ДАМТН – Държавна агенция за метрологичен и технически надзор се изложиха яко!!!

Асансьорите – в е-регистър за стотици хиляди, който… не работи

ДАМТН се оправдават с европейски регламент, макар той да не засяга публичните регистри

 

Близо 700 хиляди лева, европейски средства са похарчени за електронен регистър на асансьорите. Онлайн платформата и мобилното приложение към нея не работят, установи проверка на bTV. Държавата агенция за технически надзор още преди три години е платила на фирмите, които са изпълнили обществените поръчки.

Само през тази година броят на инцидентите с асансьори се увеличава три пъти – според официалната статистика. Най-честата причина са авариралите асансьори. А регистър колко са съоръженията с повишена опасност и кога те са проверявани последно продължава да не функционира.

Този случай трябваше да донесе промяна

Мария Ваклинова оцеля по чудо, след като пада с асансьор от деветия етаж на жилищна сграда преди четири години.  В кабината, заедно с нея, е и съседка, която загива на място.

„Аз преживях много операции, много дълго време се възстановявах и има неща физически, които са непоправими. Това променя живота”, признава жената.

Проверката тогава установи, че асансьорът е неизправен, а Държавната агенция за технически надзор решава да създаде електронен регистър на съоръженията с повишена опасност, за да намалеят инцидентите като този.

„Идеята беше първо всички съоръжения да са в единен регистър, да има проследимост на съоръженията – къде са, кой ги поддържа, кой извършва техническия надзор, кога са правени прегледите и всичко това, което е за гарантиране на безопасността”, припомня тогавашният шеф на ДАМТН Стефан Цанков.

Скъпо, държавно, не работи. Що е то?

В края на 2015 г. официално от техническия надзор обявиха, че онлайн платформата работи и е достъпна за всички на сайта на агенцията. Проверяваме, дали това е така към днешна дата. Отговорът е отрицателен.

„За съжаление, бяхме свидетели на поредната шумна акция, която беше в общественото пространство и резултат – никакъв”, коментира Емануела Фролошка от Фондация „Асансьорна безопасност”.

Нещо повече – от бранша разказват, че електронният регистър всъщност никога не е функционирал. „Никой не го е използвал, за никакви цели, никаква функция не е изпълнил и дори държавата и държавната агенция се чудеше в началото на тази година как този регистър да го използва и какво да прави с него”, посочва Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

Удобната причина – GDPR

На сайта си надзорната агенция посочва, че регистърът не работи поради технически причини. Пред екипа ни посочват друга причина. „Регистърът не работи, поради една тривиална причина. В момента влиза един регламент 2016 г., който касае защитата на личните данни”, заявява пред камерата ни директорът на дирекция „Инспекция” в ДАМТН Борислав Георгиев.

От Комисията за защита на личните данни с изненада научиха, че регистърът не работи. Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов посочи, че няма причина след 25 май регистърът да не предоставя информация, защото той е създаден по реда на разпоредби, в които е ясно разписан достъпът до публична информация.

За създаването на регистъра Държавната агенция за технически надзор прави две обществени поръчки през 2015 г. Общата им стойност е близо 700 хиляди лева./bTV

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене