„Creation of a Cross-Border Water Assets Geopark in Nestos Area – CB Water Geopark“

Община Хаджидимово е партнъор по проект „Създаване на трансграничен Геопарк по поречието на река Места – ТГ Воден Геопрак”/„Creation of a cross-border Water Assets Geopark in Nestos Area – CB Water Geopark”/ с рег. № 1771. Проектът се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020, Приоритетна ос 2 „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион“, инвестиционен приоритет „Запазване, защита, промотиране и развитие на природното и културно наследство”.
Лидер на проекта е община Драма, Гърция. Останалите пратньори по проекта са:
– Тракийски университет „Демокрит“, Факултет по физическо възпитание и спорт, Гърция
– Център за устойчиво развитие на планината, гр. Смолян – България
Крайната дата за изпълнение на проекта е 30.09.2019 г.

Основната цел на проекта е запазването и популяризирането на природното наследство на територията на община Драма и община Хаджидимово, особено на водните активи, културно-исторически и природни забележителности и насърчаване на алтернативна форма на туризъм – т.нар. геотуризъм, която може да допринесе за устойчивото туристическо развитие на района.
Системата от Геопаркове, чиято философия е залегнала в настоящия трансграничен проект се развива под егидата на ЮНЕСКО. Тя е ориентирана към популяризиране и опазване на природното и геоложко наследство, към подкрепа на устойчивото икономическо развитие, чрез популяризиране на геотуризма и ангажиране на местната общност. Насочена е към формирането на нова култура на отношение на хората с природата и създаване на екосистеми включващи активна човешка дейност. Създават се нови знания и навици за екологично използзване на природните дадености в интегритет с активността на хората.

В рамките на проекта се предвижда на общинската територия на община Хаджидимово да се определи Геопарк, включващ 4 привлекателни туристически маршрута ,и да се рехабилитират съществуващите пътища и пътеки към и между тях. За всеки маршрут ще се изготви описание на характерната физикогеографска, биоклиматична, екологична и културно-историческа специфика. По протежение на свързващите пътеки и пътища на подходящи места ще се поставят туристически пейки и беседки. Маршрутите към тях ще бъдат ясно обозначени като се изготвят и поставят указателни табели.
С цел повишаване туристическата привлекателност на обектите и разнообразяване за гостите на Геопарка се предвижда да бъдат осигурени 10 велосипеда както и 4 лодки-каяци, които да се ползват от туристите. Ще се изгради и площадка за спортна стрелба с лък.

На посетителите ще се предоставя подробна информация за природните забележителности и културно–историческите ценности на нашия регион, за бита и вековните ни традиции. През пролетта на 2019 година ще се проведат обучения на жители на общината за популяризиране на Геопарка и определените в него маршрути, възможностите за развитие на туризма и екологичното използване на природните дадености.

Реализацията на проекта ще допринесе за поставянето на Община Хаджидимово на туристическата карта на Европейския съюз, ще популяризира красотата на нашата природа и ще привлече повече туристи не само от България и Гърция, но и от другите съседни държави или от по-далечните страни на ЕС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене