Свържете се с нас

Политика

Крилат старт на едноседмичните празници в Гоце Делчев послучай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Публикувано

на

Крилат старт бе даден онзи ден в Домът на културата в Гоце Делчев на едноседмичните празници на града по случай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Програмата започна  с представянето на филма “Крилатият съсед” на  автора Димитър Попови с невероятната  експонирана и изложба с креативни модели на дрехи  по идеи на младите дизайнери от НПГ “Димитър Талев”.Повечето от представените модели бяха на осмокласници които на 15-ти септември са постъпили за обучение в НПГ и на деветокласници които вече една година са част от голямото семейство на елитната гимназия . Моделите педизвикаха голям интерес а филма „ Крилатиятсъсед“ истинско възхищение от страна на присъстващите . Събитието не мина и без музикална програма в която деца от Баничан и Гоце Делчев пяха и представиха поучителни сценки свързани с темата от представеният от Димитър Попов филм.

Преди представянето на филма „Крилатият съсед“бяха показани снимки от стартирането на онлайн наблюдението и монтажа на камерата от техниците на Гоце Нет както и историята и осъществяването на уникалният проект за онлайн наблюдението на щъркеловото гнездо в с. Баничан чийто първи кадър е от 09.03.2016г. За съвместният проект който е единствен в страната и Европа благодарение на който по всяко време може да се наблюдават процесите от приготовленията на щъркелите за снасянето на яйцата до излюпването и отглеждането на малките  в реално време , с много емоции разказаха секретарят на читалището в Баничан Румяна  Джибова и председателят на  клона на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

„Металната рамка, която държи камерата беше закрепена върху щъркеловото гнездо ,вижда се, че сочи към бензиностанция, а това се счита за продуктово позициониране.

Ето защо решихме да променим ъгъла на камерата за което ни помогна Николай Славков  който реконструира стойката на камерата напълно безвъзмездно за което сме му изключително благодарни.

Малко след като камерата беше пусната в началото на този сезон тя беше хакната, но до ден днешен никой не е поел отговорност за деянието.

Компютърните специалисти от Гоце Нет разрешиха  проблема в рамките на един ден и камерата отново предаваше на живо в интернет пространството“ сподели пред пълната зала  Димитър Попов .

По време на прожекцията на филма се видя ,че освен слама и клечки ,щъркелите в гнездото са си донесли  парчета мрежи и други вредни и опасни  за тях и малките им отпадъци изхърлени безотговорно от хората .

По този повод Попов изрази критично мнение като отбеляза ,че само за последните стотина години от лицето на земята са затрити не само ценни видове животни, но дори цели племена

Човекът в стремежа си за материални блага извършва ужасни престъпления спрямо природата

дори не се замисля какво прави. Част от действията са:  изхвърлянето на нерегламентирани за това места на различни отпадъци,изсичането на горите, презастрояването, поради което се отнемат ценни територии на много видове птици, бозайници, земноводни и влечуги

Отделно замърсяването на въздуха, почвите и водите водят до унищожаване на прекрасната природа ,птици и редки видове животни, наблегна пред подрастващите Димитър Попов.

Накрая ,специално жури от присъстващите медии и гости избраха имената ,Митко ,Пухчо и Белчо на малките щъркелчета които тази година се излюпиха в гнездото в Баничан с което станаха техни кръстници.

Димитър Попов  и Румяна Джибова благодариха на  Община Гоце Делчев и в частност на кмета Владимир Москов за съпричастността и съдействието  което оказва за реализирането на съвместният  проект, за опазването на природата и чистотата на града .Двамата благодариха също и на всички институции и хора които оказват помощ на дружеството и неговата дейност , на директори и учители  на училищата и детските градини  повечето от които за благодарност получиха  благодарствени грамоти .

Едноседмичната програма послучай годишнината от освобождението на  град Неврокоп, сега Гоце Делчев продължава с още интересни инициативи .

коментара

Политика

Премиерът Борисов: Истинската дясна партия се казва ГЕРБ!

Публикувано

на

„Направихме доста повече, отколкото една партия може да направи“

Истинската дясна партия се казва ГЕРБ. Това заяви на националната конференция на ГЕРБ министър-председателят на България Бойко Борисов.

„Направихме доста повече, отколкото една партия може да направи. То беше лесно, защото преди нас не бяха правили нищо“, заяви Бойко Борисов.

„Бързо забравиха хората какво сме направили, защото го направихме бързо. И за това бързо забравиха“, коментира още той.

„Не трябва да седнем на мисълта за резултатите, които сме постигнали и здравите структури“, посочи той. Според премиерът, ако тръгне по градовете, кмет по кмет, няма град без нещо, което не е направено. „В същото време сме толкова силни, а ви няма имунитета и съпротивителната сила“, се обърна той към политическия елит на ГЕРБ, предава „Фокус“.

„Вие мислите, че всичко е лесно, но то не е? Знаете ли как се свива контрабанда от 34% на под 5%, за да има пари? Няма да пускам вече пари за саниране“, критикува премиерът инертността на актива си по места.

И продължи: „Арестуват се хора, затварят се фабрики, терористи. Къде ви е съпротивителната сила? Излезе първата дама, нахейти ви, и трябва да излиза Тома Биков, дежурен, да й отговаря.“

„Никога не е имало толкова арести и борба с корупцията, а се говори, че има. Най-корумпираните хора говорят за корупция в момента. Но аз съм убеден, че някъде може и да има. Ако вие не си вземете мерки и не си почистите къщичките, рано или късно това ще избие – дали в суджук или друго… Хората искат справедливост, не искат да се правим на по-важни от тях, защото ние не сме. Не сме се и променили. Ако някой се появи с по-лъскава кола и е излетял в облаците, махайте незабавно“, даде инструкции Борисов.

По думите му се е стигнало дотам американският посланик да го пита защо обявените американски инвестиции са два пъти по-ниски от реалните. „Казвам: „Защото аз не ги отчитам.“

„Парламентът ни е дал правото да преговаряме за най-доброто, а не само за машина, която да си кръжи. Ако не успеем, тогава да си вземем това такси, но на нас, Данче, ни трябва автобус“, каза Борисов по повод спора кой от двата типа изтребители да се купува. Той благодари на ДПС, че е подкрепя ГЕРБ за самолетите и за евроинтеграцията.

„27% беше външният дълг, сега е 20% – защо не им напомняте? И как им бяха спрени еврофондовете…“, зададе тон за контраатака Борисов.

„Къде ни е съпротивителната сила, защо подкрепата ни намалява?“, попита той. „Хората искат справедливост, не обичат елитарни партии и хора. Трябва да внимаваме много дали не сме се превърнали в нещо такова, ако не сме, да не го допускаме. Искат да ни съборят от власт – те са борят за власт, ние искаме да направим живота на хората по-добър“, обясни премиерът.

Цветелин Димитров

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето

Политика

Сандански с бюджет от 34, 7 млн. лв. за 2019 г.

Публикувано

на

34 702 000 лв. е бюджетът на община Сандански за настоящата календарна година.

Това съобщи председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, който поясни, че в срок проектът за бюджет е входиран в деловодството на местния парламент и предстои да се обсъжда и дебатира по време на предстоящите заседания на постоянните комисии.

Според така направеното предложение най-много са заложените средства в приходната и разходната част за образованието, което е 40 процента от общия бюджет на общината.

Държавната субсидия на бюджета е в размер на 21 милиона  лева, а местните приходи – 13 милиона лева. Преходният остатък в общината е в размер на 1 450 000 лева. В графа капиталови разходи са заложени 3 668 116 лева, в това число държавната субсидия е в размер на 713 000 лева, останалите са от местни приходи. За социални дейности за издръжка на домовете в Петрово и дневните центрове са  заложени 1 115437, като от тях местните приходи са в размер на 283 000 лева.

За чистота и опазване на околната среда средствата са в размер на 1 600 000 лв., това са средства, които се сформират от такса битови отпадъци. Според председателя Г. Георгиев бюджетът на общината за настоящата година е балансиран, реален и икономичен. За селата Склаве, Лебница, Плоски, Ново Делчево и Струма са заложени пари за ремонт на улици, тротоари.

Освен това всяко едно кметство получава средства за организиране на събор и чествания на християнските празници. И тази година се заделят 40 000 лева за помощи на граждани, сумата за обезпаразитяване е в размер на 50 000 лева.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ