Свържете се с нас

Светско

В неделя е Петковден! Християни и мюсюлмани сядат за 12-та година на обща трапеза на храмовият празник на местната църква „Света Параскева“ в Скребатно

Публикувано

на

Трескава подготовка  тече в гърменското село Скребатно. В неделя  в селото за 12-та поредна година ще бъде отпразнуван храмовият празник на местната цълква „ Света Параскева“ а на голямата трапеза да хапнат от вкусният и осветен курбан за здраве и късмет по традиция ще седнат заедно християни и мюсюлмани.

Две агнета ще бъдат заколени за курбана на храмовият празник на църквата „Света Параскева“ в селото . Очакват се да пристигнат отново и традиционните гости от Благоевград ,от Сдружение „ Ние жените“ водени от сърцатата Здравка Чимева които  почти всяка година  на този ден са в Скребатно и празнуват заедно с местните жители и многото гости от гърменско и региона,  съобщи за Топ Преса чаровната кметица на Скребатно Даниела Пидева . Традиционно на Петковден в църквата „Света Параскева“ се черкуват и възрастните жени от село Балдево за които кмета на селото Илиана Гюрнева организира специален превоз и заедно с тях присъства както на литургията в храма така и на празника който продължава на площада до късният след обяд.

 Жените от благоевградското сдружение на християнският празник „Петковден“ всяка година помагат с финансови средства на църквата за да бъде отпразнуван подобаващо празникът защото той се смята за символ на  обединението и взаимното уважение  между християни и мюсюлмани.

В същност , храмовият празник на църквата „Света Петка“ както я наричат всички в Скребатно и района е едно от най- хубавите събития които се случват всяка година в селото . В него повечето жители са мюсюлмани и макар  малко християните в Скребатно на храмовият празник на местната църква се събират всички заедно за да си засвидетелстват взаимно уважение към общите традиции които от векове жителите на Скребатно празнуват заедно без значение от религиозната си принадлежност .

Преди 12 години започналата да се руши църква „Света Петка“ в гърменското село Скребатно събра представителките на „Ние жените“ –Благоевград и местните жители които помогнаха със събрани средства и доброволен труд да бъде направен основен ремонт на храма от двора на който като на длан се открива невероятна гледка .

Църквата „Света Параскева“ в село Скребатно е построена през 1835 година .Тя е една от най- старите църкви в Неврокопската епархия .Изографисана е от известните бански зографи Молерови . Всяка година храмовият празник на светата обител в Скребатно се превръща в празник на селото и родов събор на  местните хора и техните потомци .

коментара

Таблоид

Ретро фото разходка – Благоевград в началото на седемдесетте години

Публикувано

на

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Логодаж – на клик разстояние от Брюксел

Публикувано

на

Благоевградското село Логодаж е само на хвърлей разстояние от границата с Македония. Всеки ден от тук профучават стотици ками­они, коли и автобуси, които пътуват към ГКПП-Станке Лисичково. Хората от годи­ни живеят със самочувстви­ето, че отдавна са преско­чили границите. Те и преди 1989 година ходели често до комшиите за общи събори и празници, а сега това за тях е ежедневие, защото редов­но пазаруват сирене и каш­кавал от мандрите на Делче­во и Звегор.

Логодаж отдавна е в Ев­ропа, центърът на населе­ното място е гордостта на местните баби и дядовци. Паркът, изграден по евро­пейски проект, има удобни пейки за отдих и дори чешма с постоянно течаща вода за разхлаждане на пътуващи­те. Какво повече да искат тукашните хора от Европа? Имат си път, който дори е международен. Другата им гордост е язовир „Стой­ковци”, който е на концесия, тъй като се оказа, че държа­вата не може да го поддър­жа. По-младите се надяват новият стопанин на водоема да развие туризма и тук да идват всеки уикенд стотици софиянци на риболов и от­дих. Само така те ще останат да живеят тук. Училището обаче от години е затворе­но. Сега там се помещава читалището, което напук на рушащата се постройка и на времето събира всеки ден местните баби на раздумка и песни.

Читалищният секретар Дафинка Бойчева идва вся­ка сутрин и отваря широко вратата на някогашния кул­турен институт. В нейния ка­бинет е пълно с брошури за Европейския съюз, за въз­можностите, които ни дава членството в ЕС. „Местните хора никак не са глупави, те знаят много неща за Европа. Следят новините, интересу­ват се, питат, коментират. Те са много гостоприемни. Посрещали сме тук какви ли не европейци. Очаровани от Логодаж останаха две ир­ландки, които бяха доведе­ни тук от наш сънародник, който от го­дини живее в Дъблин. По­срещнахме ги по стара бъл­гарска тради­ция – с питка и мед”, раз­казва Дафин­ка Бойчева. Чужденките пристигнали в селото, за да вземат оп­ита на мест­ните баби в изплитането на краси­ви дантели. Целта им била да успеят да внедрят бъл­гарските плет­ки в ирланд­ската модна индустрия. „Така че и ние знаем какво е Европа, що за хора са ев­ропейците. И ние сме дали нещо на Евро­па”, допълва Бойчева. За бабите тук Ев­ропа е новият парк, както и гостуване­то на някой и друг чужденец. Те знаят, че Европа помага на България, но как точно им е трудно да кажат. Наясно са, че ЕС от­пуска пари на страната ни, но къде отиват парите и за какво, това за тях си остава загадка.

Новина за тукашните баби е идеята на младия ни евро­депутат Андрей Новаков да рекламира българските села в специална социална мре­жа в интернет. Платформата Selovoditel заработи наскоро и някои от благоевградските села вече направиха своите визитни картички там. В нея представяне има и село Ло­годаж. Амбицията на соци­алната мрежа за български села и градове е да презен­тира малко познати родни населени места в цяла Ев­ропа. По този начин те ще стигнат по-лесно до Европа­та, за да привличат туристи и евентуални инвеститори. Бабите тук не знаят кой е качил граничното селце в Selovoditel, но са доволни, че и те ще се рекламират пред света. За тях Европа е малко имагинерно понятие, което е символ на хубавия живот. А кой бяга от хубавия живот? Никой. Затова бабите от Ло­годаж искат да видят и усе­тят Европата отблизо, както и да й покажат какво могат и колко хубаво е в Логодаж. Най-голямата гордост за тях са традицията, песента, но­сията, обичаите, всичко бъл­гарско.

„Защо да не отидат тези баби, които са страхотни са­модейци, в сърцето на Евро­па – в Брюксел!? От години искаме и чакаме някой евро­депутат да ни покани там, за да покажем на европейците българските традиции”, раз­палено говори читалищният секретар Дафинка Бойчева. Според нея това ще бъде най-хубавата реклама на Логодаж и най-красивата визитна картичка на гра­ничното населено място. Тя приветства идеята на Анд­рей Новаков, защото българ­ските села имат нужда да бъдат в Европа, да се знае повече за родните селца от европейците. Бойчева оба­че е категорична, че живата реклама си е жива реклама. „Какви пъстри носии имаме, пък с дантелите ще ги побър­каме, а с песните ще ги ома­ем!”, убедена е Дафинка. Те вярват, че Европа тях чака, за да види нещо истинско и българско.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ