Топ Преса представя: Хотел Златен Рожен –нашето местенце близо до Мелник

Когато е септември и из­невиделица осъзнаеш, че след два дни следва дълъг тридневен уикенд. Първата ни мисъл е да си останем у дома, защото така или иначе този уикенд хората са си го планирали отдавна и пове­чето хубави дестинации са препълнени. Но втората е, че имаме три много сериозни причини все пак да се измък­нем от рутината: първо, гроз­добер е и по винените дести­нации е страшно интересно; второ, това май е последни­ят летен уикенд за годината; трето, Мимето е сериозно бременна и не се знае дали след седмица и по-нататък изобщо ще можем да ходим някъде. А и мисълта за три почивни дни, вместо два, все пак е примамлива.

Та така бързо си отговорих­ме на въпроса дали ни се пъ­тува и къде – разбира се, че към Мелник. От малко по-ра­но имахме уговорка да се запознаем с хората във Ви­нарска изба Златен Рожен и Хотел Златен Рожен и просто нямаше по-подходящо време и място за това. Та в събота сутрин, на националния праз­ник 22 септември, се натова­рихме набързо и хайде към любимия ни Мелнишки край.

СЕЛО РОЖЕН

Що се отнася до настанява­не в Мелник, в последните го­дини за нас това автоматич­но означава село Рожен, на 6 км нагоре в планината, точно под Роженския манастир. За малкото и прекрасно село Ро­жен сме писали и в статията си за Роженския манастир и Мелнишките пирамиди. Но сега пак ще кажем защо точ­но там обичаме да отсядаме.

За нас е много важно спо­койствието и в село Рожен е невероятно спокойно, в срав­нение с Мелник. В Мелник през уикендите и особено по празници винаги е доста пренаселено. Е, има защо, в Мелник си е хубаво. Но ние не обичаме много хора и предпочитаме да сме си ня­къде на тихо, само тримата или пък с малка компания. Другото, което всеки път ни удивлява в Рожен, е прониз­ващо чистият въздух. И не на последно място, в Рожен има прекрасни места за от­сядане и хапване. И можем напълно да се насладим на усамотение, спокойствие и чист въздух, без да ни липсва абсолютно нищо.

ХОТЕЛ ЗЛАТЕН РОЖЕН

Хотел Златен Рожен се на­мира точно на центъра на селцето, срещу чешмата и големия площад, където мо­жете да намерите сергии с всякакви дрънкулки, мед, домашни сладка, вино и т.н. Площадът е доста оживен през деня, защото тук ми­нават и спират и автобуси с туристи за манастира. Но пък вечер е чудно спокойно и единственото, което може да наруши тишината, са мест­ните кучета, лаещи по пре­минаващо стадо коне. А те безцеремонно си пасяха в 3 сутринта.

Хотел Златен Рожен е ую­тен малък хотел, от тези мно­го симпатичните, в старинен стил с дървена украса нався­къде, но с всички удобства за глезанчовци като нас.

За нас хотелите не са само място за спане, а много по­вече. Те са място за пълно­ценна почивка от пътуването, емоциите и всички останали впечатления от деня. Затова далеч не търсим само легло и душ. Държим на уюта, ком­форта, и не на последно мяс­то – обслужването. Може да изглеждаме много глезени и претенциозни, но искаме ко­гато отидем някъде, дори за една вечер, да се чувстваме като у дома си, да сме обгри­жени и да ни посрещат и из­пращат с усмивка.

Затова и още при резерва­цията в хотел Златен Рожен помолихме да ни настанят или в апартамент, или в ня­каква по-просторна стая. За­щото все пак сме трима и с четвърти член на семейство­то на път и трябва да ни е удобно. В случая апартамен­тът бе зает, но ни предложи­ха две съседни двойни стаи с преходна врата помежду им. Това бе страхотно решение и май дори по-добро от вариан­та апартамент, ако сте семей­ство с деца.

РЕСТОРАНТЪТ НА ХОТЕЛ ЗЛАТЕН РОЖЕН И КАК СИ ПРИГОТВИХМЕ ВЕЧЕРЯТА САМИ

Може би звучи странно да отидеш на ресторант и да ти сервират сурова вечеря, коя­то да си приготвиш сам, но за нас това бе едно от най-хуба­вите преживявания и още по­вече ни накара да се чувства­ме у дома си. Но да започнем отначало и да обясним защо стана така.

Пристигнахме в хотела при­вечер след дълъг и интересен ден във винарната Златен Рожен. След кратка почивка се вмъкнахме в ресторанта, където вече ни очакваха с го­леми усмивки. Предложиха ни да си изберем салата или предястие, както и напитки. Основното вече го били под­готвили – нещо си специал­но на вулканични камъни. Поръчахме бутилка Сира от вината на винарната Златен Рожен, вода, сокчета, салата и хлебчета и си зачакахме специалитета.

Не след дълго на масата се появи плато с.. ами суро­ви меса и зеленчуци, а пред всеки от нас – дъска с наго­рещен вулканичен камък. Е, оказа се, че трябва сами да си изпечем вечерята, колкото и както предпочитаме. И така се започна най-забавната част от вечерта.

Признаваме, че идеята да си приготвим сами вечерята е страхотна. Хем не се чудиш какво да правиш, докато ча­каш да ти я приготвят, хем се забавляваш неимоверно много. Е, ако обичаш да гот­виш, разбира се. Ако не оби­чате да готвите, винаги могат да ви я сервират готова.

И не, че се хвалим със собствените си кулинарни способности, но ни се полу­чи много вкусно накрая. Но всъщност знаем, че заслуга­та е на готвача да ни пригот­ви най-вкусните месца, да ги нареже подходящо и да ос­тави на нас само последната част от работата.

За десерт приключихме с

домашен сладолед със слад­ко от боровинки. И след това блажено си поспахме на ти­шина и чист въздух в удобни­те легла в хотела.

ЗАКУСКА ПО МЕЛНИШКИ

Забелязали сме, че типич­ната закуска по хотелите в и около Мелник е пържени фи­лийки със сладко и сирене. На много места предлагат само такава, на други тя е един от няколко варианта, но масово се яде това сутрин. Ние, разбира се, много обича­ме пържени филийки и никак не протестираме. Та първата сутрин хапнахме това.

Е, все пак да уточним, че ако не сте фенове на филийките, в хотел Златен Рожен вари­антите бяха доста. Имаше омлет, бъркани яйца, различни видове санд­вичи, пържени филийки, меки­ци. Обаче ние първата сутрин се успахме и изтървахме мекиците. Но на втората все пак успяхме да хапнем от тях и също бяха невероятно вкусни. Винаги много се радваме на такава простичка и домашна закус­ка.

КАКВО ДА ПРАВИМ В РОЖЕН?

Роженски манастир

Ако сте се качили до Рожен, със сигурност ще искате да се качите и до Ро­женския манастир. Освен с кола, до него можете да се качите и по туристическата пътека, която започва от се­лото. Малко под манастира е и недействащата църква „Св. Св. Кирил и Методий“ и гро­бът на Яне Сандански.

Екопъ­теки и водопади

Ако сте ен­тусиасти за пешеходен ту­ризъм, от Ро­женския мана­стир започват две екопътеки. Едната е към Мелник и една към село Златолист, където се намира и параклисът на Преподобна Стойна. И двете са с дължина около 6 км. А можете и просто да тръгнете по някоя от пътеките, да се разходите донякъде, да се насладите на невероятните гледки към Мелнишките пи­рамиди и да се върнете в Ро­жен.

Ако тръгнете от Роженския манастир към Мелник, раз­ходката в една посока е около час и половина. Но първия половин час е изпълнен с невероятни гледки. Та ако отсядате в Рожен, ви препоръчвам да извървите поне първи­те километър-два и да се полюбувате на пясъчните пирамиди.

Друга приятна разход­ка, но за още по-големи ентусиасти, е тази до во­допад Скоко над село Ка­шина. Пътят за него е ука­зан с табели още в началото на село Рожен и минава през селата Любовище и Кашина. Но за там ви трябва малко подготовка и едно наум. След село Рожен пътят е черен и доста неравен. Ние сме хо­дили с лек автомобил преди няколко години и бе изпита­ние. Като цяло е добре да си предвидите джип или някак­ва по-висока кола. До село Кашина са около 8 км, ако сте големи ентусиасти, може да опитате и пеша. Екопътеката за водопада започва в село­то, като също има табелки, и се взема за около час – час и половина нагоре. Наградата за любителите на водопадите е много красива планинска гледка горе.

Мелник

Разбира се, раз­ходката из Мелник винаги е приятна. Ако сте през деня там, можете да разгледате и Кордопуловата къща и Музея на виното. Ние, да си призна­ем, в музея никога не сме ходили. Ходим направо във винарските изби, където се прави виното, там има толко­ва много неща за гледане и научаване.

Мелнишкото вино – нашата гледна точка

И сега да си дойдем на думата – винарските изби. За Мелнишкото вино всеки е чувал. Но не само ние, а и истинските винари от реги­она ще ви кажат, че то не се намира точно в Мелник. За нас истинското Мелнишко вино е онова, което идва от специално отглежданите с много любов лозя в уни­калния тероар на Мелник и околните села. То се прави от истински професионалисти във виното, които влагат ця­лата си страст, опит и любов в направата на божествената напитка. А ние имаме честта да познаваме много от тези хора. Само че няма да ги срещнете при пластмасовите бутилки с вино, които се про­дават из целия Мелник. Ще ги намерите във винарските изби край селата Капатово, Хърсово, Коларово и още много други. В околностите на Мелник има поне 7 бутикови винарски изби и ако сте в ра­йона, най-силно ви препоръчваме да посетите именно някои от тях.

А ние последно бяхме във Винар­ска изба Златен Рожен. В момента там се правят едни страхотни неща и се готвят едни нови умопомрачителни вина, които обаче сигурно ще видим на пазара чак догоди­на.

Дегустиране на вино

Ако сте любители на виното, може да дегустира­те вината на Златен Рожен и в хотела. Хубаво е да сте по-голяма група, че да ви отворят 4-5 вина.

Но нашата препоръка е да изминете няколкото ки­лометра до винарната и да се порадвате на вино ди­ректно там. Имат много об­ширна нова дегустационна и ще ви станат едни от люби­мите вина, не се съмняваме. Също от винарната си купете и вино за у дома.

САУНА И ПАРНА БАНЯ

Ами ние видяхме, че правят някакво преустройство и раз­питахме, скоро ще има сауна и парна баня, да се надя­ваме, че преди края на 2018г. и вече си мисля за студен зимен ден с чудните камини в ресто­ранта и със сау­на и парна баня, та бихме по­стояли пак там.

КАК ДА РЕЗЕРВИРАМЕ

Обичаме хотели, които предлагат много начини за резервация и се грижат за удобството на гостите си. Та в Златен Рожен можете по ня­колко начина.

Най-стандартният и бърз е по телефона:

тел: 0879 801 300

Можете да изпратите и e-mail: hotel@zlatenrozhen.bg, а в сайта им има и контактна форма. Направо разгледайте секцията Контакти и си избе­рете.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене