеристики и подчертават, че Борисов е направил промените, без да ги съгласува, както е длъжен да направи, с тях. В доклада от „Столичен електротранспорт“ Борисов директно е обвинен в лобизъм: „Проектантът реши да направи промяна в гумената подложка за системата плаващи плочи, като заложи параметри на подложка, предлагана от фирма „Гецнер“ , на която фирма близко до проектанта лице междувременно е станало неофициален представител за България“. Въпросният неофициален представител е Виктор Борисов – син на проектанта, който е получил възнаграждението си през инженерна компания, която се представя, че предлага иновативни продукти и решения за звукоизолация и акустика.
Засега спестяваме името на фирмата но нейната дейност ще бъде предмет на следващо разследване на „Галерия“. В резултат на доклада и многобройните сигнали на специалисти възложителят на ремонта нарежда на фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“ да работи по първоначално изготвения проект от Румен Борисов, в който са заложени виброизолационните подложки на „Пандрол“. Следват шумни скандали
Източник Галерия

коментара

Политика

Премиерът Борисов: Истинската дясна партия се казва ГЕРБ!

Публикувано

на

„Направихме доста повече, отколкото една партия може да направи“

Истинската дясна партия се казва ГЕРБ. Това заяви на националната конференция на ГЕРБ министър-председателят на България Бойко Борисов.

„Направихме доста повече, отколкото една партия може да направи. То беше лесно, защото преди нас не бяха правили нищо“, заяви Бойко Борисов.

„Бързо забравиха хората какво сме направили, защото го направихме бързо. И за това бързо забравиха“, коментира още той.

„Не трябва да седнем на мисълта за резултатите, които сме постигнали и здравите структури“, посочи той. Според премиерът, ако тръгне по градовете, кмет по кмет, няма град без нещо, което не е направено. „В същото време сме толкова силни, а ви няма имунитета и съпротивителната сила“, се обърна той към политическия елит на ГЕРБ, предава „Фокус“.

„Вие мислите, че всичко е лесно, но то не е? Знаете ли как се свива контрабанда от 34% на под 5%, за да има пари? Няма да пускам вече пари за саниране“, критикува премиерът инертността на актива си по места.

И продължи: „Арестуват се хора, затварят се фабрики, терористи. Къде ви е съпротивителната сила? Излезе първата дама, нахейти ви, и трябва да излиза Тома Биков, дежурен, да й отговаря.“

„Никога не е имало толкова арести и борба с корупцията, а се говори, че има. Най-корумпираните хора говорят за корупция в момента. Но аз съм убеден, че някъде може и да има. Ако вие не си вземете мерки и не си почистите къщичките, рано или късно това ще избие – дали в суджук или друго… Хората искат справедливост, не искат да се правим на по-важни от тях, защото ние не сме. Не сме се и променили. Ако някой се появи с по-лъскава кола и е излетял в облаците, махайте незабавно“, даде инструкции Борисов.

По думите му се е стигнало дотам американският посланик да го пита защо обявените американски инвестиции са два пъти по-ниски от реалните. „Казвам: „Защото аз не ги отчитам.“

„Парламентът ни е дал правото да преговаряме за най-доброто, а не само за машина, която да си кръжи. Ако не успеем, тогава да си вземем това такси, но на нас, Данче, ни трябва автобус“, каза Борисов по повод спора кой от двата типа изтребители да се купува. Той благодари на ДПС, че е подкрепя ГЕРБ за самолетите и за евроинтеграцията.

„27% беше външният дълг, сега е 20% – защо не им напомняте? И как им бяха спрени еврофондовете…“, зададе тон за контраатака Борисов.

„Къде ни е съпротивителната сила, защо подкрепата ни намалява?“, попита той. „Хората искат справедливост, не обичат елитарни партии и хора. Трябва да внимаваме много дали не сме се превърнали в нещо такова, ако не сме, да не го допускаме. Искат да ни съборят от власт – те са борят за власт, ние искаме да направим живота на хората по-добър“, обясни премиерът.

Цветелин Димитров

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето

Политика

Сандански с бюджет от 34, 7 млн. лв. за 2019 г.

Публикувано

на

34 702 000 лв. е бюджетът на община Сандански за настоящата календарна година.

Това съобщи председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, който поясни, че в срок проектът за бюджет е входиран в деловодството на местния парламент и предстои да се обсъжда и дебатира по време на предстоящите заседания на постоянните комисии.

Според така направеното предложение най-много са заложените средства в приходната и разходната част за образованието, което е 40 процента от общия бюджет на общината.

Държавната субсидия на бюджета е в размер на 21 милиона  лева, а местните приходи – 13 милиона лева. Преходният остатък в общината е в размер на 1 450 000 лева. В графа капиталови разходи са заложени 3 668 116 лева, в това число държавната субсидия е в размер на 713 000 лева, останалите са от местни приходи. За социални дейности за издръжка на домовете в Петрово и дневните центрове са  заложени 1 115437, като от тях местните приходи са в размер на 283 000 лева.

За чистота и опазване на околната среда средствата са в размер на 1 600 000 лв., това са средства, които се сформират от такса битови отпадъци. Според председателя Г. Георгиев бюджетът на общината за настоящата година е балансиран, реален и икономичен. За селата Склаве, Лебница, Плоски, Ново Делчево и Струма са заложени пари за ремонт на улици, тротоари.

Освен това всяко едно кметство получава средства за организиране на събор и чествания на християнските празници. И тази година се заделят 40 000 лева за помощи на граждани, сумата за обезпаразитяване е в размер на 50 000 лева.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ