Свържете се с нас

Новини

Четири решения върнати от губернатора Бисер Михайлов като незаконосъобразни, отмениха съветниците от Гърмен на последното си заседание

Публикувано

на

Общинските съветници от Гърмен на последното си заседание проведено преди дни отмениха четири решения върнати от областният управител Бисер Михайлов като незаконосъобразни .

Две от отменените решения касаят завишеният брой на децата в групите  на детските градини в селата Гърмен и Дъбница ,а третото за незаконосъобразна  открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница с площ на застрояване 50 кв.м. и имот с площ от 465 кв.м при граници и съседи улица, УПИ-2 Общински имот и УПИ-13-581 Вейсал Махмудов .

Общинските съветници от Гърмен отмениха   Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучета и организацията на работа и условията на отглеждане във временния приют на територията на община Гърмен, също върнато тяхно решение от областният управител Бисер Михайлов .

Атакуваното от областният управител решение  относно открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница касае  изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител в размер на 150 лева без ДДС която е била определена от съветниците като начална тръжна цена за провеждане на търг с явно наддаване. Съветниците на база незаконосъобразното си решение са  възложили  и на кмета Минка Капитаноава да учреди правото на строеж по реда на ЗОС чрез публичен търг с явно наддаване .

Съгласно чл. 41,ал.2 от Закона за общинската собственост обаче, разпоредителните сделки с имоти или вещни права върху имоти –общинска собственост ,се извършват по пазарни цени ,но не по- ниски от данъчните оценки.При приемането на въпросното решение № 546 ,ОБС Гърмен не е приложил доказателства за изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител във връзка с откриването на процедурата за учредяване право на строежа на двете жилищни сгради в Дъбница.

Що се касае за обявените от областния управител Бисер Михайлов за незаконосъобразни двете  решения относно броят на децата в групите на детските градини в Гърмен и Дъбница , казусът за оспорването е следният .

ОБС Гърмен са приели решение според което са нарушили нормативите за прием ,като за двете детски градини са разрешили броят на децата в тях  да бъде  до 28 деца а не по 23 +2 както е според  законовите нормативни разпоредби.

Решението е било прието по докладна записка на председателят на ОБС Гърмен Исмет Узунов и за него със „ЗА“ са гласували 12 общински съветници като само 4-ма са се възпротивили и са гласували с „НЕ“.

Съгласно разпоредбите на чл. 53 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, броят на децата в групите в детските градини и на учениците в паралелките в училищата се определя с нормативи за минимален и максимален брой съгласно приложение №7 в което е посочено,че  максималният брой на децата в групите в детските градини е 23,а чл.57 от същата наредба допуска възможност завишане с 2 деца в група над максималния .

В Наредбата за финансирането в системата на предучилищното и училищното образование в детските градини прилагащи система за делегиран бюджет, броят на групите и децата в тях се определят от директора при стриктно спазване на горепосочената наредба.

С решението си гърменският законодателен орган групите в детските градини в Гърмен и Дъбница да да са  до 28 деца ,над разрешения а не както е по норматив /23+2=25/,е нарушил и Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното възпитание , заради които нарушения  двете  им  решения  бяха върнати .

коментара

Новини

Коя беше самоубилата се Десислава Арсова?

Публикувано

на

Десислава Арсова от благоевгадското село Рилци се самоуби скачайки от 7-мия етаж на блок в София!

29-годишната Десислава Арсова от благоевградското село Рилци скочи от 7-мия етаж на блок в столичния квартал „Обеля“ и загина на място.

Коя беше самоубилата се Десислава Арсова? Четете в печатното издание на Топ Преса!

коментара

Продължете с четенето

Новини

Наш борец в призовата тройка от Естония

Публикувано

на

Шампионът ни на борбата от село Полена се класира на трето място на Европейско първенство в Талин, Естония. От 20 борци от 17 държави, при доста голяма конкуренция, Иван Благоев загуби само една среща от много класен съперник от Русия. „Малък шанс имах с него, но живи и здрави на световното ще му го върна“, споделя Благоев. Нашето момче надделя над участниците от Естония, Полша, Украйна и Норвегия, като се състезава в категория до 100 килограма.

„Тренирахме много за това състезание и заслужено достигнахме до призовата тройка, макар, че бях отишъл за злато. Като цяло отборът се представи добре, взехме 4 бронзови медала и един сребърен при жени и мъже“, казва борецът.

През октомври го очаква световно в Хавай, на което съставът ще бъде ограничен, но се надява да покаже още по добри резултати.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ