Свържете се с нас

Новини

Четири решения върнати от губернатора Бисер Михайлов като незаконосъобразни, отмениха съветниците от Гърмен на последното си заседание

Публикувано

на

Общинските съветници от Гърмен на последното си заседание проведено преди дни отмениха четири решения върнати от областният управител Бисер Михайлов като незаконосъобразни .

Две от отменените решения касаят завишеният брой на децата в групите  на детските градини в селата Гърмен и Дъбница ,а третото за незаконосъобразна  открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница с площ на застрояване 50 кв.м. и имот с площ от 465 кв.м при граници и съседи улица, УПИ-2 Общински имот и УПИ-13-581 Вейсал Махмудов .

Общинските съветници от Гърмен отмениха   Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучета и организацията на работа и условията на отглеждане във временния приют на територията на община Гърмен, също върнато тяхно решение от областният управител Бисер Михайлов .

Атакуваното от областният управител решение  относно открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница касае  изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител в размер на 150 лева без ДДС която е била определена от съветниците като начална тръжна цена за провеждане на търг с явно наддаване. Съветниците на база незаконосъобразното си решение са  възложили  и на кмета Минка Капитаноава да учреди правото на строеж по реда на ЗОС чрез публичен търг с явно наддаване .

Съгласно чл. 41,ал.2 от Закона за общинската собственост обаче, разпоредителните сделки с имоти или вещни права върху имоти –общинска собственост ,се извършват по пазарни цени ,но не по- ниски от данъчните оценки.При приемането на въпросното решение № 546 ,ОБС Гърмен не е приложил доказателства за изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител във връзка с откриването на процедурата за учредяване право на строежа на двете жилищни сгради в Дъбница.

Що се касае за обявените от областния управител Бисер Михайлов за незаконосъобразни двете  решения относно броят на децата в групите на детските градини в Гърмен и Дъбница , казусът за оспорването е следният .

ОБС Гърмен са приели решение според което са нарушили нормативите за прием ,като за двете детски градини са разрешили броят на децата в тях  да бъде  до 28 деца а не по 23 +2 както е според  законовите нормативни разпоредби.

Решението е било прието по докладна записка на председателят на ОБС Гърмен Исмет Узунов и за него със „ЗА“ са гласували 12 общински съветници като само 4-ма са се възпротивили и са гласували с „НЕ“.

Съгласно разпоредбите на чл. 53 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, броят на децата в групите в детските градини и на учениците в паралелките в училищата се определя с нормативи за минимален и максимален брой съгласно приложение №7 в което е посочено,че  максималният брой на децата в групите в детските градини е 23,а чл.57 от същата наредба допуска възможност завишане с 2 деца в група над максималния .

В Наредбата за финансирането в системата на предучилищното и училищното образование в детските градини прилагащи система за делегиран бюджет, броят на групите и децата в тях се определят от директора при стриктно спазване на горепосочената наредба.

С решението си гърменският законодателен орган групите в детските градини в Гърмен и Дъбница да да са  до 28 деца ,над разрешения а не както е по норматив /23+2=25/,е нарушил и Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното възпитание , заради които нарушения  двете  им  решения  бяха върнати .

коментара

Крими

45-годишен мъж загина в Югозапада

Публикувано

на

45-годишен мъж загина след нелеп битов инцидент в Благоевград.

Мъжът най-вероятно се е подхлъзнал вкъщи и паднал с глава напред в стъклена врата.

При падането е счупил долната част на стъклото, а горната паднала върху главата на мъжа. Починал е след тежка загуба на кръв.

Мъжът е открит днес в 12,00 часа от близките, които подали сигнала.

Пирин прес

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Следприватизационният контрол не знае за затварянето на „Благоевград – БТ”

Публикувано

на

Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не разполага с информация относно окончателно затваряне на „Благоевград – БТ” АД, съобщиха от ведомството за bTV.

В петък БНР съобщи, че тютюневата фабрика в югозападния град окончателно затваря врати и така ще сподели съдбата на друго от големите предприятия на тютюневия холдинг – това в София, която след протести на работници и продължили с месеци неясноти, беше разрушено, а машините – изнесени в Благоевград.

„Непосредствено след първите публикации в пресата, агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на „Булгартабак – Холдинг“ АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството. Очакваме възможно най-скоро ръководството на „Булгартабак – Холдинг“ АД да уведоми АПСК относно намеренията си по отношение на дейността на „Благоевград – БТ“ АД”, пишат от агенцията.

Те напомнят, че според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.

АПСК посочват, че де факто „София – БТ” е възстановила производствената си дейност през 2016 г. – макар и в Благоевград (междувременно, „Булгартабак” продаде основните си цигарени брандове на друга компания – б.р.). Евентуалното съкращаване на работници също не е нарушение – едва до края на 2014 г. новият собственик е бил задължен да поддържа конкретен средногодишен брой на работниците.

Все още не са постъпили отчетни документи за дейността на „Булгартабак” през миналата година, като срокът е до 30 юни.

Официално, това е третата вълна на съкращения в холдинга. Първите работници са съкратени след закриването на предприятието в София и преместването на филтровия цех от Благоевград в Пловдив. През 2017 г. е втората вълна, когато с работата си в Благоевградската фабрика близо 300 човека.

Ще има ли някаква дейност, ако утре цигарената фабрика затвори не е ясно. Собственикът на холдинга не беше открит за коментар.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ