Свържете се с нас

Здраве

Проф. Кантарджиев: Грипът ще се забави, сега е моментът за ваксиниране

Публикувано

на

Сега е моментът да се ваксинираме, защото образованият човек знае, че 21 дени след поставянето на ваксината, организмът му е готов със защитата срещу инфекцията, заяви по БНТ директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна, именно защото се извършва ваксиниране.

“Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна”, каза проф. Кантарджиев.

По думите на проф. Кантарджиев, в момента отново се говорят глупости за ваксините заради противогрипната, която всеки може да реши дали да си сложи или не.

За 41-ата седмица само 67 има доказани случаи на циркулиращ грип – в Норвегия, Швеция и Великобритания. Обстановката е спокойна, Националният център не е доказал циркулация на грипни вируси в страната, каза Кантарджиев.

Според него грипната епидемия тази година ще се забави, пикът традиционно ще е през януари и началото на февруари.

коментара

Здраве

Тежък пролетен вирус поваля наред в Югозапада

Публикувано

на

Тежък пролетен вирус поваля наред в Перник, алармираха лични лекари. Това е причината отново пред кабинетите да се извият опашки.

„Вирусът започва внезапно с висока температура, която достига при децата и до 40 градуса и не се повлиява от медикаменти. Тя продължава няколко дни. Появяват се и силен секрет от носа и кашлица. За щастие, в повечето случаи преминава без усложнения“, обясниха медиците. Имало обаче случаи на възпаление на лимфите заради вируса. Това пък налагало да се изписват антибиотици. Лекарите препоръчват заразените да си останат няколко дни на домашно лечение. Ако симптомите не отслабнат до 3 дни, да търсят помощта на специалистите.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Сандански е най-доброто място за лечение на белодробни заболявания, релакс и профилактика по думите на д-р Лили Бакалова

Публикувано

на

Д-р Лили Бакалова е лекар специалист по вътрешни болести, физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Югозападна болница” – Сандански. Ето какво разказа д-р Бакалова пред в-к „Струма” за СПА, уелнес и медикъл-СПА процедурите, които се извършват в петзвездния парк-хотел „Пирин“:

Целенасочени дългогодишни проучвания научно и на практика потвърждават лечебните свойства на Сандански и го утвърждават като климато-балнеолечебен център с национално и международно значение. Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, изградена върху научна основа, балнеоложко лечение, рехабилитация, профилактика и възстановяване, както и за активна почивка, които вече повече от дванадесет години се практикуват и съчетават отлично в петзвездния парк-хотел „Пирин“. Елегантният хотел, част от веригата „Шарлопов груп“, е разположен в непосредствена близост до живописния парк на Сандански, в полите на Пирин планина, по поречието на река Бистрица.

„А всичко е събрано тук, защото това е чудотворно място – вечното слънце, чистият сух въздух, затоплян от Средиземно море, и лековитите минерални води, които извират от земята. Ако някога е съществувала Райска градина, то Бог би я поставил тука!“, това остави Чандлър Коулс от Ню Йорк, мой пациент, голям почитател на Сандански и България.

Градът, разположен в подножието на Пирин планина, гордеещ се с уникален климат и лечебни минерални води, е притегателен център за хора от целия свят.

Водата е живот!

Лечебните свойства на топлите минерални извори са удоволствие за духа и тялото, място за физическо и емоционално възстановяване. Преди повече от 2000 г. около термите възниква тракийското селище Медиус, по-късно наречено от римляните Дезудава, а от славяните – Свети Врач. Любимият днешен Сандански!

Сандански е наречен „Българският климатичен юг“ заради преходноконтиненталния климат със средиземноморско влияние и чистия, беден на алергени, богат на кислород и отрицателни йони въздух, които го правят особено подходящ за лечение на белодробни и заболявания на горните дихателни пътища.

В туристическата терминология „СПА туризъм“, означаващ „здраве чрез вода“, и терминът „уелнес туризъм“, описващ възстановяването на психо-физическото здраве на клинично здрави хора, са допълнение към представите за същността на лечебния и възстановителен туризъм. СПА и уелнес процедурите в днешно време са стил и начин на живот, активен отдих и природосъобразни форми за възстановяване на физиката и емоционалната енергия. Те предлагат „здраве за здравите“. СПА и уелнес услугите са насочени към нуждите на здрави и активни хора, докато медицинските процедури – към хронично болни. Те отлично се съчетават в парк-хотел „Пирин“.

Свидетели сме и участници в забързано, изпълнено със стрес и напрежение ежедневие, замърсена околна среда, новопоявили се болести на урбанизираното общество – стрес, затлъстяване, срив на имунната система. Но опитът ми показва, че негативните последици могат да бъдат предотвратени. Уверена съм, че всеки би споделил идеята на уелнес движението – култ към здравословния и природосъобразния начин на живот. Водещият мотив е превенция на заболяванията, каляване на организма и релакс с природни фактори и физикални методи под наблюдение от специалист.

България е страна с традиции в това отношение, които непрекъснато се развиват и обогатяват. В началото на 2009 г., като пилотен проект за Европа на Европейската СПА асоциация, петзвездният парк-хотел „Пирин” в Сандански стана първият хотел в България, получил знак за качество EUROPESPA WELLNESS – безспорно свидетелство, че отговаря на всички европейски изисквания за уелнес инфраструктура, безопасност, хигиена и качество на обслужването. Наред с отличните си условия за балнео и климатолечение, СПА и уелнес ваканция, отмора сред природата, той предлага разнообразни видове туризъм.

На фона на природните дадености, отличното оборудване с най-съвременната апаратура и технологии, добър екип от висококвалифицирани специалисти (рехабилитатори, кинезитерапевти и терапевти) развиваме и обогатяваме това, което имаме, с основна цел – да популяризираме Сандански като най-предпочитаната туристическа дестинация и да утвърдим парк-хотел „Пирин“ като основен център за профилактика и рехабилитация, център за лечение на болни и здрави. Богатият избор на процедури включва наложили се традиционни програми в СПА и уелнес индустрията, както и малко познати на българския пазар.

Разработихме здравни програми, ръководени от лекар и терапевти, за опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, белодробни заболявания, намаляване на телесното тегло, приучаване към целесъобразно хранене и коригиране на двигателните навици.

Детокс програма – ориентирана към хора, които се хранят неправилно – прекаляват с мазнините, въглехидратите и алкохола, и които водят заседнал начин на живот. Целта е да се постави основата на навици за хранене и движение, които ще укрепят здравето. Амбициите на екипа на СПА центъра са насочени към предлагане на комплексни здравни програми, в основата на които стои индивидуалният подход и внимателното и любезно отношение към гостите.

Искаме нашите гости, напускайки парк-хотел „Пирин“, да имат усещането, че са направили нещо полезно за тяхното здраве, а защо не и за тяхната красота, в резултат на което да се чувстват здрави и щастливи!

Гордеем се с многобройните награди, присъдени на парк-хотел „Пирин“ не само на национално, но и на международно ниво, но най-високото признание, което получаваме за работата си, са удовлетворението на нашите гости и все повечето хора от целия свят, които откриват и преоткриват красотата и лечебните свойства на живописната община Сандански!

Записа ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ