Ученици от Първо ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” за втора поредна година достойно представиха област Благоевград в национално състезание за защита при бедствия и аварии

Гоцеделчевски ученици за втора поредна година представиха област Благоевград и община Гоце Делчев  в ХVІ-то Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации“.

ХVІ-то Национално ученическо състезание  се проведе на 15, 16 и 17 октомври 2018 г. в  Стара Загора .

 То бе организирано от Министерството на образованието и науката и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР. В изключително оспорваната битка взеха участие 112 ученици от 28 области в страната.

   Благоевградска  област бе представена от ученици от Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Гоце Делчев с ръководител  Илия Динев.  Седмокласничките Мария Самарджиева – капитан на отбора,  Василена Хаджиева, Анелия Бекярова  и Даниела Зърбова демонстрираха много добра подготовка, умения и знания за екипна работа, съобразителност и самообладание по време на природни бедствия. Отборът се представи  достойно  и доказа, че учениците от Първо ОУ  са готови за действия при извънредни ситуации,  за което получи поредната си престижна грамота от ГДПБЗН – МВР.

    Състезанието се проведе в два етапа: теоретичен, под формата на тест и казуси, включващи  въпроси от сферата на природните бедствия, авариите, катастрофите, индивидуалните и колективни средства за защита, правилата за поведение при пожар, оказване на първа медицинска помощ и Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

  В практическите игри участниците демонстрираха умения, съобразителност и бързина за действия при земетресение и наводнение, състезаваха се как да херметизират врати и прозорци при радиационна авария, как се поставя противогаз и как се работи с кофпомпа за гасене на пожар и оказване на първа помощ при нараняване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене