Свържете се с нас

Светско

В неделя е Петковден! Християни и мюсюлмани сядат за 12-та година на обща трапеза на храмовият празник на местната църква „Света Параскева“ в Скребатно

Публикувано

на

Трескава подготовка  тече в гърменското село Скребатно. В неделя  в селото за 12-та поредна година ще бъде отпразнуван храмовият празник на местната цълква „ Света Параскева“ а на голямата трапеза да хапнат от вкусният и осветен курбан за здраве и късмет по традиция ще седнат заедно християни и мюсюлмани.

Две агнета ще бъдат заколени за курбана на храмовият празник на църквата „Света Параскева“ в селото . Очакват се да пристигнат отново и традиционните гости от Благоевград ,от Сдружение „ Ние жените“ водени от сърцатата Здравка Чимева които  почти всяка година  на този ден са в Скребатно и празнуват заедно с местните жители и многото гости от гърменско и региона,  съобщи за Топ Преса чаровната кметица на Скребатно Даниела Пидева . Традиционно на Петковден в църквата „Света Параскева“ се черкуват и възрастните жени от село Балдево за които кмета на селото Илиана Гюрнева организира специален превоз и заедно с тях присъства както на литургията в храма така и на празника който продължава на площада до късният след обяд.

 Жените от благоевградското сдружение на християнският празник „Петковден“ всяка година помагат с финансови средства на църквата за да бъде отпразнуван подобаващо празникът защото той се смята за символ на  обединението и взаимното уважение  между християни и мюсюлмани.

В същност , храмовият празник на църквата „Света Петка“ както я наричат всички в Скребатно и района е едно от най- хубавите събития които се случват всяка година в селото . В него повечето жители са мюсюлмани и макар  малко християните в Скребатно на храмовият празник на местната църква се събират всички заедно за да си засвидетелстват взаимно уважение към общите традиции които от векове жителите на Скребатно празнуват заедно без значение от религиозната си принадлежност .

Преди 12 години започналата да се руши църква „Света Петка“ в гърменското село Скребатно събра представителките на „Ние жените“ –Благоевград и местните жители които помогнаха със събрани средства и доброволен труд да бъде направен основен ремонт на храма от двора на който като на длан се открива невероятна гледка .

Църквата „Света Параскева“ в село Скребатно е построена през 1835 година .Тя е една от най- старите църкви в Неврокопската епархия .Изографисана е от известните бански зографи Молерови . Всяка година храмовият празник на светата обител в Скребатно се превръща в празник на селото и родов събор на  местните хора и техните потомци .

коментара

Интервюта

93-годишния д-р Тодор Петлов от Добринище с награда от кметът на Общината Банско Георги Икономов

Публикувано

на

Добринище участва в конкурса на Община Банско “Красивите градини на Банско”. В Дома на изкуствата кметът на Общината Георги Икономов награди най-възрастния участник в конкурса – 93 годишния д-р Тодор Петлов от Добринище, на който бе отделено специално внимание. Със своята вълнуваща реч, докторът трогна присъстващите и въпреки своята преклонна възраст, показа своята любов към флората на Пиринския край. Топ Преса, ще ви запознае с живата енциклопедия на Добринище. Човекът, който знае всичко за миналото на тогавашното село и сегашния град. Докторът лекувал стотици деца в региона. Д-р Петлов, който в градината си отглежда над 1200 растения и притежава уникална библиотека с хиляди заглавия.

Топ Преса ви среща с д-р Тодор Петлов

Д-р Петлов, представете се на нашите читатели….

– Името ми е Тодор Благоев Петлов, роден съм в Добринище и всички жители на градчето ме знаят, като Тоше. Нося името на дядо ми. На времето той е бил търговец. Трима братя сме и една сестра. Баща ми е бил обикновен селянин, които е бил много предприемчив човек. Занимавал се е със земеделие и е бил само с четвърто отделение – образование. Майка ми е от знатния добринишки род – Козареви, тя е била абсолютно неграмотна. Ходила е само един ден на училище. Имали стадо овце, баща и я хванал за косата и й казал: “Немаме нужда от женски даскали, ти требва да одиш с козите” . Но въпреки това беше интелигентна жена, която също като баща ми имаше много добра памет.
Дядо ми е имал 10 коня и е докарвал беломорски стоки от Серес, Драма и Кавала. Търгувал е с маслини, риба, памук, но през 1903 година, когато избухва илинденското въстание на 15 септември, дядо ми бил нападнат от помашка група и бил ограбен и убит. Така, всички са останали сираци. Най- големия бил баща ми на 13 години и той поел издръжката на семейството. В тази среда съм роден на 8 юни 1926 година, като трети син на семейство Петлови. Израснал съм в абсолютно селска обстановка. Не съм имал никаква интелектуална помощ от родителите си. От малък иначе имах интерес към науката. Най-любимото ми занимание беше четенето на книги, а майка ми често ми се караше, казваше:“Кирил и Методи са немали друга работа та са написали азбуката” .Основното си образование съм завършил в нашето селско училище което носи името на „Св. Климент Охридски’’ и беше със статут до трети клас. През 1940 година продължих гимназиалното си образование в първа мъжка гимназия в София. Но за съжаление там учих само една година. Защото германските войски нахлуха в България и се настаниха в училищата. Продължих образованието си в Разлог, където се и дипломирах през 1946 година. Бях много ученолюбив и мога да отбележа, че съм от първия курс, който се откри в Медицински университет – Пловдив през 1946 година. Класирах се на едно от челните места. Кандидатствахме с химия и български. На третата година бях изключен, като син на Михайловист (След убийството на Тодор Александров (30 август 1924 г.) ВМРО се разцепва на „протогеровисти“ и „михайловисти“ по името на двамата членове на ЦК – генерал Александър Протогеров и Ванче Михайлов). Баща ми макар и с четвърто отделение – образование е бил кмет на Добринище и като член и ръководител на македонската група на Иван Михайлов е награден на 28 октомври 1928 година за добра дейност….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Новини

Честито на семейство Атанасови! Най-красивата топмоделка в Югозапада каза „Да“ на своя любим!

Публикувано

на

Стела Пецева е носителка на множество титли от конкурси за красота, между които и „Мис македонска хубост“, „Танцуващи момичета“, „Модел на България 2012“ и много други. Пецева е живяла и работила в САЩ и Англия. Тази седмица Стела и дългогодишният и приятел Мартин си казаха „Да“ пред близки и приятели в елегантният петзвезден Парк Хотел Пирин, част от Шарлопов Груп. На сутринта след първата брачна нощ, Стела написа личният си профил във фейсбук:

Да се събудя като съпруга, чувството е същото. Но отговорността, която изпитвам – към нас като семейство, към моя съпруг като брачен партньор, е по-голяма‼

Скъпи мой, Мартин Атанасов, обещавам на теб така, както обещах и пред Бог, вечно да се стремя да гори пламък в очите и сърцата ни; да бъде изпълнен с любов, обич, уважение и разбирателство домът ни; да бъда твоята сила в трудните моменти; да бъда твоята гордост‼

Огромно благодаря на нашите родители за помощта, подкрепата и търпението в Нашия напрегнат ден от живота ни! Сърдечни благодарности на всички гости, които бяха част от нашия празник! Надявам се дълго време да пазите приятни спомени от Нашата приказка! Благодаря и на онези, които бяхте с нас духом, макар да не можехте да присъствате! Вие бяхте с нас в сърцата ни”.

Топ Преса желае на младото семейство щастлив семеен живот. Нека здравето, щастието и любовта са ваши вечни спътници!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ