„ТЪРГОВЦИ НА СМЪРТ“ в благоевградската болница „Св. Мина“?!

Управител на болница, ле­кар, фармацевт и четирима посредници са замесени в престъп­на схема за износ в чуж­бина на скъ­поструващи медикаменти за лечение на рак. Групата, действала от пролетта на 2017 г., бе разбита в чет­въртък. Спе­цпрокурори и и антимафи­оти влязоха в частната онкоболница “Йоан Павел” в София и “Св. Мина” в Благо­евград.

“За тези по­рочни практики се говори отдавна. Вероятно не са тайна за хората, които се сблъскват със здравната система”, обобщи зам. глав­ният прокурор Иван Гешев. “Това е търговия с живота на хората. Резултатът е, че се източва здравната каса, но и че някои реализират доходи за сметка на онкоболните”, добави той. Зам. главният прокурор използва дори из­раза

“ТЪРГОВЦИ СЪС СМЪРТ”

По неофициална инфор­мация сред задържаните е управителката на болница “Йоан Павел” Небесна Боя­джиева. В ареста е и фарма­цевтът от благоевградската болница Светлана Тюлеко­ва. Лидерът не е медик, той уговарял лекарите.

58-годишната Тюлекова е отскоро на постоянна рабо­та в болничната аптека. Пре­ди това замествала колежка в майчинство, но била оста­вена за постоянно. Тюлеко­ва е от известна фамилия на фармацевти в Благоевград. Преди години имала частна аптека. Брат ѝ Дмитрий и неговата съпруга също имат аптеки в града. Той дълги години бе председател на фармацевтичната колегия в областта.

СПОРЕД ПРОКУРАТУРАТА ГРУПАТА ПРИЛАГАЛА ДВЕ СХЕМИ ЗА ИЗНОС

на лекар­ства за ле­чение на рак. “Меди­каментите се внасят в България и се предоста­вят директно на болници­те. Те не се продават в аптеките и се плащат от здравна­та каса. Ле­карствата трябва да се вливат на бо­лните, след което се записват в регис­трите”, обясни наблюдава­щият прокурор Лидия Мано­лова.

В действителност обаче медикаментите не са били вливани на хората, които се нуждаели от тях, но било за­писано, че е направено вли­ване.

Засега прокурорите не каз­ват дали е бил вливан само физиологичен разтвор. Те установили, че в някои слу­чаи хората не са посещава­ли болницата в отбелязания в документите ден, в други били лежащо болни. Срещу името на пациента били за­писани дата, партиден но­мер на лекарство и количе­ство вливане, което не се е случило. Втората схема била подмяна на лекарства. Чрез уговорки и срещу сериозни парични възнаграждения за услугите посредникът

УБЕЖДАВАЛ ЛЕКАРИТЕ ДА ПОДМЕНЯТ ЛЕКАРСТВАТА

с други. Тепърва щял да се анализира химичният със­тав на подменените. Съмне­нията са, че не са оригинал­ни медикаменти.

“За първи път ще бъде проследено движението на лекарства от легал­ния внос до болницата, след това как медика­ментите се извеждат оттам и не стигат до онкоболни­те. После се групират и отиват във фирма за износ, коя­то ги реекс­портира в държави в Евросъ­юза”, смята Иван Гешев.

Според него не е изключе­но скоро да бъде проверена и трета болница освен “Св. Мина” и “Йоан Павел”.

“Не раз­следваме болници, а конкретни хора”, уточни зам. главни­ят прокурор.

“Няма зна­чение колко пари са изка­рали, важно е здравето на хората, за­щото никой не може да предвиди как това е рефлек­тирало върху него. Лекар­ската професия е свещена и явно някой е пуснал тър­говците в храма и е крайно време те да бъдат изгонени оттам”, каза Гешев.

Шефът на болница “Св. Мина”: Здрав­ната каса

НИ ПРОВЕРЯВА РЕДОВНО, НЕ Е ОТКРИЛА НАРУШЕНИЯ

“Регионал­ната здрав­на каса ни проверява редовно и досега не са откривани на­рушения, свързани с лекар­ства за онкоболните”, каза д-р Георги Георгиев, упра­вител на Специализираната болница за онкоболни “Св. Мина” в Благоевград.

Служители на ГДБОП и спецпрокуратурата 5 часа в четвъртък изземвали доку­менти от отделението по он­кология и от болничната ап­тека. На обиските присъства и адвокат Албина Анева, об­щински съветник, а болница­та е общинска собственост.

“Предоставил съм всич­ки документи. Нямам пред­става какъв е подаденият сигнал, нито откъде идва”, допълни д-р Георгиев. Тази година всички разтвори се приготвят в специален бокс на болничната аптека. За да няма големи остатъци от от­ворените за ползване фла­кони, болните се групирали според вида заболяване, за да се използва максимално цялото количество от препа­рата.

“Нека да успокоя паци­ентите, че няма да бъде за­страшено здравето на нито един. Вършим си работата, независимо от проверката”, допълни управителят.

Пациенти недоумяваха за какво е проверката. “Тук лекарите се грижат много добре за нас. Не допускам, че може някой да не даде необходимо­то лекарство на болен“, коментира известен благоевград­ски худож­ник, който се лекува в болницата. В нея освен от­деление по онкология има хирур­гия, гинеко­логия и др., но там поли­цаи и проку­рори не са влизали.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене