ОБС Гърмен провежда днес ноемврийското си заседание с 11 точки, три са решенията върнати за преразглеждане и прегласуване от обласният управител

Редовното октомврийско заседание ,провеждат днес от 17 часа общинските съветници от ОБС Гърмен . Според публикуваният дневен ред старейшините ще дискутират и гласуват по 11-те точки заради които председателят Исмет Узунов е свикал днешното заседание.

Три от точките в девният ред  са върнати решения от обласният управител Бисер Михайлов за преразглеждане и прегласуване в заковият им 14 дневен срок .

Става въпрос за решения взети на заседание на ОБС Гърмен на 17.09.  тази година които са  обявени от губернатора на област Благоевград за незаконосъобразни  .Две от тях касаят завишеният брой на децата в групите  на детските градини в селата Гърмен и Дъбница и третото за незаконосъобразна  открита процедура за учредяване право на строеж за изграждане на две жилищни сгради в източната част на имот пл. №582 по плана на село Дъбница с площ на застрояване 50 кв.м. и имот с площ от 465 кв.м при граници и съседи улица, УПИ-2 Общински имот и УПИ-13-581 Вейсал Махмудов.

Въпросното незаконно  решение за строителството в Дъбница е гласувано с“ДА“ от всичките 14 общински законодатели  без нито един глас „въздържал се“или „ против“. Чрез атакуваното от областният управител решение  се успорва  изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител в размер на 150 лева без ДДС която е била определена от съветниците като начална тръжна цена за провеждане на търг с явно наддаване. Съветниците на база незаконосъобразното си решение са  възложили  и на кмета Минка Капитаноава да учреди правото на строеж по реда на ЗОС чрез публичен търг с явно наддаване .

Съгласно чл. 41,ал.2 от Закона за общинската собственост обаче, разпоредителните сделки с имоти или вещни права върху имоти –общинска собственост ,се извършват по пазарни цени ,но не по- ниски от данъчните оценки.При приемането на въпросното решение № 546 ,ОБС Гърмен не е приложил доказателства за изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител във връзка с откриването на процедурата за учредяване право на строежа на двете жилищни сгради в Дъбница. Според протестираното от губернатора Михайлов  решение на ОБС Гърмен, е немотивирано и непълно.В него липсват правни основания за издаване на административния акт  поради която причина  то е отменено и представлява съществено нарушение на процесуалните правила в нарушение на принципите на законност,достъпност,публичност и прозрачност на действията и актовете на администрацията ,регламентирани в чл. 4 и чл. 12 от АПК.

Що се касае за обявените от областния управител Бисер Михайлов за незаконосъобразни двете  решения относно броят на децата в групите на детските градини в Гърмен и Дъбница , казусът за оспорването е следният .

ОБС Гърмен са приели решение според което са нарушили нормативите за прием ,като за двете детски градини са разрешили броят на децата в тях  да бъде  до 28 деца а не по 23 +2 както е според  законовите нормативни разпоредби.

Решението е било прието по докладна записка на председателят на ОБС Гърмен Исмет Узунов и за него със „ЗА“ са гласували 12 общински съветници като само 4-ма са се възпротивили и са гласували с „НЕ“.

Съгласно разпоредбите на чл. 53 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, броят на децата в групите в детските градини и на учениците в паралелките в училищата се определя с нормативи за минимален и максимален брой съгласно приложение №7 в което е посочено,че  максималният брой на децата в групите в детските градини е 23,а чл.57 от същата наредба допуска възможност завишане с 2 деца в група над максималния .

В Наредбата за финансирането в системата на предучилищното и училищното образование в детските градини прилагащи система за делегиран бюджет, броят на групите и децата в тях се определят от директора при стриктно спазване на горепосочената наредба.

С решението си гърменският законодателен орган групите в детските градини в Гърмен и Дъбница да да са  до 28 деца ,над разрешения а не както е по норматив /23+2=25/,е нарушил и Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното възпитание , заради които нарушения  двете решения са върнати за ново разглеждане и прегласуване което ще стане на днешното редовно заседание насрочено от председателят Исмет Узунов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене