Свържете се с нас

Политика

Крилат старт на едноседмичните празници в Гоце Делчев послучай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Публикувано

на

Крилат старт бе даден онзи ден в Домът на културата в Гоце Делчев на едноседмичните празници на града по случай 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство.

Програмата започна  с представянето на филма “Крилатият съсед” на  автора Димитър Попови с невероятната  експонирана и изложба с креативни модели на дрехи  по идеи на младите дизайнери от НПГ “Димитър Талев”.Повечето от представените модели бяха на осмокласници които на 15-ти септември са постъпили за обучение в НПГ и на деветокласници които вече една година са част от голямото семейство на елитната гимназия . Моделите педизвикаха голям интерес а филма „ Крилатиятсъсед“ истинско възхищение от страна на присъстващите . Събитието не мина и без музикална програма в която деца от Баничан и Гоце Делчев пяха и представиха поучителни сценки свързани с темата от представеният от Димитър Попов филм.

Преди представянето на филма „Крилатият съсед“бяха показани снимки от стартирането на онлайн наблюдението и монтажа на камерата от техниците на Гоце Нет както и историята и осъществяването на уникалният проект за онлайн наблюдението на щъркеловото гнездо в с. Баничан чийто първи кадър е от 09.03.2016г. За съвместният проект който е единствен в страната и Европа благодарение на който по всяко време може да се наблюдават процесите от приготовленията на щъркелите за снасянето на яйцата до излюпването и отглеждането на малките  в реално време , с много емоции разказаха секретарят на читалището в Баничан Румяна  Джибова и председателят на  клона на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

„Металната рамка, която държи камерата беше закрепена върху щъркеловото гнездо ,вижда се, че сочи към бензиностанция, а това се счита за продуктово позициониране.

Ето защо решихме да променим ъгъла на камерата за което ни помогна Николай Славков  който реконструира стойката на камерата напълно безвъзмездно за което сме му изключително благодарни.

Малко след като камерата беше пусната в началото на този сезон тя беше хакната, но до ден днешен никой не е поел отговорност за деянието.

Компютърните специалисти от Гоце Нет разрешиха  проблема в рамките на един ден и камерата отново предаваше на живо в интернет пространството“ сподели пред пълната зала  Димитър Попов .

По време на прожекцията на филма се видя ,че освен слама и клечки ,щъркелите в гнездото са си донесли  парчета мрежи и други вредни и опасни  за тях и малките им отпадъци изхърлени безотговорно от хората .

По този повод Попов изрази критично мнение като отбеляза ,че само за последните стотина години от лицето на земята са затрити не само ценни видове животни, но дори цели племена

Човекът в стремежа си за материални блага извършва ужасни престъпления спрямо природата

дори не се замисля какво прави. Част от действията са:  изхвърлянето на нерегламентирани за това места на различни отпадъци,изсичането на горите, презастрояването, поради което се отнемат ценни територии на много видове птици, бозайници, земноводни и влечуги

Отделно замърсяването на въздуха, почвите и водите водят до унищожаване на прекрасната природа ,птици и редки видове животни, наблегна пред подрастващите Димитър Попов.

Накрая ,специално жури от присъстващите медии и гости избраха имената ,Митко ,Пухчо и Белчо на малките щъркелчета които тази година се излюпиха в гнездото в Баничан с което станаха техни кръстници.

Димитър Попов  и Румяна Джибова благодариха на  Община Гоце Делчев и в частност на кмета Владимир Москов за съпричастността и съдействието  което оказва за реализирането на съвместният  проект, за опазването на природата и чистотата на града .Двамата благодариха също и на всички институции и хора които оказват помощ на дружеството и неговата дейност , на директори и учители  на училищата и детските градини  повечето от които за благодарност получиха  благодарствени грамоти .

Едноседмичната програма послучай годишнината от освобождението на  град Неврокоп, сега Гоце Делчев продължава с още интересни инициативи .

коментара

Политика

Лидерът на ”Атака”: Симеонов и Каракачанов ще извиват ръцете на Борисов под диктовката на Цветанов

Публикувано

на

Аз съм против сътрудничество с ВМРО и НФСБ на тези местни избори. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов постъпиха по подъл начин. Те може да си сътрудничат, но аз подозирам игра. Те ще бъдат подпомогнати от Цветан Цветанов. Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по НТВ.

Симеонов се е изказал революционно за разграничаване от ГЕРБ. Това е станало след среща между Симеонов и Цветанов на Жеравна. След тази среща Симеонов излезе с информация, че тази есен ще преразгледа сътрудничеството си с ГЕРБ. Значи тези две партии- ВМРО и НФСБ извиват ръцете. Имам данни, че тези две партии ще бъдат подкрепени от структури на Цветанов. Има скърцане в структури на ГЕРБ –  в Русе, в Добрич. Това ще се използва от Цветанов и той неофициално ще ги насочва към гласуване в полза на НФСБ и ВМРО.

Те не смятат, че трябва се крият. Всяка година ходят на събора да се снимат. Симеонов и Цветанов бяха много близки. Симеонов не веднъж е посочвал, че Цветанов трябва да е премиер. Той твърдеше, че трябва да има коалиция между ГЕРБ и патриотите, но Борисов да не е премиер.

Сега нещата излизат наяве. Каракачанов си мълчи, значи се съгласява със Симеонов. Те ще извиват ръцете на Борисов, да искат някакви неща, да търгуват и да търсят някакъв друг вариант с ГЕРБ. Аз нямам свръхпретенции. Не променям и условията на договорката ни.  Трябва да си довършим мандата и да направим пенсиите 300 лв.

В периода на ОП, коалиция създадена от мен, изместихме ДПС от третата позиция в парламента. Сега това не е така. ДПС са дали банкет, когато мен ме изключиха. Не е изключен вариант да се кандидатирам за кмет на София. Няма яснота кой ще се явява от големите партии. Това е ключово място. Няма да играя подли и коварни игри, както го замислят Симеонов, Каракачанови  Цветанов. Не съм чула Мая Манолова да е заявила своята кандидатура. Скокове в различни посоки  да подкрепяме опоненти на ГЕРБ не е невъзможно./provaton.bg/

коментара

Продължете с четенето

Новини

Слави Трифонов е новият Бареков, гръмнаха социолози! Вижте колко процента ще вземе шоумена, ако изборите бяха днес

Публикувано

на

В средата на летния сезон, горещ както откъм температури, така и откъм политически и обществени страсти, Барометър България е провела бързо телефонно проучване на нагласите на българите – електорални и житейски. Участниците в анкетата бяха питани дали са доволни от финансовото си положение и ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа формация биха гласували.

 Доволни ли сте от финансовото си положение?

В сезона на почивка и отпуск българите имат ясно изразена оценка за собствената си финансова ситуация, като процентите доволни/недоволни са почти изравнени. За 42,1% от анкетираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни нагласи, в който хората са в добро настроение и с положителни очаквания. Лятната почивка обаче не е достатъчна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по темата.

 Ако парламентарните избори бяха днес, за кого бихте гласували?

След отминалия парламентарен сезон, който бе изпълнен със скандали и противоречия, зададохме на нашите респонденти и въпрос за техните електорални нагласи. За мнозинството анкетирани водеща политическа сила остава ГЕРБ с относително стабилни позиции (22%). Традиционно са следвани от БСП с 16,9% като за момента не се наблюдава динамика в „ножицата“ на одобрението между двете политически сили, регистрирана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е ДПС с 5,6%, като трябва да се отбележи, че според спецификата на електората на Движението точният процент на одобрение е трудно да бъде оценен с изцяло социологическа методика.

ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като привличат т.нар. патриотичен вот на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се „малка коалиция“.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ