Свържете се с нас

Таблоид

Това се случи на Е-79! Полицаи тичат след стадо крави, гонят ги от шосето

Публикувано

на

Собственичка на стадо от 14 крави отнесе глоба, след като шофьори сигнализирали в полицията, че кравите се разхождат по пътното платно на Е-79 на изхода на Дупница и пречат на движението. Наложило се пътни полицаи да гонят кравите от пътното платно, за да не предизвикат пътен инцидент.

Преди няколко дни на същото място кон изскочил на пътя пред лек автомобил, шофиран от жена. Тя не успяла да спре и блъснала коня, за щастие се отървала невредима, но автомобилът й е смачкан.

Репортер на “Струма” отиде на мястото, но кравите вече бяха в ливадата край пътя.

Собственичката им Силвия Палакарска от с. Пиперево заяви: “Със съпруга ми отглеждаме 14 крави. Пускаме ги на паша в ливадите край пътя. Полицаите ни откриха вкъщи и ни написаха акт. Шест от кравите ги няма. Съпругът ми отиде да ги търси. Няма повече да ги пускаме без надзор на паша. Не знам колко лева ще е глобата. Заровили сме се в тора с кравите, за да изхранваме семейството си, друга работа за нас няма”, жалваше се Силвия Палакарска.

До кравите на Силвия  пасяха около 50 овце, но до тях имаше пастир, който следеше животните да не излязат на Е-79.

Проблемът с пуснатите безстопанствени животни по пътищата в община Дупница не е от вчера. Въпреки наложените глоби собственици на коне от село Бистрица и кв. “Гиздова махала” продължават да ги пускат свободно на паша и конете често излизат на пътя. Често стават ПТП-та, при опита си да не блъснат животните шофьори катастрофират.

Както „Струма” писа, община Дупница предприе мерки, като изгради приют за животните. Хванатите на пътя коне ще се затварят в него, докато не се появи собственикът им, който първо трябва плати наложената глоба и чак тогава да си прибере животните.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ