Свържете се с нас

Новини

Четири решения върнати от губернатора Бисер Михайлов като незаконосъобразни, отмениха съветниците от Гърмен на последното си заседание

Публикувано

на

Общинските съветници от Гърмен на последното си заседание проведено преди дни отмениха четири решения върнати от областният управител Бисер Михайлов като незаконосъобразни .

Две от отменените решения касаят завишеният брой на децата в групите  на детските градини в селата Гърмен и Дъбница ,а третото за незаконосъобразна  открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница с площ на застрояване 50 кв.м. и имот с площ от 465 кв.м при граници и съседи улица, УПИ-2 Общински имот и УПИ-13-581 Вейсал Махмудов .

Общинските съветници от Гърмен отмениха   Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучета и организацията на работа и условията на отглеждане във временния приют на територията на община Гърмен, също върнато тяхно решение от областният управител Бисер Михайлов .

Атакуваното от областният управител решение  относно открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница касае  изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител в размер на 150 лева без ДДС която е била определена от съветниците като начална тръжна цена за провеждане на търг с явно наддаване. Съветниците на база незаконосъобразното си решение са  възложили  и на кмета Минка Капитаноава да учреди правото на строеж по реда на ЗОС чрез публичен търг с явно наддаване .

Съгласно чл. 41,ал.2 от Закона за общинската собственост обаче, разпоредителните сделки с имоти или вещни права върху имоти –общинска собственост ,се извършват по пазарни цени ,но не по- ниски от данъчните оценки.При приемането на въпросното решение № 546 ,ОБС Гърмен не е приложил доказателства за изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител във връзка с откриването на процедурата за учредяване право на строежа на двете жилищни сгради в Дъбница.

Що се касае за обявените от областния управител Бисер Михайлов за незаконосъобразни двете  решения относно броят на децата в групите на детските градини в Гърмен и Дъбница , казусът за оспорването е следният .

ОБС Гърмен са приели решение според което са нарушили нормативите за прием ,като за двете детски градини са разрешили броят на децата в тях  да бъде  до 28 деца а не по 23 +2 както е според  законовите нормативни разпоредби.

Решението е било прието по докладна записка на председателят на ОБС Гърмен Исмет Узунов и за него със „ЗА“ са гласували 12 общински съветници като само 4-ма са се възпротивили и са гласували с „НЕ“.

Съгласно разпоредбите на чл. 53 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, броят на децата в групите в детските градини и на учениците в паралелките в училищата се определя с нормативи за минимален и максимален брой съгласно приложение №7 в което е посочено,че  максималният брой на децата в групите в детските градини е 23,а чл.57 от същата наредба допуска възможност завишане с 2 деца в група над максималния .

В Наредбата за финансирането в системата на предучилищното и училищното образование в детските градини прилагащи система за делегиран бюджет, броят на групите и децата в тях се определят от директора при стриктно спазване на горепосочената наредба.

С решението си гърменският законодателен орган групите в детските градини в Гърмен и Дъбница да да са  до 28 деца ,над разрешения а не както е по норматив /23+2=25/,е нарушил и Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното възпитание , заради които нарушения  двете  им  решения  бяха върнати .

коментара

Новини

Този петък, само в Топ Преса!!! Говори Александър Стамболийски, организатор на протестите в Благоевград и председател на синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“

Публикувано

на

Александър Стамболийски, организатор на протестите в Благоевград се срещна с Методи Байрактарски зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса.

Интервю четете в печатното издание на Топ Преса на 16 ноември /петък/ 2018 год.

Очакваме отговор от управляващите и от парламента. От това зависи продължаването на мирния протест. Въпреки силното недоволство на хората и прерастването на протестите в гражданско неподчинение, надяваме се да можем да покажем, че трябва да останем в рамките на мирния протест и да не създаваме допълнително неудобство. Виждаме, че самите протестиращи, които подкрепят исканията, поставени от нас организаторите, достигнаха критичната точка“…

коментара

Продължете с четенето

Новини

Тони Димитрова пристига в Благоевград!

Публикувано

на

Моите неизпратени писма– чаровната любимка на българите  – Тони Димитрова с бутиков  концерт-спектакъл в Благоевград!

Концертът ще се състои на 30.11 /петък/ от 19.00 часа в зала „Яворов“ –  Благоевград 

Билети може да закупите на касата на зала „Яворов“

Тони Димитрова се срещна с Методи Байрактарски зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса и записаха интервю специално за читателите на Топ Преса и за почитателите на хубавите български песни!

Интервюто четете в печатното издание на Топ Преса на 23 ноември /петък/ 2018 год.

 


коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ