Свържете се с нас

Политика

Кампанията „Дни на здравето“ проведена в Банско и Разлог даде шанс за навременно лечение на десетки жители на двете общини

Публикувано

на

В рамките на петте дни в които се проведе кампанията „Дни на здравето“ в общините Банско и Разлог над 100 човека провериха нивото на кръвната си захар, и повече от 150 човека се изследваха безплатно за хепатит В и С.

Изседванията бяха направени от медицински специалисти и експерти от „Сдружение за българското здравеопазване“. С идеята да се проведе кампания насочена именно към навременната и ранна диагносика на заболявания, които засягат начина на живот и здравето на хората акцията „Дни на здравето “ в региона бе организирана с изключителната помощ на народния представител Александър Мацурев от Банско, отзова се и  колегата му д-р Емил Тончев от Разлог. Предоставени бяха както помещения за провеждане на изследванията, така и проведена разяснителна кампания сред населението с оглед възможността и разбира се необходимостта да бъдат тествани хората. Важен факт е, че в община Банско се изгледваха и много хора живеещи в населените места в общината, като в рамките на кампанията „Дни на здраве“, която се реализира с помощта на Александър Мацурев бяха обхванати и много хора с т.н. „рисков показател“ – живеещи при стресов начин на живот, възрастово или генетично предразположени към наличие на захаране диабет. Проверени бяха и мнго млади хора, които пък се тестваха за хепатит В и С, които се предават по кръвен и полов път, но се откриват само при провеждае на изследвания, и навременното им установяване дава по-голям шанс за поддържане на нормален ритъм на живот.

Изследванията  бяха направени в лекарския кабинет на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско.
Тодор Петров от „Сдружение за българското здравеопазване“ обяви, че тя има изключително важен както здравен, така и социален ефект, защото тестваните пациенти научават важна информация за свето здраве, а при тези, които е установено завишено ниво на кръвната захар е направено консултиране и са насочени към специалист ендокринолог за уточняване на състоянието и предприемане на планирано лечение и допълнителни изследвания.
В Разлог изследванията се проведоха в МБАЛ.

„Много е важна помощта, която получихме за организирането на Дни на здравето“ в Банско и Разлог от г-н Мацурев и колегата му д-р Тончев, защото това е израз на социална отговорност и загриженост за здравето на хората, както и последващите възможности и шанс за лечение и диагностика“ коментира той.

Изследванията и проведената акция няма да остане последна, и да има кампаниен характер, предвидени са да  има запланувани нови бъдещи разширени форми на инициативата, които ще засегнат още по-голям кръг от хора и ще бъдат проведени и по широкоспектърни тествания, които ще бъдат в полза на хората. Поздравления за хората, които организираха, посрещнаха ни и осигуриха нашето пребиваване и отлични условия за провеждане на изследванията, които са в изключителна помощ на хората от Банско и Разлог.

коментара

Политика

П О З И Ц И Я НА АБВ-МЛАДЕЖИ ПО ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Публикувано

на

Вчера, след спорен дебат, продължил до късно вечерта, част от народните представители гласуваха и приеха на второ четене фактическото премахване на преференциалния вот и провеждането на избори с Централна избирателна комисия, която е с изтекъл мандат и е фактически нелегитимна.

Управляващото мнозинство, противно на общественото мнение, унищожи  всеки мажоритарен елемент в Изборния кодекс. Аргументът на новата коалиция ГЕРБ-ДПС е крещящ – „Защо някой трябва да размества листата“, казва Хамид Хамид от ДПС. Отговорът е кристално ясен. Преференциите съществуват, за да не бъдат наредените на първите места в листите послушни „Калинки“ и подкупени лобисти тези, които определят бъдещето на страната. Но това, очевидно, не устройва настоящото слугинажно управление на територията на Република България. Да, територия, защото държавата следва да е функция на своите граждани и да се грижи за тях. С този порочен акт това Народно събрание не просто не се съобрази с над 2.5 млн. българи, които гласуваха на референдума за мажоритарен вот, а буквално се подигра с тях и унищожи единствените съществуващи наченки на избор на личности, а не на партийни апаратчици.

С отказа за избор на нова ЦИК пък, народните представители за пореден път погазват законите, които Народното събрание е приело. Провеждането на избори с нелегитимна избирателна комисия поражда единствено и само съмнения за възможни фалшификации на предстоящите избори. Освен това, липсата на изискване за образователен ценз на членовете на секционните избирателни комисии навежда на мисълта, че там трябва да са хора, които да „свършат дадена работа”, при която четенето и броенето не са от значение.

Ние от АБВ-Младежи призоваваме народните представители да се съобразят с исканията на българския народ. Апелираме и да се съобразяват със законите на Република България и незабавно да стартират процедура за избор на нова Централна избирателна комисия. В противен случай депутатите ще докажат, че това ще са последните издихания на един парламент, който е всякакъв друг, но не и български. В тази връзка, ние от АБВ-Младежи заставаме твърдо зад мнението си и сме готови да предприемем и да подкрепим всички законни методи за премахването на тези спорни поправки, в т.ч., президентско вето, сезиране на Конституционния съд, сезиране на Венецианската комисия и всички останали възможни мерки, които да доведат до съобразяването на законните ни с основните принципи на Конституцията, правото и най-вече с принципа на демокрацията – мнозинството на народа. А, както знаем, мнозинството пожела изборния вот да бъде мажоритарен.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Найден Зеленогорски: Адмирираме евентуално вето на президента върху Изборния кодекс

Публикувано

на

Адмирираме евентуално вето на президента върху Изборния кодекс или жалба до конституционните съдии, заяви пред БНР Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“.

„Може да се окаже, че буквално в навечерието на футболния мач отборите ще излязат на стадиона и само едните ще знаят правилата“, каза той в предаването „Преди всички“.

Според него тези промени са целенасочен удар срещу демократичните устои на държавата. По думите му над 2 млн. българи в чужбина няма да могат да гласуват, защото няма електронно-дистанционно гласуване. Зеленогорски подчерта, че това е удар и срещу патриотите:

„Липсата на възможности за преференциално гласуване е удар срещу всяка коалиция, включително и срещу опитите на десните партии в България да направят широк обединен десен проект, който да разбие монопола и статуквото. Обръщам се към патриотите – да осъзнаят какво ги чака. Това, което се случи с Реформаторския блок, ще бъде бледа сянка на това, което им предстои“.

Според него изборните промени са пример за това как през законодателството се опитваш да се „справиш с политическите си опоненти,
а и със своите приятели – „Обединени патриоти“.

Зеленогорски посочи, че изборните промени, направени в миналия парламент, са били ликвидирани или осакатени.

„Обещанието, че ЦИК ще си изпълни задължението и ще осигури 3000 машини за гласуване, при положение, че в закона ясно беше разписано, че вече трябваше да се гласува навсякъде, във всичките 12 600 секции машинно, това обещание няма никакви гаранции, че ще бъде изпълнено. Очевидно в България законите са за това – да се заобикалят, а не да се изпълняват.
Самият факт, че няма да променят ЦИК за мен означава, че този състав отново няма да успее в рамките на тези 3 месеца до изборите да се справи с този проблем“, коментира Найден Зеленогорски.

Според него десните партии ще намерят сила и воля, за да бъдат заедно на европейските избори. Едно обединено дясно може да постигне и двама евродепутати и отличен резултат на местните избори, включително и спечелване на кметското място в София, смята той.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ