Свържете се с нас

Таблоид

Незаконен път за 17 млн. лв.се руши и застрашава живота

Публикувано

на

Не се работи по правилата, няма отчуждителни процедури, няма разрешителни за строеж

Път, построен за 17 млн. лева народна пара, е изо­ставен без стопанин, той се руши и е изключително опа­сен, а десетки хора и автомо­били преминават всеки ден по него. Цяло чудо е, че още не е станала някоя голяма трагедия като тази в Своге.

Пътят е прочутата отсеч­ка Рибново-Осеново, станал известен преди години като пътя на Емел Етем. Трасе­то е само 10 километра, но погълна за строител­ството цели 17 ми­лиона лева пари от държавната хазна. Това стана през 2008 година, по времето на кабинета „Ста­нишев“. Тогава по предизборни митинги ДПС обеща на хора­та в община Гърмен и в частност Рибно­во да им направи пряк път до Банско, Благоевград и столицата. Речено-сторено. Тогавашната министърка Емел Етем оформя докумен­тите за пътя като превенция за бедствия и аварии ако се случи нещо по основното шосе, което минава чак през Гоце Делчев. Така парите се отпускат от фонда за бед­ствия. И почва едно бързо строителство на отсечката между селата Рибново и Осеново. Пътят буквално е златен, както казват местни­те хора, защото поглъща 17 милиона лева, много пари за нищо свършена работа. Първо, не се работи по пра­вилата, няма отчуждителни процедури, няма разреши­телни за строеж, няма офор­мена документация. Фирма­та-строител си тръгва през 2009 година, като пътят е ос­тавен на акт 15 и не са били свър­шени допъл­нителни до­вършителни работи.

Така за­бърканата каша тога­ва още не е напълно ясна, защото еуфорията държи хора­та. Тръгват по хубавия нов асфалт да пътуват. Пътят им скъсява с цели 40 км пътуването до важните за хората дестина­ции – до болницата в Раз­лог, до магазини и складове в Банско, откъдето бизнесът зарежда, до Благоевград за административни дела и до столицата. Ползата е огро­мна – и социална, и иконо­мическа.

В община Гърмен, която е длъжна да оправи докумен­тацията и да проведе реди­ца процедури, за да се събе­ре държавна комисия и да издаде акт 16, обаче нехаят за това.

Явно други дела са вълну­вали кметовете, които са се изредили през годините от 2008 до сега, а това са Ахмед Башев и сегашната кметица Минка Капитанова.

И така никой от тях не по­лага грижи за пътя, който почва да се руши и през по­следните години вече е тол­кова опасен, че хората при­знават, че рискуват живота си, но го ползват, защото им спестява много време.

Сега отсечката е в окаяно състояние – пътят е раз­цепен на места, стеснен от огромни свлачища, няма мантинела, а падат късове скали и може всеки момент да изпрати някое превозно средство в пропастите. В се­зона на дъждовете премина­ването е като игра на руска рулетка, защото се сипят камъни и скали отвсякъде, а шофьорите вместо да си гле­дат пътя, гледат нагоре. През зимата пък само търса­чи на силни усещания могат да рискуват и да минат през него, но се намират такива, защото просто няма кой да ги спре.

На тази отсечка няма полиция, няма КАТ, няма контрол, ако стане ПТП то може и да си ум­реш без никой да знае часове наред, а ако си викнеш помощ, то пак чакаш поне час и поло­вина – два докато стиг­нат властите до там.

И всичко това заради факта,че пътят за 17 млн.лева е ничий и не съществу­ва никъде по документи.

„Няма как за път, който не е въведен в експлоатация, да бъдат заделени средства за поддръжка”, казва се­гашната кметица на община Гърмен Минка Капитанова.

„Сега, за да извади акт 16 за този път, ще бъдат необхо­дими повече от 100 000 лв., за да го приведе във вида, в който го е получила. Иначе никаква държавна комисия не би приела този път”, каз­ва пък бившият кмет на Гър­мен.

„Как да търсим средства за път, който не съществува на документи. Той никъде не фигурира все още, защото не е въведен в експлоата­ция. На място съществува самият път, но на докумен­ти, такъв път няма“, казва кметът на Гърмен Мин­ка Капитано­ва и признава, че се въртят в омагьосан кръг, защото хем няма пари за поддръжка, хем не може да се узакони, докато не се извърши сериозен ремонт.

Бившият кмет пък Ахмед Башев даже прехвърля топката на община Банско, защото част от пътя се на­мира на нейна територия. Според него те трябва също да участват в процедурите по узаконяването на отсеч­ката. А Банско контрира и казва, че няма как да оправя бакиите на съседната общи­на, която дори не е провела отчуждителни процедури и сега да иска от тях да узако­нят беззаконията им.

„Казусът с пътя в Рибново е истинска каша и хаос. Но за това положение има ви­новни и те трябва да си по­несат отговорността за раз­хищението на 17 млн. лева народна пара. Затова аз ще сезирам прокуратурата и ще искам пълно разследва­не как се е стигнало до това положение, каза евродепу­татът Асим Адемов от ГЕРБ. Той е от този регион и е по­лучил десетки сигнали от местните хора, които питат основателно защо никой не поддържа златния път и е изоставен.

„Най-важното в случая е, че сега този път е опасен, многократно по-опасен от пътя край Своге, където ста­на огромната трагедия. И не можем да се правим, че няма проблем. За мен при всички положения този път през есента и зимата трябва да се затвори. А не, когато стане белята да питаме кой носи отговорност“, коменти­ра евродепутатът.

Абсурден е казусът, аб­сурдно е и поведението на двамата кметове Башев и Капитанова, които непре­къснато се оправдават и си прехвърлят топката. Аз не зная дали вече е възможно този път да бъде спасен, ве­роятно ще трябват много пари и воля от страна на кмета да се справи със сложната ситуация, но тук тряб­ва прокура­турата да изясни кой е виновен за потъването на толкова милиони и резулта­тът да е толкова плачевен.

Попитахме по случая и шефа на АПИ Светослав Гло­сов, който обясни, че пробле­мът е изцяло в общината. Тя трябва да извърви проце­дурите по узаконяването на пътя, иначе той ще си остане несъществуващ.

Да, ама пътят го има и хора пътуват по него. И всеки ден, в който няма пострадали е просто късмет.

коментара

Таблоид

Местният рапър Бими кърти класациите с нов як хит! УНИКАЛНО ВИДЕО

Публикувано

на

„Няма начин“ е новата хип хоп песен на неврокопският рапър Бими. Парчето беше промотирано в канала на младия рапър urbanbeatz в мрежата за видео споделяне www.youtube.com. Този път темата на парчето ни се струва  доста пикантна. Може би нашумелия рапър се обяснява на своя бивша или на дама, довела го до разочарование. Топ Преса се опита да надникне зад завесата, да разбере повече за историята на песента „Няма начин“. Бими беше лаконичен : “ Пея за нещо лично. Точка. Всичко е казано в песента…“. Вие как мислите, има ли история в парчето или просто е пресъздаден измислен лиричен герой?

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Изнесената информация за апартамента на Каракачанов е невярна

Публикувано

на

Изнесената от различни медии информация, свързана с апартамента на силовия вицепремиер, отговарящ за отбраната, и лидер на ВМРО-БНД, се оказва невярна и крайно неточна, твърдят различни потребители във фейсбук.

Сериозен повод за това им дава несъответствие в изнесените в публичното пространство документи по казуса. Според публикации „В същия блок, същата фирма “Софметал 07” е продала апартамент от 70 кв. м. през 2017 г. за 176 024 лв. или над двойно по-скъпо – 2514 лв. на кв.м., при това не става дума за мезонет с огромна тераса.“

Само че в издадената от Служба по вписванията справка не фигурира „Софметал 07“, а „Сити Медико Груп“, като очевидно това са две различни юридически лица, отбелязват в социалните мрежи.

kk1

 

И задават резонния въпрос защо не е осъществен контакт с фирмата, реализирала строителния надзор на сградата за подробна информация. Освен това, подчертават те, има разлика между данъчна оценка и цена на придобиване, вписана в Нотариалния акт. „Знаят ли какво се декларира в КПКОНПИ?“, ядосват се те, като са категорични, че изнесената медийно информация е манипулирана.

 

kk2

 

Фейсбукарите са учудени и от „изтеклия“ днес нотариален акт на сем. Каракачанови, защото не e публикувана в цялост т. II от същия, в който следва да бъде описано какво прехвърля в замяна вицепремиерът, както и подробности относно уравняването на заменените имоти.

Друго, което буди съмнение в изнесеното разследване е, че сем. Каракачанови притежават 5 тераси защото видно от нотариалният акт е, че те са четири.

В документа за собственост е посочено също, че извън данъчната оценка сем. Каракачанови са били кредитирани, защото са поели задължение да заплатят на „Софметал 07“ ЕООД сума в размер на 150 000 лв., т.е. публикуваната цена е отново неправилно сметната, пресмятат също интернет ползвателите.

И заключават, че това означава само едно – сделката е сключена на пазарен принцип, тъй като има уговорена лихва върху годишните вноски, които следва да се заплащат.

Някои пък напомнят, че съгласно чл. 147 от Наказателния кодекс: „Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.“

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ