Свържете се с нас

Таблоид

С мотото „ Книгата е здраволсловна храна“ НП „Д.Талев“ изнесоха урок по творческо писане и четене на третокласници от Първо ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий“в Гоце Делчев

Публикувано

на

Активното участие  на НПГ „ Д.Талев“ в Гоце Делчев,в Националната седмица на четенето продължават.

 Катрин Петкова, Шабан Косим, Мария Иванова, Димитрина Донкова, Мира Лефтерова и Наталия Джингарова от 8 „а“ клас, заедно с преподавателя си Елена Търтова, посетиха 3“в“ клас на Първо основно училище „ Св.СВ. Кирил и Методий“, където реализираха един нестандартен час по български език и литература. Топло и отзивчиво посрещнати от учениците от 3“в“, от прекрасният учител  Стойна Москова и ръководството на училището, гимназистите от НПГ разказаха на малките ученици за своите любими книги и детски герои .Те обясниха на третокласниците защо книгата е здравословна храна и как се отразява четенето на организма на човека.

Третокласниците бяха включени в различни дейности и игри и показаха завидни творчеки умения. Те успяха да разпознаят заглавията на около 25 произведения по предложени цитати и всъщност не сгрешиха нито веднъж. Освен това малчуганите написаха и първите си произведения – авторски петстишия / синкуейн/, посветени на книгата, четенето, любимите герои или на себе си.

 След това целият клас продължи творческа дейност със съчиняването на история – учениците довършиха историята на Георги Господинов „ Книга и сладолед“. В края на часа всички се подписаха върху балон, като с подпписа си„ декларираха“, че никога няма да изоставят четенето и пуснаха балона към небето, като доказателство „ пред целия свят“, че ще спазят обещанието си.

Гимназистите от НПГ пък ,подариха на малките ученици лакомства и книги, за да продължава във времето процесът на четене.

коментара

Таблоид

Обвинен в убийството на Банскалията осъди прокуратурата за липса на доказателства

Публикувано

на

Неправилно обвинен в жестоко убийство осъди прокуратурата на 4000 лв. 56-годишният благоевградчанин Спас Покровнишки бе арестуван на 1 април 2012 г. заедно с Георги Николов заради жестокото убийство на шефа на фен клуба на „Пирин“ Димитър Сокалински – Банскалията. Младият мъж бе заклан в апартамента си в кв. Орлова чука на 29 март 2012 г. около 21 ч. Тогава неизвестни влезли в дома му и се нахвърлили върху него с нож. Промушили го на няколко места по тялото и накрая му прерязали гърлото. Със сетни сили Банскалията успял да се обади на баща си и на приятел, но докато те пристигнат той починал.

Като уличени в убийството бяха арестувани Георги Николов – Дупката и Спас Покровнишки, и двамата криминално проявени. След продължило 3 г. разследване, окръжната прокуратура свали обвиненията срещу двамата, защото не бяха събрани категорични доказателства, че те са убийците. Покровнишки прекара 6 месеца в ареста и бе освободен. 6 години по-късно жестокото убийство още не е разкрито.

Покровнишки е подал искова молба до окръжния съд в Благоевград срещу прокуратурата за 80 хил. лв., заради неоснователното му привличане като обвиняем. Твърди, че е претърпял неимуществени вреди – стрес и страх от несправедливо осъждане, отчуждение и пренебрежение от околните, накърнена чест и достойнство, стрес и дискомфорт.

Окръжният съд обаче прецени, че 4000 лв. са достатъчни да покрият моралните вреди от сваленото обвинение.

Антоанета Маскръчка

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Извънредно! Земетресение разлюля Югозапада

Публикувано

на

Земетресение с магнитуд 2.9 по скалата на Рихтер е регистрирано край Благоевград. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Трусът е регистриран в 04.09 часа на 10 километра югоизточно от Благоевград.

Земетресението е станало в района на Пирин планина и на 81 километра южно от София на дълбочина от два километра, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

На този етап няма данни за нанесени материални щети или пострадали хора.

БЛИЦ

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ