По-рано от Коледа! Масово клане на прасета в Кресненско!

Баба Дора все още е под карантина.
Стотици кози и овце бяха избити в средата на юли заради съмнение за чума по животните в Странджанско. Повече от месец местните от село Шарково са с вързани ръце. Стоят си по домовете и гледат празните си обори, без да могат да направят нищо. Възрастната баба Дора, която трогна цяла България със сълзите за своите животни, вече е малко по-добре. Старицата лека-полека се възстановява от ужаса, който се наложи да преживее. И макар обезщетенията за избития добитък вече да са изплатени, хората не могат да си закупят нови животни и да продължат с поминъка си.

„Хората са много притеснени. Тъкмо се успокоиха след избиването на стадата им и пожелаха да гледат нови животни. Всеки ден ме питат какво се случва, но какво да им отговоря?! Ние сме под някаква карантина. Колко време и каква е – всичко мълчи“, притеснява се кметът Иван Апостолов пред вестника.

В направените аутопсии на част от умъртвените овце и кози в Странджанско е открита чума. Чакат се резултатите от вторите проби, които бяха взети в широкия периметър около огнищата на чумата.

Втора вълна, този път от африканска чума по свинете, вдигна накрак хората в Благоевградско. Кресненските села Долна Градешница, Горна Брезница, Сливница, Стара Кресна, Ощава и Езерец са на нокти и се молят да не се повтори ситуацията от Странджанско. Местните масово пълнят фризерите си със свинско месо, преди ветеринарни специалисти да нахлуят в оборите им. Преди броени дни във варненското село Тутраканци бяха избити 65 свине, тъй като бе установено, че са заразени с африканска чума. Проби ще вземат и от съседното село Бозвелийско.

„В момента обикаляме селата и предупреждаваме хората, които отглеждат свине в задните си дворове, да ги колят. Големите свинеферми са регистрирани и за тях не важи. Това са мерките на този етап. Нека стопаните пристъпят към клане, защото във всеки следващ момент, ако тръгне комисия, животните ще бъдат умъртвени“, коментира пред вестника Валентин Стоичков, зам.-кмет на Кресна.

Доли Тачева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене