Силен вятър и опасно време днес

Оранжев код за опасно време и силен вятър е обявен в половин България, в останалата част кодът е жълт.

Захлаждането идва със силен вятър, който ще засегне основно Северна България. Оранжев код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Варна, Добрич, Силистра, Шумен. Там вятърът се очаква да достигне средна скорост между 20 и 25 м/сек.

В останалата част – София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Бургас кодът е жълт.

По-късно през деня навсякъде с вятъра ще започне да нахлува и студен въздух. Облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна. На места по преминаващия студен атмосферен фронт ще има превалявания от дъжд, в планините – от сняг. Значителни валежи не се очакват.

Максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса. През нощта срещу четвъртък от северозапад облачността бързо ще намалява, но с рязко застудяване в отделни райони на Предбалкана е възможно да прехвърчи сняг.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Преди обяд ще духа до умерен запад-югозападен вятър. След обяд значително ще се усили северозападният вятър. След пладне и вечерта, по преминаването на студения атмосферен фронт, на места ще превали слаб дъжд. Максимални температури на въздуха и на морската вода е 18-19 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще има променлива, често значителна облачност. На места ще превали дъжд, над 2000 метра – сняг, но до вечерта с очакваното рязко застудяване сняг ще превали и в ниските планински части. Ще духа бурен, по върховете временно ураганен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12 градуса, на 2000 метра – около 3 градуса, но след пладне рязко ще застудява.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене