(ВИДЕО) Успешно приключи първият международен Спелеоложки форум „Неврокоп 2018“

В края на миналата седмица се проведе първият, тридневен спелеоложки форум „Неврокоп 2018“ по инициатива на пещерен клуб „Прилеп“ гр. Гоце Делчев с участието на пещерен клуб „Ексокавалас“ от гръцкия град Кавала.

Провеждането на форумът бе заложен в годишния план за дейностите на клуб „Прилеп“ през 2018 г. Идеята на гоцеделчевските пещерняци за провеждане на форум с гръцките си колеги от Кавала е да се създаде контакт между двата клуба за съвмести изследователски експедиции на първо време в пещерите в неврокопския карай и Северна Гърция.

През трите дни на първото издание на Спелеоложки форум „Неврокоп 2018“, международната експедиция проникна в пещерите „Мануилова дупка“ в землището на с. Рибново и „Цареви порти“ в землището на с. Осиково. Целта на пещерняците бе да проникнат във все още не посещавани галерии на двете пещери които да бъдат изследвани и картирани. През месец ноември, неврокопските спелеолози ще върнат визитата на приятелите си от Кавала. Спелеолозите от двата клуба ще изследват пещери в землищата на Кавала и Алистрати.

Идеята на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев е, форумът да стане ежегоден с тенденция да се включат и клубове от други съседни страни. Вече има заявен интерес от клуб „Пеони“ от Скопие с който клуб „Прилеп“ вече има проведени съвместни експедиции от преди няколко години.

Спелеоложки клуб „Прилеп“ гр. Гоце Делчев изказва своята благодарност към общинската управа която подпомага дейностите на клуба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене