Свържете се с нас

Политика

НПО „Спаси София“ – „брокери или граждански наблюдатели“ Лобистки и политически интереси надничат зад скандалите около трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“

Публикувано

на

НПО „Спаси София“ – „брокери или граждански наблюдатели“ Лобистки и политически интереси надничат зад скандалите около трамвайното трасе по „Граф Игнатиев“ Инженер Румен Борисов в движение смени проектите си за обезшумяващи подложки София се тресе от скандали с ремонтите на площад „Славейков“ и ул. „Граф Игнатиев“, които предизвикват по- силни трусове от най-разрушителното земетресение през далечната 1858 г. Тогава земята се клати в край на септември с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер. По ирония на съдбата и сега опитите да се разместят пластовете стигат своя пик през есента.
По трамвайните релси на столичната улица „Граф Игнатиев“ се полагал материал, който нямало да бъде достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите при движението на мотрисите. Тази новина бе огласена от неправителствената организация „Спаси София“. В битката за „обезшумяването“ активно се включи и БИ ТИ ВИ. Телевизията посвети цели два репортажа в сутрешния си блок. Разследване на „Галерия“ , подкрепено с документи, безспорно показва, че в случая ставаме свидетели на шумна и истерична изкуствено създадена кампания. Зад нея прозират политическите напъни на партия „Да, България“, както и амбициите на НПО „Спаси София“ да изпълнява функциите на брокер при различни обществени поръчки, създавайки своя собствена хранителна верига.
Каква е историята на въпросните виброизолационни подложки? През 2015 година Общинско предприятие „София-проект“ възлага на инженер Румен Борисов и фирмата му „Инфрасити-РБ“ да изготви проект за реконструкцията на трамвайното трасе на улица „Граф Игнатиев“. В изпълнение на поръчката Борисов предава два проекта- в първия той директно е изписал името на производителя на подложката – международната компания, създадена в Белгия, „Пандрол“. След преработка и редакция във втория проект е написано „вълнообразна подложка“ – спецификация, която се произвежда единствено и само от същата тази „Пандрол“. Преди да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител, Борисов предава част от техническия проект, в който са заложени параметрите, включени в процедурата.
В обяснителната записка на проекта параметрите на подложката са сменени, като на един от показателите вече отговаря друга фирма – австрийската „Гецнер“. За специалистите от „Столичен електротранспорт“ не става ясно какви са мотивите на Румен Борисов да смени един производител с друг. Още повече че на други обекти като булевард „Овча купел“, той е предписвал поставянето на подложка на „Пандрол“ и там тя е изпълнена успешно по искания от проектанта начин. Подмяната на изпълнител навява съмнения за лобистки интереси. Според наши надеждни информатори от австрийската фирма „Гецнер“ са успели скоростно да влязат в контакт с проектанта и да лобират по подходящия начин за своя продукт. И резултатът е налице. Проектантът сменя в движение предварителния технически проект.
Къде е мястото на „Спаси София“ в схемата на Румен Борисов. През август 2017 г. групата „Обществено ангажирани“ младежи от това НПО възторжено приветства начина, по който се изгражда трамвайното трасе на бул. „Овча купел“. В социалните мрежи те пишат: „Така изглежда технология за полагане на релсов път, за която се борим да бъде прилагана в София от години, и така трябва занапред да се ремонтират всички трасета в града. Видно е, че можем и че не е непосилно скъпо, ползите са доказани – по-бързи и безшумни трамваи“. Край на цитата. Младежите са доволни. „Спаси София“ харесва работата и материалите на „Пандрол“. За да се обърнат на 180 градуса година по-късно и да започната истерична атака срещу Общината. Но да се върнем на хронологията на събитията. След като забелязват промяната в проекта на инж. Румен Борисов по време на строителните дейности на ул. „Граф Игнатиев“, от „Столичен електротранспорт“ сигнализират заместник кмета Евгени Крусев. В специален доклад експертите по релсов път настояват Крусев да върне първоначалния проект със заложените в него характеристики и подчертават, че Борисов е направил промените, без да ги съгласува, както е длъжен да направи, с тях. В доклада от „Столичен електротранспорт“ Борисов директно е обвинен в лобизъм: „Проектантът реши да направи промяна в гумената подложка за системата плаващи плочи, като заложи параметри на подложка, предлагана от фирма „Гецнер“ , на която фирма близко до проектанта лице междувременно е станало неофициален представител за България“. Въпросният неофициален представител е Виктор Борисов – син на проектанта, който е получил възнаграждението си през инженерна компания, която се представя, че предлага иновативни продукти и решения за звукоизолация и акустика.
Засега спестяваме името на фирмата но нейната дейност ще бъде предмет на следващо разследване на „Галерия“. В резултат на доклада и многобройните сигнали на специалисти възложителят на ремонта нарежда на фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“ да работи по първоначално изготвения проект от Румен Борисов, в който са заложени виброизолационните подложки на „Пандрол“. Следват шумни скандали
Източник Галерия

коментара

Политика

На сесия на ОБС Благоевград днес! Кметът Ат. Камбитов охлади „страстите опозиционерски“ с ударен коментар: „Лъжи, лъжи, лъжи и спекулации! Заради такива като вас съм проверяван десетки пъти и Нарушения – Няма!“

Публикувано

на

Отговорът на градоначалника бе по повод изказване на съветника Ан. Тодоров: „Имал ли е кметът фирма, когато е встъпил в длъжност, дъщерите му имат апартаменти, откъде са им парите?!“, пита Тодоров

Обсебени са от кмета Атанас Камбитов опозиционерите в Благоевград. Отношението им към градоначалника вече заприлича на извратена, страстна любов и силна пристрастеност. Кметът се превърна в опозиционерската „дрога“ и всяка сесия неговите лични дела, а не работата му като кмет, са обект на обсъждане в местния парламент.

Поредна сесия на общински съвет се провежда днес и кметът отново е главен герой в изявленията на баш опозиционерите, които сякаш забравиха, че са избраници на народа и вместо да решават проблемите в града са се захванали да нищят личността Ат. Камбитов, заливайки го с питания, на които вече многократно сме чували отговорите.

Най-яркият представител на така наречената опозиция, съветникът от ПП Партия на Зелените, Андон Тодоров откри днешната сесията с изявление, в което се обърна към кмета Камбитов с искане да даде обяснение около събитията от последните дни, а именно „разкритията“, че градоначалникът е нарушил закона. Нарушението, според Ан. Тодоров, се състои в това, че градоначалникът е фигурирал като управител на фирма, докато е действащ кмет, Тодоров заби още по-надълбоко и засегна и дъщерите на кмета и притежаваните от тях имоти, които според него са закупени на много по-ниски от реалните цени.

Съветникът Тодоров обвини и заместник-кмета Шопова в нарушение на закона като същата, според него, е учредила фирма на името на майка си. Фирмата не е действаща, според изказване на Шопова, но Тодоров се усъмни, защото според него, с пари от фирмата, Шопова е закупила апартамент от строителна фирма.

Кметът Камбитов вдимо отегчен от питанията и изявлението на Тодоров, посрещна всичките му твърдения с усмивка и му отговори така: „Лъжи, лъжи, лъжи и спекулации. Истината е, че това са откровени лъжи и аз не мога да разбера що за поведение е това от година и половина. Толкова сте се озлобили, че вече губите мярка.“ Той подчерта, че за разлика от тях е имал фирми още, когато е влязъл в политиката. Камбитов „охлади ентусиазма“ на Тодоров и заяви, че от 2009 година насам е проверяван многократно от НАП като физическо лице.

Проверяван е още през 2002 и 2007 година преди да влезе в политиката. След като е станал депутат, също е бил обект на проверки в периода 2007-2012г. по „доноси на приятели“. Кметът Камбитов гарантира, че при никоя от всичките тези проверки не е установена нередност.

От страстите в залата на ОБС определено се вижда, че предизборно и тенденциозно опозиционерите не спират да хвърлят кал по кмета и екипа му с недоказани твърдения и обвинения. Очевидно са загърбили интереса на избирателите си и са запретнали ръкави да творят измислени сензации. До къде са готови да стигнат, предстои да разберем, сесията продължава.

коментара

Продължете с четенето

Политика

На сесия днес! Кметът Камбитов отсече: Като физическо лице неколкократно съм проверяван от НАП, нередности – няма

Публикувано

на

Проверен съм от НАП като физическо лице, благодарение на различни доноси, в следствие на което не са установени никакви нередности и никакви несъответствия.

Това каза по време на редовна сесия на Общински съвет-Благоевград кметът на Общината д-р Атанас Камбитов.

Изказването му бе провокирано от различни публикации в медиите през изминалата седмица за това, че след като е станал кмет на Общината за кратък период от време е бил управител на фирма, а по Закона за местното самоуправление кметовете на общини нямат право на това.

Кметът Камбитов отбеляза, че когато е влязъл в политиката през 2009 година, е излязъл от всички управителни органи на фирмите. По думите му има сигнал до ОИК, след което най-вероятно ще има дело, а в момента тече дело за заличаване от Търговския регистър.

С 31 гласа „за“ беше приет дневния ред на Общинския съвет, без добавяне на допълнителни точки.

В началото на сесията председателят на местния парламент Радослав Тасков посочи, че двама общински съветници от „Партия на зелените“ се отказват от длъжността си в местния парламент.

Преди гласуването по точките съветникът Кирил Ваклинов постави на дневен ред проблемът за силата на звука на светофара на улица „Славянска“, тъй като според сигнали на живущи в района силата на звука е голяма и непоносима.

По казуса кметът д-р Атанас Камбитов заяви, че светофарната уредба на улица „Славянска“ отговаря на всички стандарти и светофарът няма как да се изключи.

По думите му в момента се препрограмира софтуерът, така че през нощта да работи само с жълт сигнал и по този начин няма да има звукова сигнализация.

По думите му проблемът се получава тъй като сградите са много близки, има денивелация и сигналът се чува по-силно./Фокус/

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ