ГЕОРГИ ИКОНОМОВ: БАНСКО Е ТРАДИЦИЯ И МОДЕРНОСТ

 – Навършват се 106 години от освобождението на града. Днес, в навечерието на този празник, може ли да се каже, че градът и неговите гражда­ни живеят свободно в съвре­менните условия?

– Свободата днес има дру­ги измерения! Свободата в Банско се изразява в толе­рантност към бизнеса, толе­рантност към хората, които предпочетоха да се заселят в града, толерантност към туристите и още много други параметри. На мен, лично, ми се иска, всички, които са из­брали града ни, по-бързо да приемат нашия начин на жи­вот, нашия бит и култура. За съжаление, не винаги е така… Новите жители не винаги се съобразяват с нашите прави­ла, особено това е валидно за сезонните работници, които пребивават временно в гра­да ни. Затова мога да кажа, че един малко по-консерва­тивен живот и връщане към традициите, би довело до за­пазване на едни по-здрави и изпитани във времето форми, и на бизнес, и на ежедневието ни. Това би направило Банско една по-различна дестинация.

– Често думата курорт е свързвана с пошлостта, алко­холния туризъм и наркотици­те – как Банско успя да не се превърне в Слънчев бряг?

– Има какво още да се же­лае в тази насока. Мога да дам следния пример – скоро се върнах от Андора, оказа се, че там нощни барове почти няма, няма еротични клубове, няма казина и заведения от подобен род. Хората там са с нагласа да развиват семей­ния туризъм – да има места, където туристите да карат ски, да спортуват, да се отда­дат на пълноценна почивка. В България, за съжаление, виж­дането за гостоприемство вече е силно деформирано и това обуслови на много мес­та самия вид туризъм. Ние сякаш сме прекалено добро­намерени и гостоприемни – ние винаги се опитваме да дадем това, което турис­тът иска. Така допускаме да се нарушават общоприетите норми. Предполагаемо е, че за да има барове, то някои ги търси, а има ли търсене, има и предлагане. И въпре­ки това, ако сме по-твърди в налагането на правилата, то и профилът на туристите, които е ни предпочетат, би бил друг. На мен ми се иска да е точно така!

Изключително важна е ро­лята по места на кмета и об­щинския съвет, които заед­но трябва да работят и чрез местните наредби да осигу­рят развитието на курортни­те градове в спокойна среда. Доколкото това е възможно! Казвам доколкото, защото възниква големият проблем – в българското законодател­ство не можеш да забраниш на някого да прави нещо, кое­то му е разрешено по закон. Аз съм се съветвал с юристи относно това, че казината, на­пример, не са необходими в курорта ни. Питал съм какъв е начинът да се забрани съз­даването, строежа на такива места – експертите казват обаче, че подобно нещо не може да се забрани. Явно за­конът е този, който трябва да лимитира тези дейности и да даде повече правомощия на местната власт, за да може тя да има думата при определя­не на политиките в някои жиз­неноважни за живота на един град, на една общност. Това, по моему е истинската поли­тика на местно ниво. Аз няма да спра да се опитвам, заедно с подкрепата на общинските съветници, да налагам прави­ла за един по-спокоен и евро­пейски тип живот в града ни.

– Днес Банско само като ски курорт ли можем да го определим? Може ли градът да бъде наречен културна дестинация, в която изку­ството, в различните си фор­ми, се развива?

– Банско се превърна в една много добра фестивал­на и културна дестинация. Не напразно е носител на награ­дата „Най-добра балканска фестивална дестинация”. Повече от 10 са фестивални­те формати и са най-разноо­бразни. Някои правим сами, други спонсорираме, а на тре­ти сме домакини. Мисля, че това е един действащ подход за привличане на туристите. На практика, това е един ра­ботещ модел за подкрепа на местния бизнес. Както знае­те, има фестивали, за които хората специално резерви­рат места – като джаз фес­тивала в Монтрьо например. Нашият джаз фестивал е на същото ниво за Югоизточна Европа. Вече има хора, които идват през август специално за него. Ето това трябва да е посоката за развитие – да се направят поне още 5 такива фестивала, за да привлечем още повече ценители. Разби­ра се, това е свързано с вре­ме, търпение и финанси. Но не е непостижимо!

– Успя ли да се съхрани в годините банската традиция – калдъръмените улици, на­родните песни, гозбите?

– Успя! Свидетел съм как се предава и запазва народното творчество чрез многоброй­ните самодейни състави на територията не само на Бан­ско, а в цялата община. Ние започнахме да се гордеем, с това, което сме били и това, което имаме – дори с нашия диалект. Ако навремето сме се притеснявали да говорим на него, защото имаше и таки­ва години, то сега сме горди! Това е предимство, нещо са­мобитно и автентично. Бих се пошегувал, че банскалии сме двуезични и това е богатство.

– И говорейки за минало­то, то нека кажем и няколко думи за бъдещето – какво предстои за Банско – какъв е пътят, по който върви гра­дът?

– Банско безспорно ще вър­ви по пътя на туризма. Няма две мнения по този въпрос. Най-важното нещо, което случвай­ки се, би подобрило баланса, е постро­яването на втората кабинка и построява­не на два или три ски лифта и писти. Това ако се случи, Банско ще се превърне в един европейски ски курорт от съвременен тип, който ще предла­га една качествена услуга. В момента имаме по-голям ре­сурс от леглова база, което не е добре, за­щото така се развива една нездрава конку­ренция. Това би могло да се промени чрез повишване на цените, повишаване качест­вото на услугите и само така бихме привлекли качествени­те туристи. Тоест, оттук ната­тък, ние не трябва да работим повече за увеличаването на броя туристите в Банско, не това е най- важното. Важно­то е да привлечем все повече състоятелни туристи, а за да се случи това, трябва да се облекчи чакането с часове за качване в планината. Всичко това е свързано с построява­нето на втора кабинка.

В момента всичко е в ръце­те на съда. Тричленният със­тав на ВАС взе едно неблаго­приятно решение за Банско, което се обжалва в момента и сега ще се преразглежда от 5-членния състав на ВАС, което означава, че до края на годината ще има някакво решение, което ще даде, или не, зелена светлина за разви­тието на ски зоната. Чакаме решението на съда.

– Вие общувате с Ваши ко­леги от различни населени места – с какво Банско се отличава, къде в красива­та България блести Вашият град?

– Моят град е уникален със съчетанието на история, при­рода, традиции и модерност! Това е, което ни отличава от другите курорти.

– Често синонимите на Бан­ско са „зимната столица на Балканите“, „един от най-из­вестните европейски ски курорти“, градът обаче успя да се „напълни“, така да се каже, и през лятото. Това ли беше целта – година, изпъл­нена с туристи и събития?

– Банско се развива все по-успешно и през лятото. Сигурен съм, че след години туристическият поток през юни, юли и август ще стане еднакъв с този през зимата. Позволявам си да отправя съвет към всички инвести­тори – инвестирайте в летни активности, защото това е бъ­дещето на Банско! Планината през лятото е много по-прият­на и гостоприемна. В самия град има какво да се види и да се преживее. Историята му, съхранения бит и култу­ра, новите арт пространства и редица летни активности в планината са великолепна възможност за отдих.

Много често говорим за це­логодишни курорти. Ако се замислим обаче те са много малко. Това са известните европейски столици като Рим и Виена, където се ходи през цялата година. Дори и извест­ните ски курорти в Алпите също не са целогодишни. Те са основно зимни, а някои от тях са успели да развият лет­ни активности, но това не ги прави целогодишни, а двусе­зонни – зима – лято. За да на­правиш един курорт целого­дишен е много трудно, така че това е цел перспективата, към която се стремим.

Постигането на целогоди­шен поток е чрез конферент­ния туризъм. Имаме уникална леглова база. Инвеститорите могат да помислят за създа­ването на конферентни зали. Така хора от различни сфери – медицина, бизнес, спорт и не само, ще идват в Банско с работна и туристическа цел.

Използвам това интервю, за да благодаря на хората от общността, на бизнеса, на дейците на културата, на всички мои съграждани, за подкрепата, която получавам в стремежа си Банско и общи­ната да се развиват модерно и динамично! Поздравявам ги с празника на Свободно Банско и им желая да бъдат все така привързани към на­шия град и нашите ценности.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене