Бърза реакция на държавата след протеста на тютюнопроизводителите в Хаджидимово и острата декларация на Асоциацията на тютюнопроизводителите и кметовете

Почти светкавично реагира този път държавата на избухналото недоволство на тютюнопроизводителите в Пиринско относно получените масово  писма от НАП за деклариране и плащане на 10 %   данък върху получените субсидии във вид на  подпомагане и то със задна дата от 2015 година.

Днес от 14 часа е инициирана среща при областният управител Бисер Михайлов с представители на НАП, Министерството на финансите и други институции във връзка с възникналият проблем който е на път да взриви държавата .

Запознати коментираха ,че до 2015 година в наредбата е съществувало изречение което обяснява,че въпросните доходи от субсидиите  на тютюнопроизводителите и земеделските стопани са необлагаеми но , след тази година въпросното изречение е изчезнало на база на което сега се иска доходите от субсидиите да бъдат декларирани и обложени с налог .

Припомняме,че вчера , именно по този проблем тютюнопроизводители и земеделски стопани от  община Хаджидимово се събраха на протест на площада в областният център . Организатор и оратор  от микрофона бе отново  известният протетестър от 20 години насам Иван Сабахлъков .

 

Причината за протеста в Хаджидимово бе , получените  от тютюнопроизводители и земеделци,  писма от НАП на които производството е било субсидирано от държавата и ЕС  във вид на помощ за преурентиране  към други производства в които от НАП ги приканват да подадат  декларации за доходите си и да платят данък върху парите дадени им във вид на субсидии – премии или финансови  помощи за преориентиране в отрасъла и то със задна дата от 2015 година след като от наредбата е изчезнало незнайно как и защо  изречението ,че въпросните доходи не подлежат на облагане с данъци .

„Това е корпуративен данък от който чрез указ публикуван през 2014 година в Държавен вестник е  отменен . Ясно е като бял ден, че налогът който напъват да ни наложат за да изкопчат някакви пари за покриване на дългове е неправомерен и е незаконен  и ние няма да го  платим“ повтори многократно вчера на протеста Иван Сабахлъков.

Той зададе въпроса и защо не се облагат с данъци субсидиите които получават партиите , енергийните помощи и други  а отново се удря секирата върху най- онеправданата  прослойка -тютюнопроизводители и замеделски стопани . Междувременно, вчера  стана ясно ,че с декларация която ще бъде изпратена още днес в Министерски съвет , против корпуративният 10% данък върху субсидиите се обявяват и Арбен Мименов кмет на община Сатовча и председател на Асоциацията на  тютюнопроизводителите в България както и кметовете и депутатите от област Благоевград. Именно това ще бъде  и темата днес на срещата с институциите при областният управител Бисер Михайлов , а надеждата на  потърпевшите е  резултатът от нея да е  отмяна на писмата получени от НАП ,както връщане обратно на премахнатият текст в Наредбата който защитава субсидиите от данъчната секира .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене