Свържете се с нас

Политика

Депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев: За 2019 г. увеличаваме парите за здраве с 490 млн. лв., а БСП използва проблемите в сектора за политически цели

Публикувано

на

 Господин Мацурев, как бихте коментирали вота на недоверие по проблемите на здравеопазването, който предстои да бъде гласуван?

– Този вот е безмислен. За да отклони общественото внимание от собственото си състояние на разпад, БСП внесе вот на недоверие за намерения, които от ГЕРБ подложихме на широко обществено обсъждане. С този вот БСП показа практически как се прави политика от здравеопазването, а не за здравеопазването.

– И все пак, как гледате на аргументите на Вашите опоненти?

– Аргументите на БСП за вота са хаотичен сбор от факти, които не целят да предложат алтернатива, а само да създадат впечатление, че БСП са прави. Никой не казва, че в здравеопазването няма проблеми. Аргументите на БСП обаче не почиват върху каквито и да е нормативни решения и правила и са самоцелни. Здравният министър Ананиев предложи концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не законодателни промени. В дискусията около тази концепция ние от ГЕРБ в лицето на министъра и управляващото парламентарно мнозинство проведохме срещи с всички заинтересовани страни, а не както БСП само с общинските болници. БСП попитаха ли частните, университетските болници и други какво е тяхното мнение по вота им? За разлика от БСП, които се срещнаха само с БЛС, ние говорихме и с Българския фармацевтичен съюз, и със Стоматологичния съюз, със застрахователите. От ГЕРБ винаги сме били сред хората и винаги сме търсили мнението на всички.

– Към ГЕРБ бяха отправени тежки обвинения в този сектор. Как ще коментирате?

– от БСП ни обвиняват, защото те могат само това, те не могат да предлагат алтернатива. БСП услужливо пропускат обстоятелството, че в последните месеци нямат никакви предложения за законодателни промени в сектор здравеопазване. Късата политическа памет на БСП им пречи да си спомнят дните, в които онкоболни пациенти протестираха заради забавяне на обществените поръчки за доставка на лекарства. След като направихме промени в закона, ние улеснихме достъпа на пациентите до терапия. БСП ни обвиняват още, че сме допуснали роенето на много частни болници. Фактите обаче сочат, че от 2010 до 2019 година най-много разкрити лечебни заведения имаме в периода 2013-2014 година, когато управляват БСП с премиер Пламен Орешарски. Точно тогава другарите от БСП са разрешителни за дейност на 21 нови частни болници. Докато през 2015 г. са се появили 3 нови болници, през 2016 г. – 6 и през 2017 г. – 5.

– От БСП обаче ви обвиняват, че цялата система е в тотален колапс и хората нямат достъп до здравеопазване?

– Фактите говорят друго. Детската смъртност през 2017 година достигна рекордно ниско ниво. Трайно се увеличава средната продължителност на живота. Например по отношение на спешната помощ вече тече търгът за 400 чисто нови линейки, които ще обслужват центровете на „Бърза помощ“ в цялата страна. След увеличенията на заплатите в сектора беше спрян и отлива на работещи в спешните отделения. В същото време бяха намалена задлъжнялостта на болниците, която само за тази година спадна с 13 процента.
На този фон за следващата 2019 г. правителството на Бойко Борисов и парламентарното мнозинство положихме допълнително усилия и увеличаваме бюджета за здравеопазване с още 490 млн. лв. и сумата за здраве ще надхвърли 4 млрд. лв. За личните лекари е предвидено увеличение на средствата с 18 млн. лв. в сравнение с миналата година. За прегледи при специалисти е планирано увеличение на средствата с още 28 млн. лв., а за изследвания ще се дадат 7 млн. лв. повече от 2018 г. В сравнение с тази година за 2019 г. са предвидени 176 млн. лв. повече за болниците и 117 млн. лв. повече за лекарства. Увеличени са и средствата за лекарства за пациентите с онкологични заболявания. Ето това е реалното измерение на ангажиментите, които от ГЕРБ сме поели пред българските граждани и изпълняваме.

-Как бихте обобщили казаното до тук?

– Алтернативата на БСП е като стар лозунг. Ако прочетете здравната програма на Жан Виденов ще бъдете шокирани колко много сходства има с днешната визия на БСП. Социалистите отдавна са изпаднали в идейна безплодност, при това не само в сектор „Здравеопазване“. А от ГЕРБ ще продължим да бъдем близо до хората и да работим за решаването на всички проблеми в държавата.

коментара

ВМРО

Джамбазки: Ще съберем кубратовия сноп, амбициите ни са за два мандата в Европарламента

Публикувано

на

Ние сме за Европа на отечествата, обяви водачът на листата на ВМРО

Мигрантите са заплаха за целия Европейски съюз, коментира евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в интервю за Канал 3 от Страсбург. Според него създаването на постоянен корпус за гранична и брегова охрана от 10 000 души ще бъде от полза за българската държава. В последната пленарна седмица преди вота през май Джамбазки обяви, че ВМРО влиза в битка, а целта пред партията е минимум два мандата.

За съжаление миграцията остава акцент. За съжаление, защото не е само акцент, а и заплаха. Заплаха за целия Европейски съюз и за България. Мигрантската криза не само, че не е свършила, а стои като заплаха по две направления – небалансираното и неразумно поведение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който злоупотребява с огромното количество хора, като заплашва да ги мести нагоре надолу и огромният натиск, който имаме от мигрантите от Северна Африка. Тук опасността идва от социалистите в парламента. Техният водещ кандидат комисар Тимерманс иска повече миграция, иска повече африканци в Европа. Ние казваме, че това не е разумно и не трябва да се случва. Ние казваме, че сме повече за Европа на отечествата, която да решава националните държави дали да пускат мигранти или не. Образно казано както ние решаваме кого да поканим в хола или да не поканим никъде, така и като българи трябва да решим дали да пускаме афганистанци, африканци или да не ги пускаме, заяви Джамбазки.

Работим за такъв Съюз, който да бъде охраняван – външната граница трябва да бъде охранявана. Това е нашата идея – Европа на отечествата, допълни кандидатът за втори мандат като евродепутат.

Той подкрепи идеята за създаване на постоянен корпус на брегова охрана, като според него това ще е полезно за България. Джамбазки набеляза и мерките от българска страна, които трябва да се продължат, за да се справи България с мигрантския натиск.

Трябва да се довърши преградното съоръжение, да се подсили, да се укрепи, да се проверят техническите средства, да се довършат пътищата. И да се разполагат технически средства на гръцката граница, откъдето също има опасност за мигрантски натиск, добави Джамбазки.

Относно темата Брекзит той прогнозира, че Великобритания ще осъществи излизането си от Европейския съюз. Той заяви, че българите, пребиваващи законно на Острова, няма от какво да се притесняват.

Ангел Джамбазки ще води листата на ВМРО, след като партията реши сама да се яви на Европейски избори 2019. Какви обаче са амбициите на ВМРО.

Амбициите на ВМРО са за осъществяването на поне два мандата. Смятам, че не само е възможно, дори и след отделното явяване на „Обединени патриоти“, а е задължително. Защото след като личните крамоли между нашите партньори им попречиха да се явят заедно с нас, което беше разумното, сега ние ще обединим българските родолюбци, които смятат, че могат да бъдат полезни на отечеството. Ще съберем кубратовия сноп и ще покажем, че търсим обединение. В нашата листа има не само няколко партийни лица. Тя предстои да се донареди и ще бъде оповестена и регистрирана в събота. Всички в нея са български граждани, патриоти, доказани родолюбци.  Искаме всеки един от тях да работи, да събере достатъчно преференции, за да стане европейски депутат. Ако някой е по-добър от мен, аз няма да седна да се сърдя, че ме изпреварил в листата – напротив, насърчавам всеки един да работи  и да се доказва. Това е обединение, това е кубратовият сноп – не да разделяш, да се караш, да използваш политиката за лични отношения, а да събираш, заяви Джамбазки и подчерта каква работа е свършена до момента: признаването на българската общност в Албания, защитаването на българските интереси в Македония, Западните покрайнини, Косово, защитата на българските интереси по темата „Макрон“, като подчерта и че последната тема предстои да се решава и в следващия Европарламент.

Според него покрай пакета „Мобилност“ българите са осъзнали колко важни са европейските избори, тъй като са усетили как с едно решение може да бъде отнето препитанието на 500 хиляди наши сънародници. В тази връзка Джамбазки подчерта, че всъщност в Брюксел и Страсбург българските евродепутати са доста обединени по темата.

Като изключим тези тримата, които не ходят на работа, българската група е една от най-сплотените, може би най-сплотената. Вкъщи се бием, караме се, но когато тук трябва да вършим работа, работим заедно, заяви заместник-председателят на ВМРО.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Еврокомисарят Мария Габриел връчи символичен ваучер за безплатен интернет по инициативата WIFI4EU на Община Сапарева баня

Публикувано

на

Мария Габриел – еврокомисар на цифровата икономика и общество официално бе посрещната днес в Община Сапарева баня.

Тя връчи символичен ваучер на Калин Гелев – кмет на Община Сапарева баня, за безплатен интернет по инициативата WIFI4EU на стойност 15 000 евро. Общината сама ще реши в кои зони да бъде изградена мрежата. Началото на месец юни се очаква да заработи и новата придобивка.

Мария Габриел посети сградата на общината, където бе зарадвана от група лазарки, които представиха лазарски песни и игри.

Еврокомисарят разгледа и емблематични забележителности на града.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ