Албена Ситнилска: Бойните изкуства възпитават детето. Те са като учител за живота!

Многократната европейска шампионка по Таекуон-до ITF и световна шампионка по кикбокс Албена Ситнилска от Таекуон-до клуб „Фолкън“ за спорта, живота и семейството разказва самата тя на четири очи с Методи Байрактарски.

 Откога този интерес към боди билдинг и фитнес?

 – От съвсем скоро, преди 3 месеца започнах да работя във фитнес като инструктор и се вдъхнових. Но като цяло винаги съм харесвала добре  оформеното тяло и винаги съм се старала да поддържам форма.

Ти си шампионка по таекуондо и кикбокс.

– Да. Световна шампионка и в двата спорта,  многократна европейска шампионка по Таекуон-до ITF и два пъти европейска по кикбокс.

Мускулите не пречат ли на движенията.

– Няма как мускулите да пречат J, да оформят се, стават по-изразени и релефни, ако са прекалено големи се губи от бързината, но аз гледам да намеря средата.

Кое ти повече харесва?

– Таекуон-До е моят живот и винаги ще е на първо място, но това не пречи да харесвам и пробвам други спортове.Инструктор по фитнес е една допълнителна работа, която ми помага да изкарвам пари. Иначе не е лесно само да спортуваш. Държавата ни отпуска пари единствено за спечелени медали, но даже и там се опитва да ни ощети и ако не работиш няма как да се издържаш.

Разкажи нещо повече за турнира по фитнес и бодибилдинг „Скаптопара“ – Благоевград 2018…

– Беше истинско предизвикателство, защото нямах много време за подготовка, а и е напълно различно от това с което аз се занимавам. Един месец преди състезанието реших да се пробвам. Всъщност попитах дали имам шанс да се подготвя за толкова кратък период. Отговора беше ДА, но няма да е никак лесно.

Много ли са лишенията?

– За човек, който никога не е спазвал строги диети – да. Хранителния режим е изключително тежък и строг. Трудно е да се ограничаваш когато навсякъде пред теб има дразнители

Заслужава ли си?

– Всяко едно ново начинание, различно от твоята същност и извън зоната ти на комфорт си заслужава. Освен, че научаваш нови неща, изпитваш волята си. Човек не трябва да спира да се развива и надгражда.

Разглеждал съм ти снимките. Мога да кажа перфектни снимки. Страхотно тяло. Трудно ли се създава това тяло и бързо ли се разваля след това?

– Аз тренирам от 20 години нон стоп. Спирала съм единствено заради бременността и скъсани връзки на коляното. За две години спрях със състезанията, но пак тренирах по-лекичко. Поддържам го. С напредване на възрастта по-бързо се разваля формата, но когато тренираш толкова много е няма как да  се развали формата.

Какво не си позволяваш никога?

– За момента не мога да си позволя да ям сладко, защото В Пловдив имам още едно състезание –републиканското по фитнес  и бодибилдинг и трябва да спазвам хранителен режим. Иначе си позволявам всичко в умерени количества… само със сладкото понякога прекалявам J

В този вид конкурси има ли шуробаджанащина както е при миските?

– Не знам. Още не съм нова в тези среди и ми е трудно да преценя.

Все пак трето място, като за първо състезание е горе долу добре нали?

– Ами да. Даже момичето, което стана на второ място, аз лично не видях нищо фитнес в нея. Имам да поработя още върху позирането, защото то е много важно, то ми попречи да съм топ…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене