След крупния обир в Роженския манастир проговори отец Теофил – жертвата на грабителите

  1.  Богородица ме спаси от обирджиите!

„Слава Богу, аз съм добре! Всичко остана само един лош спомен от случ­ката в Роженс­кия манастир. Господ и Св. Бо­городица ме за­пазиха.“

Това споде­ли отец Теофил седмица след като бандити го завързаха в оби­телта, за да тър­сят съкровище. Игуменът на Ха­джидимовския манастир „Св. Георги“ се въз­становява след нападението и вече се е от­ърсил от шока.

Нападателите на тачения духовник търсели откупа, взет от Яне Сандански и Христо Чер­нопеев за мис Стоун, сочат данни по случая. Според ле­гендите в светата оби­тел имало скрито съ­кровище и то било част от откупа, кой­то четниците на Яне Сандански взели, за да освободят отвлечената от тях протестантска мисионер­ка Елън Стоун през 1901 г. Тя остава в плен шест месеца, като в началото на 1902 г. е платен откуп от 14 000 златни турски лири и англичанката била освободена. Парите са използвани за купуване на пушки за Илинденско-Пре­ображенското въстание. На­падателите бяха задържани още на другия ден, след като нахлуха в манастира и за­вързаха свещеника.

„Все по-малко хората об­щуват нормално помежду си. Нужно е всеки да въз­станови общуването си и връзката си с Бога и хората. Представете си едно семей­ство, което навън пред хора­та е за пример, а вкъщи не си говорят. Това нормално ли е? Бог се разкрива чрез нашата съвест, която ни раз­обличава“, споделя Божият служител само няколко дни преди бандитите да го на­паднат, завържат и изкопаят дупка над иконостаса, за да търсят жълтици. Тогава екип на вестника посети мана­стира в Хаджидимово, за да подготви обширен репортаж за чудодейните изцеления и силата на вярата.

„Има много случаи, които силно са ме озадачавали. Много хора, които получават изцеление от тежко заболя­ване, включително онколо­гично, след това не проме­нят начина си на живот, не се опитват да стават по-добри хора. Продължават със ста­рия начин на живот и след време заболяването отново се връща“, споделя отец Те­офил и добавя, че колкото повече се стремим към Бог, толкова повече се доближа­ваме до радостта и мира.

АДВОКАТ И КАНДИДАТ-КМЕТ ГРАБЯТ ОБИТЕЛТА

Делото за обира на Ро­женския манастир ще се гледа в Пловдив. Това реши Върховният касационен съд, след като всич­ки магистрати от Районния съд в Сандански си направиха са­моотвод,

Причината за самоотвода е това, че еди­ният задържан по случая е ад­вокат от Сан­дански. Освен юриста сред арестуваните има двама не­пълнолетни уче­ници от десети и дванайсти клас и бивш канди­дат за кмет от района.

Освен за обира чети­римата ще от­гова­рят и за напа­дение­то над отец Тео­фил, върху когото е уп­ражне­но на­силие.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене