Свържете се с нас

Бизнес

Биодом Orbelus

Публикувано

на

Красивата Долина на Струма приютява няколко от най-добрите български изби и безспорно е винарски регион с огромен потенциал. Сирата тук повече от успешно конкурира тази от другия звезден регион на България – Сакар, но Югозападът има и друго предимство – той е дом на един от най-обещаващите до достигнат международна слава български сортове – ранна мелнишка лоза или мелник 55.
Именно този сорт е в основата на идентичността на вината на изба Orbelus, която носи древното име на Пирин – Орбел. Само едно нещо липсваше на първия български изцяло биосертифициран производител на вино, за да завърши напълно чаровния си, свеж и модерен образ: собствена изба. Е, тя вече е факт.

Потънала сред лозовите масиви на петричкото село Кромидово, новият дом на Orbelus е с форма на … гигантска бъчва. А wow ефектът е гарантиран още отдалеч. Проектът на архитектите Попова и Гочев е не само оригинален и интересен, но е и в пълна хармония с тихия, топъл и успокояващ пейзаж, обграден от седем планини.
Но не само за винарната си Orbelus заслужават поздравления, а за цялата си история, която описва предизвикателната, но устойчива посока, в която може и трябва да се развива българското винопроизводство.

Проектът Орбелус

Проектът Orbelus, реализиран от „Биоагрофуудс 2000“, води началото си от 2000 г., когато са засети и първите сертифицирани за биоземеделие лозя. Днес те са общо 248 дка насаждения с бели и червени сортове, както класически, така и местни – ранна мелнишка лоза или мелник 55, каберне совиньон, мерло, сира, гренаш, примитиво, пти вердо, марселан, мурведър, вионие, шардоне , пино гри и новите попълнения – рубин, сандански мискет и гръцкия сорт асиртико.
Масивите са разположени в землищата на четири околни села. Това, че не са съсредоточени на едно място от една страна предпазва реколтата от неблагоприятни условия, а от друга – диверсификацията осигурява и разнообразие от тероари.

 • Избата е заобиколена с лозя

  Избата е заобиколена с лозя

  снимка: Магдалина Генова

Плановете на избата са в близките години насажденията да нараснат до 300-320 дка. Тези мащаби превръщат Orbelus в малък, но не точно бутиков производител. Досега вината на Orbelus се произвеждаха и бутилираха в близката изба Дамяница, под контрола на технолозите от двете изби и биосертифициращата организация. И макар сътрудничеството между тях да е било повече от успешно, Orbelus е вече като един дипломирал се млад човек с обещаващо бъдеще, който е заслужил своя нов и красив дом.
А той е и впечатляващо модерно оборудван – с хладилна камера, ферментатори на подземно ниво, 10 ротиращи френски дъбови бъчви с обем 500 л, 80 френски дъбови бъчви от 225 л за отлежаване и т.н. Максималният капацитет на избата е около 100 хил. л. или 130 хил. бутилки, но засега технолозите на избата си поставят за цел да достигнат 70-80 хил.бутилки при реколта 2014 , която ще е и първата, създадена в новата изба.

Биовиното

Биодинамичните вина не са далечно и възможно бъдеще за сектора. То е тук и сега, като все повече производители както в Стария, така и в Новия свят се насочват към него. Както и при много други биопроизводства, вече не става дума за мода, а за трайна и устойчива тенденция, към която рано или късно ще се ориентират повечето производители.
В България тя е още прохождаща, като до 2013 г. Orbelus бяха единствената изба със сертификат за биовино. Сега още няколко изби имат единични биопродукти, а други няколко правят стъпки към биопроизводство. Все още обаче говорим за шепа производители.

За да правиш биовино не е нужно само да разполагаш със сертифицирани насаждения (което означава контролиран добив от едва 500 кг/дка, отглеждане без изкуствени торове, пестициди и хербициди и т.н.). Изискванията съпътстват целия технологичен процес и гарантират ръчно прибиране на гроздето, щадящи техники на преработка, минимални количества помощни вещества в технологичния процес като сулфити т.н. Ето защо има разлика между биовино и вино от биолозе.

 • Ротационните бъчви от френски дъб

  Ротационните бъчви от френски дъб

  снимка: Магдалина Генова

Че биопроизводството има значение за крайния продукт е повече от сигурно. Дали обаче то влияе на вкусовите качества, е малко по-спорен въпрос. Разбира се, един неопитен технолог може да превърне и най-качественото грозде в лошо вино, но за щастие далеч не е това случаят с Orbelus. Това че е сравнително малка изба, позволява на технолозите Ники Стоянов и Кирил Миладинов, да се съсредоточат върху качеството. Собствената изба и пълният контрол върху производството сега ще им помогне това да се случва в още по-голяма степен.

„Опитваме се да правим вино без грим, да подчертаем натуралните качества на продукта“, казват те. А това със сигурност е нещо, което потребителите ще търсят все повече и повече в крак със световните тенденции. Плановете им са смели – в скоро време да създадат вино изцяло без сулфити (във винопроизводството те се използват за да убият остатъчните микроорганизми, а също така предпазват от окисляване и запазват цвета на виното). С нетърпение очакваме и първите вина с участието на ароматното и чаровно асиртико – съвсем на място предвид близостта с Гърция, както и тези с участието на рубин – друг български сорт с потенциал за успехи.

 • снимка: Магдалина Генова

Първите вина на Orbelus са от реколта 2009. Макар и експериментална за избата, тя е напълно изчерпана от продажба, като в момента са останали единични бутилки с колекционерско значение.
Реколта 2010 обаче бе тази, която донесе на избата признание, награди, а и немалко фенове. „Мелник 2010“ (купаж с водещо участие на ранна мелнишка лоза в комбинация с пти вердо, сира и гренаш) е едно от най-свежите, пивки и чаровни вина на избата, същевременно далеч без да е лишено от дълбочина, комплексност и потенциал да отлежава.
Купажите „Гетика 2010“ ( каберне совиньон, мерло, ранна мелнишка лоза, сира и пти вердо 8 месеца във френски дъб, нефилтрирано) и „Прима 2010“ (ранна мелнишка , каберне совиньон, сира и пти вердо, 8 месеца във френски дъб) пък показват потенциалът на избата да създава класни, комплексни тероарни вина.
Реколта 2011 бе първата за белия „Орелек“ – шардоне и пино гри, който в последващите реколти е в комбинация и с вийоние. Южният тероар тук допринася  за вина с интензивен златист цвят и наситени аромати  на тропически плодове.
Сред новите допълнения на избата е „Оребелус Хрумки“ 2012 – живо и ароматно червено вино (без дъб, купаж от мелник 55, мурведър и марселан).
Реколта 2013 допълни портфолиото на избата и с първото розе – „Парил“ (сира, гренаш и мелник 55).

Добри новини има и за почитателите на винения туризъм: Orbelus приемат и гости за дегустация и разходка в избата. Засега само по предварителна уговорка, а по-късно – и за случайни отбивки. Плановете на избата включват изграждането на по-добър път и хотелска част. Така че добрите новини от Orbelus няма да спрат дотук./bacchus.bg/

коментара

Реклама
loading...

Бизнес

3 фирми, обединени в консорциум ДЗЗД „Авон – Пирин 2018”, спечелиха апетитна обществена поръчка на Национален парк „Пирин”

Публикувано

на

3 фирми, обединени в консорциумДЗЗД „Авон – Пирин 2018”, спечелиха апетитна обществена поръчка на Национален парк „Пирин” за 3 349 823.85 лв. без ДДС. Срещу огромната сума те ще проектират и построят няколко пътища и туристическите пътеки в парка.

Участници в консорциума са регистрираната в Стопанския двор на гр. Банско „Авон -5” ООД с управител Георги Бенин, в чийто строителен актив има 9 спечелени обществени поръчки за 3 487 128,41 лв. и една действаща за 882 000 лв., срещу които фирмата подменя водопровода в центъра на Банско. Другата фирма е столичната „Аплан инженеринг” ООД, в която съдружници са Александър Кутин и Михаела Ангелова, а последният играч в сдружението е благоевградската „Стилстрой-М” на Михаил Камбитов и Даниела Джукова.

ДЗЗД „Авон – Пирин 2018” спечели отпуснатата от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. сума и за двете позиции в обшествената поръчка, след като още на първи етап от състезанието вторият участник бе отстранен. ДЗЗД „Скаптопара билд”, включващ столичната „Парсек груп” ЕООД и благоевградските „Престиж бизнес – 93” ООД и „Растер юг” ООД, не бе допусната до отваряне на офертите поради пропуски в техническата оферта, преценени от комисията като много сериозни – консорциумът пропуснал да опише конкретните функции и отговорности на двама експерти и на проектанта по част „Паркоустройство и благоустройство”.

С избора на ДЗЗД „Авон – Пирин 2018” парк „Пирин” продължава повече от успешната си серия за избор на изпълнители по обществени поръчки, които само от ноември 2018 г. до момента са 10 на брой.

В средата на март паркът даде на столичната фирма „Бим консултинг” ООД 255 000 лв. без ДДС за подпомагане работата на експертите, избрани от парка по друг проект за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания. Седмица по-късно софийската „Респромкомплект” АД получи 139 939 лв. без ДДС за „доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и инструктаж и обучение на система за регистриране на изстрели в защитена зона Пирин“.

В процес на финализиране са още 7 обществени поръчки, които дирекцията на парка обяви през последните 6 месеца. По тях се търсят най-различни специалисти: за изготвяне на мобилно електронно приложение с информация за регламентираните маршрути в парка /140 000 лв. без ДДС/, доставка на 5 УТВ-та и 7 мотоциклета /384 596 лв./, за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор по време на строителството на 2 туристически маршрута /162 000 лв./, oпределяне на основните видове насекомни вредители в парка /183 000 лв./, както и за изследване на хидробиологичното състояние на няколко езера в парка плюс ръчното скубане на водораслите в тях, за което дирекцията е предвидила 171 000 лв. без ДДС.

Общата стойност на последните поръчки на националния парк е над 6 млн. лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Ще има достатъчно българско агнешко на родната трапеза по Великденските празници

Публикувано

на

Въпросът е доколко търговците ще се възползват от разни недобросъвестни практики, за да заблуждават потребителите.

Коментарът идва директно от председателят на Националната овцевъдна и козевъзна асоциация, който увери, че както всяка година родното месо ще бъде достатъчно и ще стигне до масата на българина, а промяна в цената спрямо миналата година няма да има.

За да няма опити за заблуждение от страна на търговците тази година на българското месо ще се слага син печат за разпознаване от потребителите, а месото, което е внос, ще бъде с червена маркировка, пишат от БНР.

Освен това, на щанда, където се продава агнешкото месо, задължително ще трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане, подчертават още от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Въпреки това се очаква недобросъвестни и заблуждаващи практики отново да има.

„В някои от веригите ще влизат много агнета с червен цвят. Това са животни, които влизат от Македония, и това са всички животни, които са върнати от гърците като брак“, посочи Симеон Караколев.

E79 News

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ