Община Разлог ще бъде домакин на Втора среща между партньорите по проект PROMO YMC(H)A

Проектът „Насърчаване и повишаване на мобилизацията на младежта – културно наследство и спортна валоризация”, PROMO-YMC(H)A обединява четири партньори „Младежка Християнска Асоциация“ от Солун, Гърция; Югозападен университет „Неофит Рилски”, Благоевград, България; Община Корделио – Евозмос, Гърция и Община Разлог, България с цел да се промотира и валоризира спортния туризъм в трансграничната зона като част от нематериалното културно наследство.

Проектът е на стойност 1 400 816. 41 евро и се финансира по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Той стартира на 21.09.2017г. и ще се изпълнява 24 месеца.

 

PROMO-YMC(H)A, както е акронимът на проекта, подкрепя сътрудничеството между партньорите от Гърция и България, с убеждението, че това ще доведе до повишаване на туристическия поток в трансграничните райони. Това може да бъде постигнато чрез опазване и популяризиране на културното наследство, и пряка взаимовръзка с гражданите на двете страни. Спортните дейности и спортната история са част от нематериалното наследство и символ на културното разнообразие на двете общества.

Спортният туризъм е специален вид туризъм, който дава възможност да се инвестира в огромен потенциален пазар и същевременно да се повишава качеството на туристическия продукт чрез растеж, диверсификация и надграждане. В трансграничния регион спортния туризъм се свързва предимно с културни, природни и образователни дейности, настоящият проект има за цел опазване и съхраняване на културното и спортно наследство в региона.

PROMO-YMC(H)A ще допринесе за повишаване капацитета на съществуващи и нови спортни съоръжения, обмяна на добри практики, разработване на иновативна образователна програма за училищата, младежки трансграничен обмен – oбразователни посещения и организиране на спортни турнири. Също така по време на изпълнението на проекта  ще бъде разработен „Наръчник за добри практики за популяризиране на спортното и културно наследство“.

Този проект е насочен към опазването и подобряването на културното наследство в района на трансграничното сътрудничество, с цел удължаване на туристическия сезон през цялата година и повишаване на културното съзнание и насърчаване на сътрудничеството между участниците в проекта на Гърция – България.

 

По проект PROMO-YMC(H)A ще бъдат подобрени музея на баскетбола в Солун, Гърция, спортните съоръжения на Югозападен университет „Неофит Рилски”, Благоевград, България и на община Евосмос, Гърция. Освен инфраструктурните дейности ще бъде създаден наръчник за добри практики за популяризиране на спортното и културно наследство, ще бъде разработен уеб сайт-профили в социалните мрежи и мобилни приложения. Предвиждат се още следните дейности младежки трансграничен обмен, разработване на иновативна образователна програма за училищата, интерактивни игри, използващи устройства за наблюдение на движението, създаване на платформа за електронно обучение, организиране на спортен турнир, дигитализация на атлетичното наследство

 

С изпълнението на проекта ще се постигне:

Съхраняване, популяризиране и развитие на спортни образователни програми, с цел да привлекат младите хора, да осигурят ценна информация за училищата и международните посетители. Създаване на културни ценности като образователна институция, базирана на международните стандарти. Увеличаване броя на посетителите (студенти, спортисти, туристически потоци) в спортните съоръжения. Предаване на ценности: солидарност, разнообразие, интелектуалност и културно съзнание.Увеличаване броя на младите хора и учители, използващи нововъзникващите услуги, които са напълно достъпни в интернет. Разработване на образователни приложения, които ще повишат културната осведоменост, особено тази свързана с традиционните игри.   Достъпност до културното наследство за хората със специални нужди.Подкрепа и създаване на нови работни места в културния сектор и в областта на новите технологии (като археолог, специалист по разработване на учебни планове), д-р на спортната психология (с опит в разработването на учебни програми).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене