Свържете се с нас

Политика

Депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев: За 2019 г. увеличаваме парите за здраве с 490 млн. лв., а БСП използва проблемите в сектора за политически цели

Публикувано

на

 Господин Мацурев, как бихте коментирали вота на недоверие по проблемите на здравеопазването, който предстои да бъде гласуван?

– Този вот е безмислен. За да отклони общественото внимание от собственото си състояние на разпад, БСП внесе вот на недоверие за намерения, които от ГЕРБ подложихме на широко обществено обсъждане. С този вот БСП показа практически как се прави политика от здравеопазването, а не за здравеопазването.

– И все пак, как гледате на аргументите на Вашите опоненти?

– Аргументите на БСП за вота са хаотичен сбор от факти, които не целят да предложат алтернатива, а само да създадат впечатление, че БСП са прави. Никой не казва, че в здравеопазването няма проблеми. Аргументите на БСП обаче не почиват върху каквито и да е нормативни решения и правила и са самоцелни. Здравният министър Ананиев предложи концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не законодателни промени. В дискусията около тази концепция ние от ГЕРБ в лицето на министъра и управляващото парламентарно мнозинство проведохме срещи с всички заинтересовани страни, а не както БСП само с общинските болници. БСП попитаха ли частните, университетските болници и други какво е тяхното мнение по вота им? За разлика от БСП, които се срещнаха само с БЛС, ние говорихме и с Българския фармацевтичен съюз, и със Стоматологичния съюз, със застрахователите. От ГЕРБ винаги сме били сред хората и винаги сме търсили мнението на всички.

– Към ГЕРБ бяха отправени тежки обвинения в този сектор. Как ще коментирате?

– от БСП ни обвиняват, защото те могат само това, те не могат да предлагат алтернатива. БСП услужливо пропускат обстоятелството, че в последните месеци нямат никакви предложения за законодателни промени в сектор здравеопазване. Късата политическа памет на БСП им пречи да си спомнят дните, в които онкоболни пациенти протестираха заради забавяне на обществените поръчки за доставка на лекарства. След като направихме промени в закона, ние улеснихме достъпа на пациентите до терапия. БСП ни обвиняват още, че сме допуснали роенето на много частни болници. Фактите обаче сочат, че от 2010 до 2019 година най-много разкрити лечебни заведения имаме в периода 2013-2014 година, когато управляват БСП с премиер Пламен Орешарски. Точно тогава другарите от БСП са разрешителни за дейност на 21 нови частни болници. Докато през 2015 г. са се появили 3 нови болници, през 2016 г. – 6 и през 2017 г. – 5.

– От БСП обаче ви обвиняват, че цялата система е в тотален колапс и хората нямат достъп до здравеопазване?

– Фактите говорят друго. Детската смъртност през 2017 година достигна рекордно ниско ниво. Трайно се увеличава средната продължителност на живота. Например по отношение на спешната помощ вече тече търгът за 400 чисто нови линейки, които ще обслужват центровете на „Бърза помощ“ в цялата страна. След увеличенията на заплатите в сектора беше спрян и отлива на работещи в спешните отделения. В същото време бяха намалена задлъжнялостта на болниците, която само за тази година спадна с 13 процента.
На този фон за следващата 2019 г. правителството на Бойко Борисов и парламентарното мнозинство положихме допълнително усилия и увеличаваме бюджета за здравеопазване с още 490 млн. лв. и сумата за здраве ще надхвърли 4 млрд. лв. За личните лекари е предвидено увеличение на средствата с 18 млн. лв. в сравнение с миналата година. За прегледи при специалисти е планирано увеличение на средствата с още 28 млн. лв., а за изследвания ще се дадат 7 млн. лв. повече от 2018 г. В сравнение с тази година за 2019 г. са предвидени 176 млн. лв. повече за болниците и 117 млн. лв. повече за лекарства. Увеличени са и средствата за лекарства за пациентите с онкологични заболявания. Ето това е реалното измерение на ангажиментите, които от ГЕРБ сме поели пред българските граждани и изпълняваме.

-Как бихте обобщили казаното до тук?

– Алтернативата на БСП е като стар лозунг. Ако прочетете здравната програма на Жан Виденов ще бъдете шокирани колко много сходства има с днешната визия на БСП. Социалистите отдавна са изпаднали в идейна безплодност, при това не само в сектор „Здравеопазване“. А от ГЕРБ ще продължим да бъдем близо до хората и да работим за решаването на всички проблеми в държавата.

коментара

Новини

Две години Румен Радев на „Дондуков“ 2

Публикувано

на

Президентът наложи 12 пъти вето, влезе в остър сблъсък с управляващите по всички теми

На днешния 22 януари се закръглят две години от стъпването на Румен Радев на „Дондуков“ 2. Президентът, издигнат от БСП, но събрал и сериозен периферен вот, пое пътя на еманципация от партията, независимо че по доста теми позициите им съвпадаха. Еманципацията му пък провокира слухове, че ще прави своя партия, което Радев нееднократно отрече.

Докато чувствата между него и БСП охладняваха, държавният глава и управляващите влизаха скорострелно бързо в поредната конфронтация. ГЕРБ дежурно го обвиняваха, че е президент на БСП, че разделя нацията, Радев пък не мълчеше и парираше ударите. БСП го защитаваше отривисто, макар първите искри между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2 вече да проблясват, все още не така публично изразени.

Радев отиграваше топката на ГЕРБ, като връщаше законите им. 12 пъти наложи вето президентът върху законодателството, изработено от управляващата партия и Обединените патриоти. И 11 пъти те не се съгласиха с бележките му, като прегласуваха по своему. Последното вето, което всички в парламента без социалистите, събориха отново, беше за тайните арести, записани в Наказателния кодекс. И тогава, и всеки път преди това, от БСП заставаха на страната на президента. Той пък, някакси, се правеше, че не го забелязва.

На втората година от мандата му острият тон между президент и управляващи, между президент и изпълнителна власт, се задълбочи, особено по темата за изтребителите. Бившият началник на ВВС показа, че не одобрява решението на властта за F-16, тя пък го обвини, че лобира за „Грипен“. Спорна бе новогодишната му реч, дала повод от ГЕРБ отново да уличат Радев, че е разделител, а не обединител на нацията. Едни го обвиняваха, че е използвал минутите преди полунощ вместо за наздравица, за политическо обръщение, а други го защитиха, че истината боли.

През тази втора година президентът говореше с нацията чрез обръщения. Държавният глава обаче не отиде в парламента и не направи нито едно такова обръщение пред народните избраници.

Въпреки тежката окопна война, която трябваше да води на моменти, Румен Радев остава с висок рейтинг, макар и напоследък социолозите да отбелязват разколебаване сред феновете му.

А за разлика от предшественика си Плевнелиев, който се показа с жена до себе си чак след края на мандата, до Радев през цялото време неотлъчно беше неговата съпруга Десислава Радева, погрешно наричана първа дама, титла, каквато в България по Конституция няма. Радева не само че не беше крачка назад, а редом до Радев. Двамата често се появяваха хванати за ръце, напук на протокола, а президентската половинка не мълчеше, дори когато той млъкваше. Радева отвръщаше на ударите на враговете на мъжа й обикновено със статуси във Фейсбук. Популярността й нарасна главоломно, даже заплаши да надмине тази на президента, а принос за това имаха до голяма степен и управляващите. Те пък педантично следяха всяка нейна крачка – от това дали й се полага охрана от НСО до пазаруванията й в моден бутик на пъпа на София. И докато едни ахкаха по брюкселските дантели на президентшата при дефилетата й в чужбина, когато придружаваше Радев, други разнасяха легенди за тежката й дума на „Дондуков“ 2. Радева бе обявена за личен пиар на Румен Радев, след като такъв там така и не беше назначен.

Над всичко обаче на втората година на Румен Радев в президентството можем да кажем, че имаме един реактивен президент, който назовава несправедливости така, както желаят да го чуят онези, които ги преживяват на свой гръб. А за обвиненията, че е коректив само на думи, вината не е негова. Ролята му е предопределена от Конституцията. Въпросът е колко продуктивна е тази роля не за рейтинга на един президент, а за хората. /Кanal3.bg

коментара

Продължете с четенето

Култура

Народните представители от ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Георги Динев, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев участваха в откриването на изложбата 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Публикувано

на

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните лица по време на представянето на изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“.

Експозицията бе открита от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Сред гостите на церемонията бяха още народните представители Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Александър Мацурев, заместник- областните Иван Стоянов и Антоанета Янчева, представители на държавни институции, на културни институти, граждани.

Мащабната изложба включва общо 40 пана, с размери 70/100 см. Експозицията представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание.

Изложбата е по повод отбелязването на годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Паната ще останат подредени във фоайето на Община Благоевград до 25 януари 2019 година.

Кметът д-р Ат. Камбитов присъства на официалното откриване на пътуваща изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“ снимка 1

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ