Работна среща по проект „Споделено приятелство“ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Четвъртата работна среща по проект „Споделено приятелство“ по програма „Еразъм+“ се проведе в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово от 15 до 20 октомври . Всички ученици от училищата – партньори на Румъния, Италия, Полша и Македония бяха посрещнати и настанени в български  семейства.

В първия работен ден, ученици и учители бяха посрещнати топло от директора на училището Мариана Боянина и координатора на проекта Заприна Глушкова,след което денят започна с представяне на театрални продукции  от всички страни. Темата на продукциите бе „Дъгата на приятелството“, а в късния следобед спектакъла на тема „Под небето на приятелството“ напълно „разтопи леда“ между учениците. По време на спектакъла изпълненията на  , седмокласничката Гергана Атанасова, изправиха учители и ученици на крака а песента й „Пътнико свиден, пътнико млад“ накара гостите да запеят заедно с всички в залата.

 В основата на международната среща бе представянето на обобщен анализ на въпросника, попълнен предварително от ученици и учители, работещи по проект „Споделено приятелство“, относно напредъка на проекта. Въпросникът бе разработен и изпратен на партньорите от коодинатора Заприна Глушкова а самият анализ бе последван с кратка дискусия, по време на която участниците имаха възможност да споделят своите мисли и чувства, които са изпитали докато гледат презентацията. След обобщението на анкетата учениците, разделени на групи от всяка участваща в проекта страна, изготвиха афиши, придържайки се към темата „Под небето на приятелството”.

В следобедните часове, ученици и учители посетиха историческия музей в Гоце Делчев, където се запознаха с историческото и етнологическото наследство на Гоцеделчевският край.

Всички участници в проекта посетиха и Рилския манастир – един от обектите на България, защитен от Юнеско като възхищението на гостите пред Светата обител прозираше отвсякъде.

Екологичната демонстрация за разделно събиране на отпадъци се състоя в четвъртък ,а учителите  присъстваха на урок по европейско гражданство при 9. клас, проведен от учителя по английски език Виолета Карамихалева .Творческата работилница по създаване на поздравителни картички с ръководители  Елена Караянева и Таня Попова бе сред приятните занимания на ученицита като създадените от тях картички бяха презентирани, а след това подарени на европейските гости.

Следобедът всички прекараха в прегръдката на  манастира „СветиГеорги-Победоносец“,закрилник на хаджидимовци. Посрещнати бяха от отец Теофил, който за очудване на всички разказа историята и чудесата на манастира на английски език.

 Забележителен за всички се оказа  четвъртият ден от работната среща по проект „Споделено приятелство“който завърши с гала – вечеря в ресторант „Катерина“. Там учители и ученици се забавляваха и показаха, че освен да работят, пишат и създават изкуство, могат и да се пеят и танцуват .

 С посещение на  изключително интересен урок по български език и литература  в 12. клас при координатора на проекта Заприна Глушкова бе кулминацията на работната международна среща в училището в Хаджидимово .

Първите гости които си тръгнаха от Хаджидимово бяха екипите на Полша, Македония – Лозово и Румъния,

а в събота , си заминаха и останалите 2 екипа – Италия и Македония – Чашка.

По повод завършека на международната среща по проекта ,координаторът  Глушкова сподели пред медията ни : През тези дни ,шест групи от пет европейски държави се обединихме в едно общо  желание  –  да живеем в мир и равнопоставеност в Европа, тъй като Земята е нашия общ Дом. Глушкова изказа и искрените си благодарности към родителите, които за седмица бяха приемни семейства на децата – партньори по проекта които си заминаха с благодарности и незабравими спомени .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене