Стотици гости от цялата страна запалиха свещи за здраве в църквата „Света Параскева „ в Скребатно ,Здравка Чимева със заръка към евродепутата Асим Адемов за съдействие 14 октомври да стане официален празник на селото

Стотици гости от цялата страна вчера се стекоха в гърменското село Скребатно и запалиха свещи за здраве в местният храм „Света Параскева“ който вчера празнува своят храмов празник .  Гости и потомци на родове от Разлог, Плевен, Пловдив , Пазарджик и други градове също пристигнаха в празничният ден  в селото с автомобили и автобуси .Църквата а после и ресторанта се оказаха тесни за да поберат всички гости и местни жители които заедно почетоха храмовият празник на местната църква „Света Параскева“.

 „ Преди 12 години дойдохме за първи път в Скребатно ,и видяхме рушащата се местна църква която е една от най- старите в Неврокопската  епархия. Подехме инициатива за ремонт и тя бе отворена след много години „ , сподели председателката на Сдружение „Ние жените „ в Благоевград Здравка Чимева .Пред всички  тя се обърна към евродепутата Асим Адемов и към кмета на  селото Даниела Пидева да съдействат 14 октомври да да бъде записан в календара на община Гърмен като празник на село Скребатно .“ Не вярвах че нашата църква след толкова години бездействие ще отвори и ще стане действаща църква . Ние и християни и мюсюлмани сме обединени когато  отиваме в храмовете си . Заедно почитаме и уважаваме празниците си което е наистина част от нашето национално богатство „ заяви пред  всички и Дима Мундева – Христова която много години е била камбаната на църквата заради което Здравка Чимева я нарече  жената камбана която всяка година е на първа линия в организацията на хубавият празник Петковден в Скребатно .

26 възрастни жени  и деца от гърменското село Балдево в едно с кметицата им Илияна Гюрнева,днес отново бяха част от гостите на празника .От Благоевград пристигнаха и  традиционните обичани от всички в селото гостенки  от Сдружението „Ние жените“ които признаха ,че с всяка  поредна година придобиват самочувствие  че на Петковден си отиват в къщи . Двата рода Газилови и Чолеви които са със скребашки корени също се събраха на хубавият християнски празник в родното Скребатно след голямата  родова среща предният ден в един от ресторантите в курорта Огняново .

И тази година послучай храмовият празник на църквата бе раздаден на всички гости и местни  хора вкусен курбан сготвен от прекрасната готвачка Виолета Калина от хаджидимовското село Ляски .

 Като на всеки празник  днес в скребатно не липсваха  веселието ,хубавата музика и кръшните хора на които се хванаха гостите от близо и далеч заедно с местните жители .

Догодина  да се съберем не стотици ,а хиляди хора на този празник в Скребатно   и да превърнем 14 октомври – Петковден в ден на обединение и взаимно уважение между християни и мюсюлмани .Иска ми се потомците на сребашките родове да от страната и света да дойдат и да видят красивото Скребатно – родното място на техните родители и предци, заяви сърцатата Здрака Чимева .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене