НПГ “ Димитър Талев „в Гоце Делчев единствена в областта , която обучава ученици в областта на роботиката

Дни след успешното си участие и завоюваните престижни  награди , учители и ученици от НПГ „Димитър Талев участници в изложението-конкурс „Младежко техническо творчество“, разказаха подробности както за своята дейност така и за представянето им на конкурса – изложение .Ето какво споделиха те пред Топ Преса:

За трета година Горна Оряховица бе домакин на изложението-конкурс „Младежко техническо творчество“, което се провежда в спортната зала „Никола Петров“.

Представихме се повече от успешно с няколко  разработки .Някои от тях вече имат своето практическо приложение в Гоце Делчев . Отборът ни от Клуб „Роботика“ в НПГ „Димитър Талев“е ръководен  от инж. Атанас Савов и Коце Кокошаров  и в Горна Оряховица  получихме  една от десетте престижни награди на изложението. Получихме и награда от кмета на Горна Оряховица – плакет и таблет.

Това е единственият подобен форум у нас, който събира млади технически гении, които демонстрират своите иновации и разработки и сме особено горди и щастливи че бяхме сред най- добрите участници . Основната цел на този форум  е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения на ученици и студенти и засилване на връзката между професионалното образование и бизнеса.

На изложението ,млади изобретатели от цялата страна представихме в Горна Оряховица своите разработки в областите на електрониката, роботиката и електромеханиката. В тридневното изложение, което имаше и своят  конкурсен характер, бяха представени роботи, дронове, 3Д принтери, много роботизирани ръце, електрически автомобили и хуманоиден робот, създадени от близо 60 ученически и студентски колектива с участие на общо над 300 членове-изобретатели. Някои от разработките вече са откупени от бизнеса и имат своето реално приложение, разказаха учители и ученици от НПГ“Димитър Талев“ след успешното си участие в изложението-конкурс „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица .

Неврокопската професионална гимназия е единствената в област Благоевград, която обучава ученици в областта на роботиката и дори разполага с 3Д принтер, който е изключително полезен за изработката на детайли за прототиповете.

„Ние изработихме различни продукти като един от тях е апаратът за точково заваряване. Имаме различни роботизирани системи, които вече имат приложение в нашия град. Имаме си и колектор, приложен вече в Гоце Делчев, изцяло изработен от нас с подръчни материали. Събирахме кенчета, които сглобихме в специална кутия с различни сензори и го  програмирахме. Когато има слънце, той се захранва, взема студения въздух от помещението, след което го преобразува в горещ и пак го връща в стаята за по-лесното затопляне на помещението“ сподели с гордост  и ученичката Мария Савова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене