Свържете се с нас

Политика

Крилат старт на едноседмичните празници в Гоце Делчев послучай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Публикувано

на

Крилат старт бе даден онзи ден в Домът на културата в Гоце Делчев на едноседмичните празници на града по случай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Програмата започна  с представянето на филма “Крилатият съсед” на  автора Димитър Попови с невероятната  експонирана и изложба с креативни модели на дрехи  по идеи на младите дизайнери от НПГ “Димитър Талев”.Повечето от представените модели бяха на осмокласници които на 15-ти септември са постъпили за обучение в НПГ и на деветокласници които вече една година са част от голямото семейство на елитната гимназия . Моделите педизвикаха голям интерес а филма „ Крилатиятсъсед“ истинско възхищение от страна на присъстващите . Събитието не мина и без музикална програма в която деца от Баничан и Гоце Делчев пяха и представиха поучителни сценки свързани с темата от представеният от Димитър Попов филм.

Преди представянето на филма „Крилатият съсед“бяха показани снимки от стартирането на онлайн наблюдението и монтажа на камерата от техниците на Гоце Нет както и историята и осъществяването на уникалният проект за онлайн наблюдението на щъркеловото гнездо в с. Баничан чийто първи кадър е от 09.03.2016г. За съвместният проект който е единствен в страната и Европа благодарение на който по всяко време може да се наблюдават процесите от приготовленията на щъркелите за снасянето на яйцата до излюпването и отглеждането на малките  в реално време , с много емоции разказаха секретарят на читалището в Баничан Румяна  Джибова и председателят на  клона на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

„Металната рамка, която държи камерата беше закрепена върху щъркеловото гнездо ,вижда се, че сочи към бензиностанция, а това се счита за продуктово позициониране.

Ето защо решихме да променим ъгъла на камерата за което ни помогна Николай Славков  който реконструира стойката на камерата напълно безвъзмездно за което сме му изключително благодарни.

Малко след като камерата беше пусната в началото на този сезон тя беше хакната, но до ден днешен никой не е поел отговорност за деянието.

Компютърните специалисти от Гоце Нет разрешиха  проблема в рамките на един ден и камерата отново предаваше на живо в интернет пространството“ сподели пред пълната зала  Димитър Попов .

По време на прожекцията на филма се видя ,че освен слама и клечки ,щъркелите в гнездото са си донесли  парчета мрежи и други вредни и опасни  за тях и малките им отпадъци изхърлени безотговорно от хората .

По този повод Попов изрази критично мнение като отбеляза ,че само за последните стотина години от лицето на земята са затрити не само ценни видове животни, но дори цели племена

Човекът в стремежа си за материални блага извършва ужасни престъпления спрямо природата

дори не се замисля какво прави. Част от действията са:  изхвърлянето на нерегламентирани за това места на различни отпадъци,изсичането на горите, презастрояването, поради което се отнемат ценни територии на много видове птици, бозайници, земноводни и влечуги

Отделно замърсяването на въздуха, почвите и водите водят до унищожаване на прекрасната природа ,птици и редки видове животни, наблегна пред подрастващите Димитър Попов.

Накрая ,специално жури от присъстващите медии и гости избраха имената ,Митко ,Пухчо и Белчо на малките щъркелчета които тази година се излюпиха в гнездото в Баничан с което станаха техни кръстници.

Димитър Попов  и Румяна Джибова благодариха на  Община Гоце Делчев и в частност на кмета Владимир Москов за съпричастността и съдействието  което оказва за реализирането на съвместният  проект, за опазването на природата и чистотата на града .Двамата благодариха също и на всички институции и хора които оказват помощ на дружеството и неговата дейност , на директори и учители  на училищата и детските градини  повечето от които за благодарност получиха  благодарствени грамоти .

Едноседмичната програма послучай годишнината от освобождението на  град Неврокоп, сега Гоце Делчев продължава с още интересни инициативи .

коментара

Политика

Първо в Топ Преса!ВИСШЕТО УПРАВЛЕНСКО РЪКОВОДСТВО НА ДПС В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД НОМИНИРА КАНДИДАТ ЕВРОДЕПУТАТИ! Вижте кои са!

Публикувано

на

Общински и младежки лидери, кметове и активисти на партията обсъдиха предстоящите през май европейски избори по време на форума днес в град Гоце Делчев. Ръководство на ДПС – Благоевград номинира свои кандидати за листата, с която либералната партия ще се яви на предстоящите избори за Европейски парламент. Съгласно приетите критерии от Централния съвет на Движението, номинираните лица следва да имат задълбочени познания на европейските институции и политики, да бъдат съпричастни към ценностите на либерализма, да владеят един от работните езици на Европейския съюз, да имат изграден авторитет и добри комуникативни способности. В направените предложения на висшето управленско ръководство в Благоевград попадат следните лица: Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, настоящия председател на младежко ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова. Съдейки по класация, отчитаща цялостната дейност на евродепутатите в институцията, представителите от ДПС се нареждат в първата петица на всички български евродепутати по активност, дейности и работата, която вършат в Европейския парламент. Несъмнено ролята на евродепутатите е важна, тъй като защитават и налагат интересите не само на гражданите в страната ни в ЕП, също и на тези зад граница, а силните кандидати са условие за успех. Номинациите на областната структура ще бъдат изпратени до Централния изборен щаб в София, а според устава имената вътре няма да са класирани по позиция, а ще бъдат представени в азбучен ред. Тежката задача остава на Председателя на ДПС и Централното оперативно бюро да подреди крайната листа на кандидатите.

коментара

Продължете с четенето

Политика

АИКБ призова за спешни мерки за справяне с недостига на персонал в Европейския Съюз на Тристранната среща на социалните партньори

Публикувано

на

„Намирането на човешки ресурси с подходящи умения е най-сериозното предизвикателство пред работодателите в Европа, което има сериозен отрицателен ефект върху икономиката и обществото.

Европа губи 0,8 евро на всеки отработен час, поради несъответствие на предлаганите на пазара на труда умения на търсенето на работодателите.“, подчерта в своето изказване на Тристранната среща на европейските социални партньори в Брюксел вчера д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ.

Тя взе участие в срещата в качеството на действащ председател на Европейския център на предприятията, предлагащи публични услуги.

Пред председателя на Съвета на Европейския съюз и министър–председател на Румъния г-жа Данчила, президента на Съвета на Европейския съюз г-н Туск, председателя на ЕС г-н Юнкер, еврокомисари и председатели на европейските социални партньори, тя настоя за спешни мерки за справяне с недостига на работна сила в европейски мащаб чрез насочването на младите хора към образование и квалификация в сферата на точните науки, математиката, инженерството, цифровите технологии и превръщането на професионалното образование и обучение в най-предпочитана възможност за избор.

Друг акцент в нейната реч беше необходимостта от насърчаването на конкурентоспособността на икономиката, като абсолютно необходимо условие за поддържане на изключително скъпия европейски социален модел. „Въпреки, че населението на Европа е едва 7 % от световното, а БВП – 25 %, 28-те държави – членки на Европа реализират над 40 % от социалните разходи в света“, подчерта тя.

Във връзка с това, д-р Милена Ангелова настоя за спешни решения по Многогодишната финансова рамка за 2021-2027 и за инвестиции в инфраструктурата и в компетенции, търсени на пазара на труда, за насърчаване на производителността.

АИКБ от години алармира за все по-острия проблем с недостига на човешки ресурси и работи системно за привеждане на системата на план-прием в България в съответствие с търсенето на пазара на труда, както и за повишаване на привлекателността на професии с ключово за конкурентоспособността на българската икономика.

Президентът на Европейския съвет г-н Туск подчерта, че инвестициите са ключови за преодоляването на забавянето на икономическия ръст в Европа. Президентът на BUSINESSEUROPE г-н Пиер Гатаз обърна внимание на румънското председателство за множеството проблеми при въвеждането на директивата за сезонните работници и призова за своевременното им решаване.

На Тристранната среща на европейските социални партньори присъства и заместник-председателя на Европейската комисия г-н Валдис Домбровскис.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ