Д-р Благой Калпачки: Отслабнете здравословно с бокс и макробиотичната диета на Мадона

Съществуват какви ли не диети, принципи и схващания за здравословното хранене и методи на отслабване! Толко­ва са много, че надали някой може да ги обхване и систе­матизира например в книга.Някой хора залагат на високо белтъчна диета, други на КЕТО диета, трети на изцяло разти­телни и органични продукти и т.н. Една малко позната раз­новидност на вегетарианските режими на хранене е макроби­отичната диета.

Тя отразява основните прин­ципи на източната философия за взаимодействието между ин и ян и за необходимостта от тяхното синхронизиране чрез начина на живот и храненето. Тази диета, която произхожда от Япония напоследък се въз­приема от много известни лич­ности, които я модифицират, съобразно своите личностни разбирания и спецификата на западния начин на живот. Едни от най-известните привържени­ци на макробиотиката в сис­темата на хранене са Мадона, Кристина Агилера, Джулия Робъртс и Гуинет Полтроу. От­носно ползите на този начин на хранене Мадона отбелязва, че не е привърженик на край­ностите в храненето и затова в продължение на години спазва здравословен начин на живот и се придържа към макроби­отичната диета. Тя споделя, че „този начин на хранене не само помага за поддържането на здравословно тегло, но и за снемането на стреса.”

Пълните закони на макроби­отиката са разработени преди повече от 100 години, от Жорж Осава, и до днес тяхното при­ложение се радва на голяма популярност. Макробиотична­та диета е свързана с древна­та китайска медицина, стреми се да осигури равновесие на силите Ин и Ян, от които зави­сят нашето здраве, щастие и благополучие.

Един от изтъкнатите попу­ляризатори и поддръжници на макробиотичната диета (макро – голям, био – живот) е японският учен Мичио Куши, а за неин създател е определен друг японец – Джордж Ошава.

Принципите на макробио­тичната диета се основават изцяло на натурални и ор­ганични продукти, които в най-добрия случай са и мест­но производство. Терминът „макробиотичен“ в превод от гръцки означава „дълъг жи­вот“. Приема се, че спазвайки този хранителен режим човек превантивно си подсигурява възможността за по-дълъг жи­вот, без болести.

Привържениците на тази диета не препоръчват кон­сумирането на допълнително об­работените хра­нителни продукти или такива, които съдържат консер­ванти и подобри­тели. Храната се яде сурова, при­готвя се на пара, задушава се или се пече. Важен принцип е спо­койното и бавно хранене, съчета­но с продължи­телно сдъвкване на храната. Ак­центира се върху зърнените храни, зеленчуците, бо­бовите култури, семената, ядките, рибата и плодо­вете. Препоръч­вам добавяне на домашно пригот­вени кълнове от български лимец. Подслаждане­то на храната да бъде с мед или тръстикова захар.

Макробиотичната диета ви съветва да изхвърлите от ме­нюто си месото, хляба, сладки­те изделия, алкохола, повече­то млечни продукти, кофеина, както и преработените или консервирани продукти.

Тъй като при макробио­тичната диета напълно се изключват месото, яйцата и млечните продукти, което крие риск от дефицит на вит. В12, и вит. D, калций, протеини и же­лязо, лично аз препоръчвам внимателно постепенно пре­минаване към тази диета, без крайности и в съответствие с цялостното състояние на организма, индивидуално да се прецени приемането на из­вестни количество месо (за­ешко, пуешко и пилешко месо), както и традиционното бъл­гарско кисело мляко и яйца. Съветът ми е да се набавят такива местно отгледани нату­рални продукти.

Системните занимания с активна физическа дейност, особено с фитнес-бокс допъл­ва здравословните ефекти на този тип хранене.

Спецификата на боксовия спорт, и в двете му разновид­ности – аматьорски и професи­онален е свързана с изключи­телно високи психофизически натоварвания на атлетите.

Той е ацикличен спорт с взривно-динамичен характер на движенията, извършващи се с променлива интензивност. Този спорт се характеризира с проявление на максимална и субмаксимална мощност през сравнително дъдъг период от време.

Неслучайно знаменитости като Адриана Лима, Робърт Де Ниро, Ръсел Кроу, Марк Уол­бърг, Ким Кардашиян, Джейк Гиленхал, Ели Гулдън и др. поддържат невероятното си телосложение чрез боксови тренировки.

Боксът, като вид спорт се характеризира с нарастваща популярност. Той е един от най-динамичните спортове, който изисква не само физиче­ско но и умствено (психическо) развитие. Може да се каже, че боксьорите принадлежат към всестраннните атлети.

Известния френски учен Ф. Лагранж е писал, че ако се за­почнат занимания с бокс във възраста , когато организмът е още гъвкъв, то тази гъвка­вост, може да се запази до 50 годишна възраст и в нея да се изпълняват сложни координа­ционни движения.

Изключителното влияние на бокса за хармонично физиче­ско развитие на човека неед­нократно се подчертава и от други известни дейци в областта на физиология­та и физическо­то възпитание. Така например, А. Крестовников счита, че съвре­менната дългого­дишна трениров­ка на боксьора развива всички основни физиче­ски качества и боксьорите имат изключително пропорционално развито тяло с широки рамене и добре развита мускулатура.

С положително отношение към боксовият спорт са редица извест­ни и обществено признати лично­сти, като А.Пуш­кин, А. Куприн, Пол Робсън, Джек Лондон, Ър­нест Хемингуей и др. С бокс се е занимавал и известния математик на Древ­на Гърция – Питагор, както и Чарли Чаплин, и много други известни личности (А. Тарас, В. Лялько, 2007).

Боксът е проява на спортна целеустременост, на голямо мъжество, решителност, на­стойчивост и други волеви ка­чества.

Edward Howley прави кла­сификация на различните ви­дове двигателни дейности и калоричния им разход, като поставя бокса на едно от пър­вите места (748 калории за 60 мин.).

 

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене