Свържете се с нас

Таблоид

Предстояща първа копка за изграждане на подпорни стени на р. Глазне в Банско

Публикувано

на

На 25 октомври от 11 ч., кметът на Община Банско, Георги Икономов, ще проведе ритуал „първа копка” на проект за изграждане на подпорни стени по двата бряга на р. Глазне. Договорът за изпълнението на строително-монтажните работи бе подписан преди дни и е на стойност от 731 000 лева с включен ДДС. За изпълнител е избран „ЕС ДЖИ 81” ЕООД, като в срок до края на месец април 2019 г. обекта ще бъде завършен.

Реката в посочения участък е проектирана през 60-те и 70-те години на миналия век. Ситуационно, в горния край, подпорните стени са разположени фуниеобразно, тъй като това е било краят им, вече извън градската част. С разрастването на града е необходимо да се коригира фуниеобразната форма на стените, както и да се продължат до мястото на сливане на реките Демянишка и Бъндеришка над планинския град.

коментара

Таблоид

КМЕТЪТ НА БОРОВО ГЕОРГИ НАЙДЕНОВ ПРЕД ВЕСТНИК ГРАДЪТ: Гордеем се с нашия 450-годишен чинар!

Публикувано

на

– Колко души е население­то на село Борово?

– Около 1 300 човека живе­ят в селото.

– Какви забележителности има в селото?

– Имаме чинар, който е на 450 години. Още през 60-те години той е вклю­чен в защитените видове. Това е европейски чинар, който преди около 15 години беше ударен от гръм, след което изгоря малка част от него. Освен това имаме ня­колко черкви в нашето землище. Тази, която е вътре в селото се казва „Све­ти 12 апостоли“. Тогава е и празникът на село Борово – на 30 юни. Другата черква, която се намира в Долно Бо­рово, се казва „Рождество на Пресвета Богородица“ и ней­ният празник е на 8 септем­ври. Двете черкви са строени по едно и също време – 1922 година, даже в едната скоро правихме ремонт, който все още не сме завършили. Поч­ти наново е изградена цяла­та черква, трябва само да се направи камбанария и да се сложи нова дограма.

– Какво е състоянието на инфраструктурата и на водо­проводната мрежа?

– През последните години се извършиха много ремон­ти на водопроводна мрежа. Също така бяха асфалтирани и няколко улици. За около 4-5 години сме направили много, но предстои още. Подновили сме около 4-5 км вътрешен водопровод, имаме подме­нен и повече от 1 км външен водопровод. Предстои да се подмени вътрешен водопро­вод около 1.2 км и тогава цялото село ще бъде с под­менен водопровод. Но за ас­фалтиране ни остават близо 3 км. По стария про­ект от минала­та година останаха улици над 1.5 км, които не се асфалтираха. За следващата го­дина подготвяме с община Гоце Делчев проект, с който да се доасфалтират тези улици, които остана­ха неасфалтирани при предния проект и да включим и тези 1.3 км, които са ос­танали за подмяна на водопровод. Това ще стане обаче мно­го трудно, защото от 1-ви януари се про­мениха наредбите и сега трябва ВиК да подменя водопрово­да, а пък общините да кандидатстват с про­екти за асфалтиране и водно регулиране отделно. Едно време всичко беше съв­местно – асфалтира­нето и водопровода бяха за­едно, а сега вече от 1 януари е отделно. Това донякъде е хубаво, а донякъде е и лошо, защото сега доколкото раз­брах община Кресна отказва да се включи във ВиК-Асоци­ацията и всъщност по този начин проектите, които тряб­ва да се подготвят няма да се осъществят.

– Какъв е изходът от тази ситуация според Вас?

– Изходът е самото ВиК-Го­це Делчев да прави улиците една по една – тази година се правят 1-2 улици, друга­та година още 1-2, и така. Няма как да се инвестират средства, за да подменят водопроводната мрежа на­веднъж. При нас са останали точно 7 улици по 100 метра за подмяна на водопровода.

– Имате ли проблеми с би­товата престъпност в село­то?

– Почти нямаме такива случаи. Нямаме проблеми с престъпността.

– Какъв е основният поми­нък на населението? С какво се занимават местните?

– В целия район населе­нието е свързано предимно с шивашката индустрия. Око­ло 200 човека работят само в една фирма, а другите са в други по-малки шивашки цехове. Има и хора, които се занимават със строителство, а има и такива, които работят и в чужбина.

– А има ли такива, които заминават за чужбина, но след това се връщат?

– Да, има. Някои са на се­зонна работа и след като се­зонът отмине, те се завръщат в Борово.

– Има ли много млади хора в селото, или младите по-скоро се пренасочват към големите градове?

– Не, повечето млади хора са тук. Единственото, което е лошо, и то важи за почти целия регион е, че имаме ниска раждаемост. Не сме малко село, но нямаме раж­даемост. През 2010 година например са родени само 15 деца, което е много малко в сравнение с общия брой на­селение. От тогава с всяка година броят на новородени­те намалява, като дори стига до 3 деца за една година. А в същото време смъртността се увеличава и имаме повече починали, отколкото новоро­дени.

– Има ли чужденци в село­то, които са се установили за постоянно в Борово?

– Да, в селото живее едно руско семейство.

– От кога са при Вас?

– Може би от около 5-6 го­дини. Първо не живееха по­стоянно тук, а си купиха къща и я ремонтираха периодично, и от около 1 година вече по­стоянно са тук.

– С какво се занима­ват те?

– Те просто се наслаж­дават на природа­та. Не се занима­ват със земеде­лие на­пример или с нещо дру­го.

– С деца ли са или не?

– Не, не са тук с деца, а и все пак те са около 50-, 60-го­дишни.

– Проя­вяват ли интерес туристи към село Борово? Има ли екопъ­теки във Вашия район?

– Засега нямаме, иначе имаме идея да развиваме туризма. Ловджийската дру­жинка си направи една вила в гората. Тук е много краси­во, защото има борова гора и дъбова гора. Може да се слу­чи това нещо, но за момента все още не е направено. Има­ме идеи за това, обаче знаете много добре, че не кандидат­стваме сами, а все пак зави­си от общината.

Преди време изпълнихме един проект на площада в село Борово. Де факто почти го завършихме. Поставени са плочки, направена е дет­ска площадка, направихме и една беседка, както и шадра­ван. Това разбира се е по програма, а отделно от това е с помощ и на общината.

Вестник “ Градът “

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, се срещна снощи с привърженици в Гоце Делчев

Публикувано

на

Планирана среща с ръководството и активисти на местната структура на БЗНС, проведе снощи в Гоце Делчев, биващият министър на отбраната (2014 – 2017 г.) и настоящ председател на Централния съвет на БЗНС,  Николай Ненчев. На срещата бяха поканени не само ръководството на БЗНС но и всички желаещи от дясно ориентираните партии. Призивът на председателят на БЗНС е за обединение на демократичната общност чрез провеждане на вътрешно-съюзни избори за излъчване на единно лидерство, ръководство и програма.

На срещата в Гоце Делчев, Ненчев коментира и модернизацията на армията, изрази и позицията си за прекратяване на зависимостта на България от Русия. Той отговори на въпрос на нашия репортер пред камерата на Топ Преса за алтернативата на тютюнопроизводството е неврокпския край.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ