Крилат старт на едноседмичните празници в Гоце Делчев послучай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Крилат старт бе даден онзи ден в Домът на културата в Гоце Делчев на едноседмичните празници на града по случай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Програмата започна  с представянето на филма “Крилатият съсед” на  автора Димитър Попови с невероятната  експонирана и изложба с креативни модели на дрехи  по идеи на младите дизайнери от НПГ “Димитър Талев”.Повечето от представените модели бяха на осмокласници които на 15-ти септември са постъпили за обучение в НПГ и на деветокласници които вече една година са част от голямото семейство на елитната гимназия . Моделите педизвикаха голям интерес а филма „ Крилатиятсъсед“ истинско възхищение от страна на присъстващите . Събитието не мина и без музикална програма в която деца от Баничан и Гоце Делчев пяха и представиха поучителни сценки свързани с темата от представеният от Димитър Попов филм.

Преди представянето на филма „Крилатият съсед“бяха показани снимки от стартирането на онлайн наблюдението и монтажа на камерата от техниците на Гоце Нет както и историята и осъществяването на уникалният проект за онлайн наблюдението на щъркеловото гнездо в с. Баничан чийто първи кадър е от 09.03.2016г. За съвместният проект който е единствен в страната и Европа благодарение на който по всяко време може да се наблюдават процесите от приготовленията на щъркелите за снасянето на яйцата до излюпването и отглеждането на малките  в реално време , с много емоции разказаха секретарят на читалището в Баничан Румяна  Джибова и председателят на  клона на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

„Металната рамка, която държи камерата беше закрепена върху щъркеловото гнездо ,вижда се, че сочи към бензиностанция, а това се счита за продуктово позициониране.

Ето защо решихме да променим ъгъла на камерата за което ни помогна Николай Славков  който реконструира стойката на камерата напълно безвъзмездно за което сме му изключително благодарни.

Малко след като камерата беше пусната в началото на този сезон тя беше хакната, но до ден днешен никой не е поел отговорност за деянието.

Компютърните специалисти от Гоце Нет разрешиха  проблема в рамките на един ден и камерата отново предаваше на живо в интернет пространството“ сподели пред пълната зала  Димитър Попов .

По време на прожекцията на филма се видя ,че освен слама и клечки ,щъркелите в гнездото са си донесли  парчета мрежи и други вредни и опасни  за тях и малките им отпадъци изхърлени безотговорно от хората .

По този повод Попов изрази критично мнение като отбеляза ,че само за последните стотина години от лицето на земята са затрити не само ценни видове животни, но дори цели племена

Човекът в стремежа си за материални блага извършва ужасни престъпления спрямо природата

дори не се замисля какво прави. Част от действията са:  изхвърлянето на нерегламентирани за това места на различни отпадъци,изсичането на горите, презастрояването, поради което се отнемат ценни територии на много видове птици, бозайници, земноводни и влечуги

Отделно замърсяването на въздуха, почвите и водите водят до унищожаване на прекрасната природа ,птици и редки видове животни, наблегна пред подрастващите Димитър Попов.

Накрая ,специално жури от присъстващите медии и гости избраха имената ,Митко ,Пухчо и Белчо на малките щъркелчета които тази година се излюпиха в гнездото в Баничан с което станаха техни кръстници.

Димитър Попов  и Румяна Джибова благодариха на  Община Гоце Делчев и в частност на кмета Владимир Москов за съпричастността и съдействието  което оказва за реализирането на съвместният  проект, за опазването на природата и чистотата на града .Двамата благодариха също и на всички институции и хора които оказват помощ на дружеството и неговата дейност , на директори и учители  на училищата и детските градини  повечето от които за благодарност получиха  благодарствени грамоти .

Едноседмичната програма послучай годишнината от освобождението на  град Неврокоп, сега Гоце Делчев продължава с още интересни инициативи .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене