Над 2 километра документи пази Държавен архив -Благоевград

10 октомври е обявен за Ден на българските архиви. Благоевградският архив е един от първите в България. При създаването на мрежата  териториално-административното устройство на държавата е включвало 12 области, част от които е Благоевградска. „Нашата мисия е да издирваме, съхраняваме, опазваме документите, и не по-малко важна  е работата ни да ги предоставяме на потребителите на архивна информация“- това заяви за Радио Благоевград Петър Станев, ръководител на ДА-Благоевград. През 66-те години от създаването си в институцията са събрани 2 линейни километра документи. Те са организирани в 3 големи масива, които включват над 200 000 архивни единици.

Експертна комисия дава оценка на всеки документ според степента му на значимост. В благоевградския архив се съхраняват 22 особено ценни и уникални документи. Сред тях са 4 фермана-османски заповеди за  ремонт и строителство на черкви. Най-старият от тях е за черквата „Свети Димитър“ в село Тешово, който е от 1837 година. Сред особено ценните документи са регистрите за населението на Неврокоп, Банско, Баня.

Най-старата книга, съхранявана в архива е на латински език и датира от 1753 година.

От 10 години в ДА-Благоевград се извършва процесът на дигитализация – сканиране на документи, които се качват на обща платформа в системата на архивите. Тя е публична и общодостъпна. Към момента от благоевградския архив  са качени над 1500 снимки в тази информационна система, както и над 16 000 листа от документи.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене