Свържете се с нас

Таблоид

Със съдействието на ген. Боцев докараха двете оръдия за откриването на паметника послучай 85-та годишнина от създаването на Военното поделение в Гоце Делчев

Публикувано

на

Буквално преди минути бяха докарани двете оръдия които ще бъдат поставени от двете страни на паметника  който в петък  ще бъде открит в Гоце Делчев по случай 85-та годишнина от създаването на  Военното поделение в гарнизон /Неврокоп / .  Двете оръдия са издействани от едно от поделенията  в страната благодарение на съдействието на ген. Боцев , съобщиха от общинската администрация.

Според първоначалната информация на паметника ще бъдат поставени и камери за да се предотвратят евентуални посегателства  над оръдията и самият паметник.

Тържественото откриване  на паметника  е част от честванията в едноседмичните празници в Гоце Делчев по случай 106 години от освобождението на  гр. Гоце Делчев/Неврокоп/от османско робство .  Тържествената церемония по откриването ще бъде в петък на 19-ти октомври от 15 часа  в който ден е и кулминацията на празниците . За откриването на паметника по случай 85 години от създаването на военното поделение в Гоце Делчев ,на тържествената церемония се очакват  да присъстват бивши командири и военни ,генерали от Гоце Делчев както и много високопоставени гости и граждани  свързани с многогодишната дейност на бившето вече военно поделение .

Същият ден ще бъдат положени в 11 часа цветя и венци на паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади, пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк в 12 часа, в 16:45 цветя и венци пред паметниците на ген.Стилян Ковачев, Пейо Яворов на ул. „Търговска“ и паметника на Христо Ботев .

В 17:30 часа Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заопукойна молитва и благодарствен молебен в катедралният храм Св.Св. „Кирил и Методий ,а в 18 часа ще бъдат положени цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев на централният площад в града .

В 18:20 часа от централният площад ще премине празничното шествие за да бъдат отдадени почести и пред паметника на загиналите във войните на ул. Александър Стамболийски.

Тържествената заря- проверка с участието на Националната гвардейска част ще започне в 19:30 часа .

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ