41 сгради остават за узаконяване в жк „Освобождение“

Антоанета Робева

Всички могат да бъдат узаконени в срок, категорична Антоанета Робева

41 сгради остават за узаконяване в ж.к. „Освобождение” в Благоевград до крайния срок – 24 ноември 2014 година. Проблемът в квартала е на повече от 20 години, като пред последните 7 месеца акт 16 са получили 16 постройки, а за всичките 21 години едва 20 кооперации са били узаконени, коментира днес Антоанета Робева, директор дирекция „Строителство” към община Благоевград.

Десетина жители на квартала днес бяха на сесия на Общински съвет Благоевград, за да чуят какво ще се случи с кооперациите им. 3 варианта са предложени на собствениците за узаконяването, касаещо изменените квадратури в жилищата, гаражите и надстроените тавани.

„Отклоненията, които са направени в квартала, са в три групи. Първата от тях е за отстъпено право на строеж, например при право на 4 етажа е направен 5-ти, който отговаря на изискването на жилище.

Втората касае обособяването на отделни ателиета или стаи, които като цяло не могат да функционират самостоятелно, но се водят като прилежаща площ към отделното жилище, т.е. за тях не би трябвало да се плаща отстъпено право на строеж, а само по закона за собствеността да се заплати обезщетение на община Благоевград.

Третото са партерните етажи, гаражи, които функционират като търговски обекти. По думите на Робева не трябва да се доплаща за тях, а да се приведат в съответния вид, в който са били одобрени, да се узаконят като склад, гараж и след това да са промени предназначението им в съответния търговски обект“, уточни Антоанета Робева

Робева добави, че ще бъде направен индивидуален подход към всяка сграда.

„След като това решение влезе в сила, общинска администрация е готова със стратегията за работа, за да може да се спази крайният срок. Екипът ще се разделим на две групи и на място ще обясняваме на гражданите как точно стоят нещата в квартал „Освобождение“. Всяка сграда ще бъде определена“, допълни Антоанета Робева.

На сесията днес общинските съветници дадоха съгласието си да се издават актове за узаконяване от главния архитект на община Благоевград за извършено незаконно строителство в жк. Освобождение върху имоти частна общинска собственост, след сключване на споразумения между кмета и съответната ЖСК за разсрочване на плащането на цената и допълнително усвоеното право на строеж в срок от 3 месеца от подписване на споразумението.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене