Старческият дом за магарета в с. Баничан навърши 2 години

Единственият в България старчески дом за магарета ще отбележи в събота 2 години от откриването си. Магарешкия приют се намира в гоцеделчевското село Баничан и е реализирана идея на швейцарската фондация „Ветеринари в действие“.

Д-р Константин Антов, който координира дейността на магарешкия старчески дом, разказа: „Точно преди 2 години започнахме да приемаме магарета на достолепна възраст в един обор. В началото бяха 17, а вече са 40 в 2 обора.

В момента строим трети и искаме до началото на зимата да го завършим, като капацитета на нашия приют да нарасне до 60 магаренца,“ каза д-р Антов.
В началото ветеринарите сами са обикаляли околните села, за да убеждават стопаните на дългоухите им помощници да им дават магаретата си доброволно, за да могат животните да изживеят достойно старините си на спокойствие, вместо да ги дават на кланици. „Стопаните вече сами довеждат верните си приятели при нас, които са им служили 30 и повече години. Наскоро, даже от Пирдоп ни транспортираха възрастно магаре,“ разказа още ветеринарят.
Магаретата пашуват спокойно из околните ливади на Баничан, наети от фондацията, а през зимните месеци им е осигурено сено и слама. Ветеринарите се грижат за здравето на още около 200 пенсионирани магарета по селата в Гоцеделчевско, които ги обикалят периодично по места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене