Свържете се с нас

Бизнес

Биодом Orbelus

Публикувано

на

Красивата Долина на Струма приютява няколко от най-добрите български изби и безспорно е винарски регион с огромен потенциал. Сирата тук повече от успешно конкурира тази от другия звезден регион на България – Сакар, но Югозападът има и друго предимство – той е дом на един от най-обещаващите до достигнат международна слава български сортове – ранна мелнишка лоза или мелник 55.
Именно този сорт е в основата на идентичността на вината на изба Orbelus, която носи древното име на Пирин – Орбел. Само едно нещо липсваше на първия български изцяло биосертифициран производител на вино, за да завърши напълно чаровния си, свеж и модерен образ: собствена изба. Е, тя вече е факт.

Потънала сред лозовите масиви на петричкото село Кромидово, новият дом на Orbelus е с форма на … гигантска бъчва. А wow ефектът е гарантиран още отдалеч. Проектът на архитектите Попова и Гочев е не само оригинален и интересен, но е и в пълна хармония с тихия, топъл и успокояващ пейзаж, обграден от седем планини.
Но не само за винарната си Orbelus заслужават поздравления, а за цялата си история, която описва предизвикателната, но устойчива посока, в която може и трябва да се развива българското винопроизводство.

Проектът Орбелус

Проектът Orbelus, реализиран от „Биоагрофуудс 2000“, води началото си от 2000 г., когато са засети и първите сертифицирани за биоземеделие лозя. Днес те са общо 248 дка насаждения с бели и червени сортове, както класически, така и местни – ранна мелнишка лоза или мелник 55, каберне совиньон, мерло, сира, гренаш, примитиво, пти вердо, марселан, мурведър, вионие, шардоне , пино гри и новите попълнения – рубин, сандански мискет и гръцкия сорт асиртико.
Масивите са разположени в землищата на четири околни села. Това, че не са съсредоточени на едно място от една страна предпазва реколтата от неблагоприятни условия, а от друга – диверсификацията осигурява и разнообразие от тероари.

 • Избата е заобиколена с лозя

  Избата е заобиколена с лозя

  снимка: Магдалина Генова

Плановете на избата са в близките години насажденията да нараснат до 300-320 дка. Тези мащаби превръщат Orbelus в малък, но не точно бутиков производител. Досега вината на Orbelus се произвеждаха и бутилираха в близката изба Дамяница, под контрола на технолозите от двете изби и биосертифициращата организация. И макар сътрудничеството между тях да е било повече от успешно, Orbelus е вече като един дипломирал се млад човек с обещаващо бъдеще, който е заслужил своя нов и красив дом.
А той е и впечатляващо модерно оборудван – с хладилна камера, ферментатори на подземно ниво, 10 ротиращи френски дъбови бъчви с обем 500 л, 80 френски дъбови бъчви от 225 л за отлежаване и т.н. Максималният капацитет на избата е около 100 хил. л. или 130 хил. бутилки, но засега технолозите на избата си поставят за цел да достигнат 70-80 хил.бутилки при реколта 2014 , която ще е и първата, създадена в новата изба.

Биовиното

Биодинамичните вина не са далечно и възможно бъдеще за сектора. То е тук и сега, като все повече производители както в Стария, така и в Новия свят се насочват към него. Както и при много други биопроизводства, вече не става дума за мода, а за трайна и устойчива тенденция, към която рано или късно ще се ориентират повечето производители.
В България тя е още прохождаща, като до 2013 г. Orbelus бяха единствената изба със сертификат за биовино. Сега още няколко изби имат единични биопродукти, а други няколко правят стъпки към биопроизводство. Все още обаче говорим за шепа производители.

За да правиш биовино не е нужно само да разполагаш със сертифицирани насаждения (което означава контролиран добив от едва 500 кг/дка, отглеждане без изкуствени торове, пестициди и хербициди и т.н.). Изискванията съпътстват целия технологичен процес и гарантират ръчно прибиране на гроздето, щадящи техники на преработка, минимални количества помощни вещества в технологичния процес като сулфити т.н. Ето защо има разлика между биовино и вино от биолозе.

 • Ротационните бъчви от френски дъб

  Ротационните бъчви от френски дъб

  снимка: Магдалина Генова

Че биопроизводството има значение за крайния продукт е повече от сигурно. Дали обаче то влияе на вкусовите качества, е малко по-спорен въпрос. Разбира се, един неопитен технолог може да превърне и най-качественото грозде в лошо вино, но за щастие далеч не е това случаят с Orbelus. Това че е сравнително малка изба, позволява на технолозите Ники Стоянов и Кирил Миладинов, да се съсредоточат върху качеството. Собствената изба и пълният контрол върху производството сега ще им помогне това да се случва в още по-голяма степен.

„Опитваме се да правим вино без грим, да подчертаем натуралните качества на продукта“, казват те. А това със сигурност е нещо, което потребителите ще търсят все повече и повече в крак със световните тенденции. Плановете им са смели – в скоро време да създадат вино изцяло без сулфити (във винопроизводството те се използват за да убият остатъчните микроорганизми, а също така предпазват от окисляване и запазват цвета на виното). С нетърпение очакваме и първите вина с участието на ароматното и чаровно асиртико – съвсем на място предвид близостта с Гърция, както и тези с участието на рубин – друг български сорт с потенциал за успехи.

 • снимка: Магдалина Генова

Първите вина на Orbelus са от реколта 2009. Макар и експериментална за избата, тя е напълно изчерпана от продажба, като в момента са останали единични бутилки с колекционерско значение.
Реколта 2010 обаче бе тази, която донесе на избата признание, награди, а и немалко фенове. „Мелник 2010“ (купаж с водещо участие на ранна мелнишка лоза в комбинация с пти вердо, сира и гренаш) е едно от най-свежите, пивки и чаровни вина на избата, същевременно далеч без да е лишено от дълбочина, комплексност и потенциал да отлежава.
Купажите „Гетика 2010“ ( каберне совиньон, мерло, ранна мелнишка лоза, сира и пти вердо 8 месеца във френски дъб, нефилтрирано) и „Прима 2010“ (ранна мелнишка , каберне совиньон, сира и пти вердо, 8 месеца във френски дъб) пък показват потенциалът на избата да създава класни, комплексни тероарни вина.
Реколта 2011 бе първата за белия „Орелек“ – шардоне и пино гри, който в последващите реколти е в комбинация и с вийоние. Южният тероар тук допринася  за вина с интензивен златист цвят и наситени аромати  на тропически плодове.
Сред новите допълнения на избата е „Оребелус Хрумки“ 2012 – живо и ароматно червено вино (без дъб, купаж от мелник 55, мурведър и марселан).
Реколта 2013 допълни портфолиото на избата и с първото розе – „Парил“ (сира, гренаш и мелник 55).

Добри новини има и за почитателите на винения туризъм: Orbelus приемат и гости за дегустация и разходка в избата. Засега само по предварителна уговорка, а по-късно – и за случайни отбивки. Плановете на избата включват изграждането на по-добър път и хотелска част. Така че добрите новини от Orbelus няма да спрат дотук./bacchus.bg/

коментара

Реклама
loading...

Бизнес

Отличие! Банско за шести път е ски курорт №1 на България

Публикувано

на

Банско отново се доказа като запазена марка, след като за 6-а поредна година бе обявен за курорт №1 на България от най-високата инстанция в туристическата индустрия изобщо.

Бижуто на Пирин получи еквивалентната на „Оскар“ в киното статуетка от Академията на Световните ски награди по традиция на червения килим в хотел „Ароса“ в Кицбюел в Австрийските Алпи, нареждайки се сред 26-те най-добри дестинации на планетата.

В 16-седмичната онлайн надпревара, която се проведе от първия петък на юни до последния ден на астрономическото лято – 22 септември, участваха 208 топлокации от 5 континента, а в гласуването на сайта Worldskiawards.com се включиха над 2 млн. души (клиенти и професионалисти) от повече от 143 държави. Това превърна допитването със сигурност в най-голямото в бранша и едно от най-космополитните, провеждани официално изобщо.

„За нас е истинска чест и гордост, че спечелихме и в годината с рекорден вот“, заявиха под аплодисментите на висшата класа в гилдията първата дама на концесионера „Юлен“ Мая Христоскова и маркетинг директорът Иван Обрейков, които вдигнаха отличието заедно с шефа на ски училището Георги Главчев, неговия заместник Янко Попов, отговорниците на пистите и лифтовите съоръжения – Георги Попов-Тумбе и инж. Иван Хаджиев, и мениджъра на заведенията Иван Драгосинов. Както и миналата година, когато излязоха под прожекторите с народни носии, и сега представителите на ски зоната под връх Тодорка бяха най-атрактивни и единствени от всички победители се появиха еднакво облечени, а за случая избраха снежнобели ризи и филцови шапки. За цвят и като всепризнат моден естет Иван Обрейков се открояваше със сиво сако и зелена папийонка.

Банско направи общо 5-ия си златен дубъл в историята на ски „Оскар“-ите, защото в категорията за най-добър хотел у нас титлата отиде в бляскавата витрина на „Кемпински Гранд Арена“. В безупречен тоалет – вечерна черна рокля и светли обувки с елегантен ток, генералният мениджър на пиринския флагман на най-старата и луксозна верига в Европа – Наталия Каширская, взе статуетката и благодари и на клиентите, и на екипа си. „Кемпински“ неизменно печелеше през 2013-а, 2014-а, 2015-а и 2017-а, като изненадващо не бе избран само през 2016-а.

Абсолютното превъзходство на Банско се илюстрира и от факта, че курортът е сред едва 8-те места на планетата с пълен комплект от 6 приза и от 6-те издания на Световните ски награди. 10-хилядното градче е на върха на класацията от 2013-а досега, а звездна компания му правят още домакинът Кицбюел – най-емблематичният зимен център в Австрия, разположеният най-високо в Европа френски Вал Торенс, който за 5-и път ликува и с голямата награда за №1 на планетата, германският символ на Световната купа Гармиш-Партенкирхен, перлата в руската корона Роза Хутор, на чиито писти се проведе олимпиадата в Сочи през 2012 г., шведският Оре – домакин на предстоящото световно първенство по ски, норвежкият Трисил, чийто герб се състои от 2 щеки, както и фамозният американски Диър Вали.

Шампионският отбор на концесионера на ски зона „Банско“ – „Юлен“, позира с 6-ата статуетка за курорт №1.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

С автентични песни и бански старец Банско се представи на конгрес в София

Публикувано

на

Община Банско бе представена на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, който се провежда в София.

Организатор на форума е Световната организация по туризъм към ООН, а домакин е Министерството на туризма.

Участниците и гостите са над 500, сред които водещи фигури в сферата на туризма, министри и представители на свързаните с туризма индустрии. Гостите на конгреса, водени от ресорния министър Николина Ангелкова, присъстваха на откриването на туристическото изложение в Античен културно-комуникативен комплекс „Сердика“  в зона „Ларгото”, където Банско взе участие с атрактивен щанд, фолклорни изпълнения и дегустация на напитки и месни продукти.

„За първи път официално представихме високотехнологичната виртуална разходка на ски-зона „Банско”, като паралелно с това участниците във форума имаха възможност да се запознаят с фолклорното ни богатство, както и да опитат от нашата запазена марка – колбас „Бански старец”. Защото Банско е атрактивно именно с уникалната комбинация между традиции и история от една страна, и високи технологии и модерна туристическа база от друга”, коментира кметът Георги Икономов представянето на планинския курорт.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ