На голяма родова среща в Огняново се събраха наследниците на Газиловия и Чилевият род ,Здравка Газилова долетя от Канада ,в Скребатно рецитира свои стихове за България и здравите си корени

Двата големи рода Газилови и Чилеви от гърменското село Скребатно пръснати вече по цяла България и света, миналата вечер се събраха  на родова  среща в  курорта Огняново . Решението на потомците на двата  рода да организират родовата си среща бе тя да съвпадне  именно с големият християнски празник „Петковден“ и най- вече с храмовият празник на църквата в родното им село Скребатно ,община Гърмен.

“Голямата любов към нашият край сме наследили от родолюбеца  и наш баща който ни предаде най- важният урок в живота ни а именно да обичаме и пазив в сърцата си където и по света да се намираме , родна стряха ,бащин дом и род“

Така започнаха своят разказ , двете сестри Здравка и Сийка по баща Газилови които почти от детството си не бяха идвали в Скребатно .Корените на баща им са от Скребатно .  Двете са родени в родният град на майка йм Светлана  Газилова Разлог. Здравка от 30 години живее в Канада а Сийчето е една от елитните фризьорки в Разлог където преди години е свила свое гнездо и семейство .И двете сестри са потомки на скребашкият род Газилови на който в селото  сега стоят само руините на някогашната им къща .Здравка ,Славенова/Газилова/ е родена през 1960 година а кака й Сийка също в Разлог през 1955 година . Тя завършва Математическата гимназия в Благоевград и ВМИ в София, а в Канада Екология и Бизнес.

Пътищата  на двете сестри които много се обичат се разделят през 1990 година когато Здравка имигрира със семейството си в Канада където създава успешна фирма за Тийм билдитг. И до днес тя е любяща майка на две големи деца и активна организаторка за българската общност във Ванкувар. Сестра й Сийка въпреки житейските трудности и загубата на съпруга си остава също вярна на семейство и рода си .

Тази година Здравка  пристигна в България в частност в любимият й пиринско – родопски край  след 30- годишното си странство с ясната мисия да посети родните места като на първо място в сметките й бе организирането на  родовата среща и посещението на бащиното село Скребатно за храмовият празник на местната църсва „Света Параскева“ на християнският празник Петковден .

„Направих родословно дърво на дната  рода с шест клона и на родовата среща го допълникме . Родът ни от прадядово ни време с внуци и правнуци вече наброява 168 души Дървото го започна  Христо Чолев но след установени грешки и неточности в неговото изработване се включих и заех аз . От 30 години живея в Канада и напоследък усещам,че  коренът ме дърпа  все повече .Имам издадени две книги през 2016 –та година като тематиката в моята книга  която е озаглавена“ Копнежи „ изразявам най съкровенните си чувства и копнежи изпълнени с вдъхновение и голяма любов към Бог, Родина,роден край,семейство и приятели.

 С мама заедно също през 2016 година издадохме прекрасната ни  стихосбирка „Пътеки“с невероятни стихове посветени на баща ми, на бащиният дом за емигрантският живот, за разочарованията ,за жената, за майката и правнуците и молитвата на майка ми към Бог и благодарностите  й към него „ сподели пред репортер на Топ Преса изпълнената с много енергичност и любов ,чаровната   Здравка Славенова/ Газилова /

Пред многото  гости и местни хора на храмовият празник на църквата в Скребатно , тя прочете последното си стихотворение посветено  на Скребатно „Към корена завръщане „което предизвика искрени сълзи в очите на мнозина .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене