Село бедства! Стотици без вода, пускат живителната течност само нощем

Заради сушата пресъхва водоизточникът, захранващ с питейна вода дупнишкото село Джерман. От месеци не е валял дъжд и според кмета на селото Ангел Цветков алтернативата да се напълнят резервоарите с вода е да се направят сондажи за нов водоизточник.

От няколко дни изворът в местността Бела вода над село Джерман почти няма вода. Кметът Ангел Цветков е принуден да спира водата в чешмите в селото, за да може да се напълнят резервоарите през деня и вечерта жителите на селото да имат питейна вода по домовете си.

Пред репортер на “Струма” той заяви: “От близо 20 дни дебитът на извора намаля драстично и се налага да наложа режим за ползването на водата. Сутрин в 8,00 часа я спирам и я пускам в 16,00 часа, за да може резервоарите да се понапълнят, в противен случай оставаме съвсем на сухо. От няколко месеца не е капнала капка дъжд и изворът пресъхна. Единствената алтернатива е да се сондира за питейна вода край селото. Тръбопроводът е строен през миналия век с етернитови тръби. Често има аварии, при които се изваждат корени от тръбите, шума, пясък. Водохващането е открито и при бурни дъждове и ветрове шума влиза във водопровода и го запушва. Няма улица в селото да не е разкопана заради авария. Проблемът с водата в селото е от години, но по-страшното е, че водоизточникът пресъхва. Трябва да се търси алтернатива”, заяви кметът Ангел Цветков.

Както “Струма” писа, проблемът на джерманци с водата е от години. Те протестираха пред ВиК в Дупница заради липсата на вода, но проблемът все още стои. От ВиК обвиняват местните, че през лятото поливат зеленчуковите си градини от водопровода и затова няма вода. През зимата се извиняват, че тръбопроводът е замръзнал от ниските температури.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене