Здравословно с Цветелина Хаджиева: Помисли и след това се нахрани

Още в дълбока древност е установен изключително важният факт относно хра­ната, а той е, че тя може да бъде и лекарство. Свикна­ли да я използваме един­ствено и само като „гори­во“ забравяме, че тя е една уникална комбинация от нутриенти в различни съот­ношения, които доставят на организма всички необхо­дими минерали и витамини.

Храната и по-точно храни­телните вещества в нея ка­тализират биохимичните и психологични процеси в ор­ганизма, като водят до про­изводството на невротран­смитери, които изпълняват жизнено важни когнитивни и физиологични функции.

Или за още по-нагледно представяне, човешкият ор­ганизъм може да се визуа­лизира като една уникална, малка, но сложна лаборато­рия, където протичат хиля­ди процеси, като единстве­ния източник на енергия за тях е храната!

„Добра храна, добър жи­вот“ – парадоксалното оба­че в тази реална истина е, че това е мотото на световно известна хранителна марка, за която е невъзможно да се каже, че произвежда ис­тинска храна, още по-малко добра и е абсурдно, също така да повярваме, че пра­ви живота добър!

Факт е, че в днешно време информацията е една без­крайност от факти, твърде­ния, доказателства и т.н., но и също така в тази без­крайност от безброй едини­ци информация има такава, която обърква и подвежда.

Така стои сериозният въ­прос с храната и храненето.

Навсякъде в социалните мрежи е залято от правдо­подобна и най-често далеч не професионална и неком­петентна информация от­носно диети, полезни свой­ства на храната, състав на храните, какво трябва да ядем и какво трябва да из­бягваме, по колко и кога…..

Това е некачествено и безотговорно „информира­не“ на потребителя, което дори има потенциала да му навреди сериозно.

Ето защо в тази връзка известният изследовател на когнитивния процес ми­слене Едуард де Боно (1992) изтъква, че мисленето не е заместител на информаци­ята, но информацията може да замести мисленето, като това се отнася единствено и само за качествената ин­формация. Затова е необхо­димо всяка информация да се подлага на критичен ана­лиз, в частност информаци­ята за храната.

Как можем да повярваме на рекламната манипула­ция, че сокът в кутия е пряс­но изцеден, натурален, без консерванти и оцветители, без добавена захар ……

Критичният ум веднага ще заключи, че това е абсурдно невъзможно.

И защо?

Защото всеки би трябвало да знае, че след нарязване, обелване, изстискване и т.н. плодовете се окисляват от взаимодействието си с кислорода и губят своите качества и полезни свой­ства.

Поради тази причина на­истина е необходимо да търсите качествен източник на информация, която да съпоставяте с друга такива, за да извлечете възможно най-полезната и качествена информация, особено кога­то става въпрос за храната, защото тя е определяща за вашето здраве.

И ако за някоя храна раз­берете, че лекува нещо или вреди запитайте се все пак защо?

Знаем, че цвеклото напри­мер помага при желязоде­фицитна знамения, но как точно?

Освен, че съдържа желязо, цвеклото спомага за обра­зуването на червени кръвни клетки, съдържа магнезий, който регулира сърдечно – съдовата дейност, разширя­вайки кръвоносните съдове и понижавайки артериално­то налягане.

Но също така това коре­ноплодно съдържа и бетаин – вещество, което детокси­кира организма, прочиства жлъчката и черния дроб, пази тялото от дехидра­тация, съх­ранява енергия и подо­бря­ва из­дръж­ли­востта на мус­кулите, оп­тималните нива от бетаина в организма предпазват от депресия и др.

Така, когато се анализират свой­ствата на дадена храна се виж­да и нейното по-мащаб­но въз­действие. И да, храната лекува, но за да се по­стигне това, преди всич­ко трябва да се достигне до реална качествена инфор­мация. Много често, когато попитаме някой защо пие или яде нещо, той отговаря „защото е полезно“ и „защото някой така е казал“, а на въ­проса как точно „това“ му по­мага той вдига рамене в знак на сериозен информационен дефицит. Затова отговорнос­та, когато решите да ядете или пиете нещо, защото ня­къде някой нещо е казал е голяма, като така подлагате на риск здравето си.

И тук, по пътя на логика­та, след като процесите в тялото изискват сериозно количество енергия и еже­дневен приток на различни хранителни вещества, съв­сем логично следва да раз­нообразяваме всекидневно храненето си, с цел да дос­тавим на тялото си всичко необходимо за неговото психо-физио­логично функционира­не и развитие.

Дефицитното, огра­ничено хранене един­ствено нанася вреда на организма и разкла­ща неговата хомеоста­за. Не е важно само да се нахраниш, важно е и да помислиш как­во ще предоставиш на тялото си, защото мисловния процес съ­пътства всяка дейност в живота на човек……, просто защото е край­но необходим….. дори когато се храним.

МИСЛИ, КОИТО МОГАТ ДА ТИ БЪДАТ ОТ ПОЛЗА, КОГАТО СИ ГЛАДЕН:

Какво ми се яде?

От къде ще е най добре да си го набавя?

Как ще е най-добре да си го приготвя?

С какво е най-подходящо да го комбинирам?

Количеството в порцията ми достатъчно ли е?

Как се нахраних? Сито ли ми е или гладно?

Как се чувствам след като се нахраних?

Това са мисли, които ще ви помогнат да слушатe и опознаете инстинктивните пориви на тялото си, които обикновено не лъжат и да направите най-добрия из­бор, когато се храните.

Изборът и отговорността за храненето са във вашите ръце…. Мисли и яж!

За консултации:

0877 34 74 14

Цветелина Хаджиева

Психолог

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене