Хиляди прииждат към тайнствена пещера и древно светилище в Югозапада и чакат да им се случи най-голямото чудо

Над село Лиляч, община Невестино се намира древно светилище, познато като лечебен и енергиен център още от дълбока древност. Провиралката, както местните хора наричат мегалитния комплекс, се намира на около километър над селото, според поверието тук се е излекувала от безплодие Теодора, съпругата на император Юстиниян.

Малко известният мегалитен скален комплекс от времето на тракийското племе пеони, наричан от местните хора Провиралката, се издига на около километър от кюстендилското село Лиляч. Само на няколко километра от Кюстендил, встрани от популярните туристически дестинации в региона, има едно наистина магическо място, а чудесата, свързани с него, и до днес привличат бездетни жени с вярването, че силните енергии тук ще им помогнат да се сдобият с рожба.

До малко познатия мегалитен скален комплекс се стига по разбит планински път, който се изкачва към възвишение над селото със странни скални образувания. Пътека по скалите води първо до параклис в малка ниша с икона на Света Богородица в него, а после се вие през скални сводове, за да стигне до огромен камък с тесен процеп под него. След вглеждане в скалата лесно се вижда, че всъщност камъкът поразително прилича на женско дупе, но в гигантски размери. Тъкмо под него трябва да се мушне жената, за да я споходи мечтаното щастие да стане майка.

Местността носи името Манастира и наистина на върха й се намира селската черква „Свети Георги Победоносец”, на видима възраст около век и половина. Заради обезлюдяването свещеник в църквата идвал само на храмовия празник на Гергьовден, когато местните хора се събират на курбан за здраве, останал като обичай от древните езически времена. Изглежда, че силните енергии, които местните усещат и до днес, са били осезаеми и за траките, вероятно затова тъкмо на това място те са устройвали своите мистични ритуали. По поляната около Провиралката се забелязват едри плоски камъни с форма на кръг.

Според някои това било скална маса за пиршества, според други пък са олтарни камъни за жертвоприношения. На около 800 метра от Провиралката има друго, по-голямо по площ скално светилище. Смята се, че то е било предназначено за тракийския плебс. Околната местност се нарича Пещерата.

Някога тази пещера била пълна с прилепи, които по тези места се наричат Лиляч, и според преданието са дали името на селото, което за първи път е споменато в турски документ от 1576 г. До пещерата има свещен лековит карстов извор, който никога не пресъхва, разказва като истински екскурзовод селската кметица. Запалени краеведи от Кюстендилско твърдят, че въпреки огледите, правени на мястото, така и не се стигнало до проучване и разкопки.

Това не пречи обаче да се разказва като неоспорим исторически факт, че детето на император Юстиниан I също се е явило на бял свят едва след като жена му минала през ритуалите под скалата. А това, че точно рожбата на Юстиниан се свързва с това място, никак не е случайно. Според историческите данни самият римски император бил роден някъде тук. А според месните хора от древното „ин витро” съоръжение са се родили над 150 бебета само през последните 20 години.

pochivka.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене