Свържете се с нас

Таблоид

С мотото „ Книгата е здраволсловна храна“ НП „Д.Талев“ изнесоха урок по творческо писане и четене на третокласници от Първо ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий“в Гоце Делчев

Публикувано

на

Активното участие  на НПГ „ Д.Талев“ в Гоце Делчев,в Националната седмица на четенето продължават.

 Катрин Петкова, Шабан Косим, Мария Иванова, Димитрина Донкова, Мира Лефтерова и Наталия Джингарова от 8 „а“ клас, заедно с преподавателя си Елена Търтова, посетиха 3“в“ клас на Първо основно училище „ Св.СВ. Кирил и Методий“, където реализираха един нестандартен час по български език и литература. Топло и отзивчиво посрещнати от учениците от 3“в“, от прекрасният учител  Стойна Москова и ръководството на училището, гимназистите от НПГ разказаха на малките ученици за своите любими книги и детски герои .Те обясниха на третокласниците защо книгата е здравословна храна и как се отразява четенето на организма на човека.

Третокласниците бяха включени в различни дейности и игри и показаха завидни творчеки умения. Те успяха да разпознаят заглавията на около 25 произведения по предложени цитати и всъщност не сгрешиха нито веднъж. Освен това малчуганите написаха и първите си произведения – авторски петстишия / синкуейн/, посветени на книгата, четенето, любимите герои или на себе си.

 След това целият клас продължи творческа дейност със съчиняването на история – учениците довършиха историята на Георги Господинов „ Книга и сладолед“. В края на часа всички се подписаха върху балон, като с подпписа си„ декларираха“, че никога няма да изоставят четенето и пуснаха балона към небето, като доказателство „ пред целия свят“, че ще спазят обещанието си.

Гимназистите от НПГ пък ,подариха на малките ученици лакомства и книги, за да продължава във времето процесът на четене.

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ