Интересна изложба, свързана с военната история и освобождението на Неврокоп гостува в музея на Гоце Делчев

Продължават празниците на град Гоце Делчев. Снощи в Общинския исторически музей бе открита изложба “106 години от Освобождението на гр. Неврокоп и Пиринския край от турско робство”. В присъствието на кмета на града Владимир Москов, общински съветници, граждани и млади хора с интерес към историята директорът  на музея Галина Миленкова припомни интересни исторически факти, свързани с освобождението на Неврокоп през октомври на далечната 1912 година.

В музея, в продължение на три седмици ще гостува изложба „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България“, свързана с военната история на България и българските генерали, сред които са и двама незаслужено забравени военни – генерал Константин Жостов и офицерът Борис Сарафов.

Изложбата е свързана и със  106 г. от началото на Балканската война 1912 – 1913 г. 
Експозициятае посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за освобождението и националното обединение на България.

Част от тях са популярни лица. Сред тях са Борис Дрангов, Георги Тодоров, Борис Сарафов, но има и други, незаслужено забравени, като Константин Жостов, Кръстю Златарев, Александър Протогеров, Сотир Атанасов, Алекси Попов, Димитър Думбалаков. Идеята на изложбата е да покаже, че единството на българската нация в края на XIX в. и началото на ХХ в. не се припокрива единствено с държавните граници, а е плод на единното национално чувство на всички българи.

В музея са показани още лични вещи и документи на героите от Неврокопско, участници в Балканската война 1912 – 1913 г. и Освобождението на града и региона. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене