„Мозъкът“ на роженския грабеж замесен в побой

 В побой над заподозрян в кражба на кабели от негов имот е бил замесен адво­кат Стефан Матеев, когото прокуратурата сочи за ор­ганизатор на грабежа в Ро­женския манастир преди две седмици. Това разкрива пострадалият от агресията на юриста – 21-годишният Божидар Димитров от Сан­дански.

Със седем месеца затвор ефективно за пострадалия Димитров завършва екшъ­нът, който се разиграва в Сандански, показа наша проверка. От прокуратурата съобщиха, че не са събра­ни данни за образуване на проверка за побоя, за който младежът твърди, че му е нанесен от адвокат Стефан Матеев. За сметка на това разследващите са събрали доказателства, че Димитров е извършил кражба от имот на юриста. Заради това би­тият е даден на съд и полу­чава наказание от седем месеца затвор, което вече е изтърпял.

„Притеснявам се, че слу­чаят ще бъде потулен и по жалбата ми няма да има ни­какво движение или ще се отговори рутинно, тъй като Матеев е с властта. Майка­та на Стефан Матеев – Ли­дия Матеева, е секретар в община Сандански, а баща му е бивш следовател в по­лицията. Ще търся правата си и ако трябва, ще стигна до Страсбург, ще пиша и до министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов“, заявява веднага след напа­дението пострадалият Бо­жидар Димитров. Екшънът се разиграва през лятото на 2011 г. в Сандански. Според жалбата на Димитров тога­ва той е пребит жестоко с опрян пистолет в тила от ад­вокат Стефан Матеев. Мла­дежът твърди, че е нападнат на 12 август към 7,30 ч. до санаториума в града, дока­то се разхождал в района. Там юристът наглеждал но­вострояща се кооперация, негова собственост.

Вследствие на побоя Ди­митров, който е известен на полицията с криминални прояви, е с прорезна рана на главата и хематоми по тяло­то. Извадил си медицинско, депозирал е жалба в поли­цията за побоя, нанесен от адвокат Матеев, който по това време е координатор на ВМРО-НИЕ в Сандански.

„Това, което изживях, не го пожелавам на никого. Сте­фан Матеев, когото позна­вам много добре, ме преби като куче в собствената му кооперация. Минавах пред сградата и на метри от мен видях човек, който започна да ми крещи: „Ти ли си кра­децът, сега ще видиш!“. На улицата ми опря пистолет в главата и каза: „Влизай!“. Аз съм слаб, не мога да се съпротивлявам. В сградата имаше работник от ромски произход“, разказва Божи­

 дар Димитров след инци­дента. По думите му юристът го вкарал в сграда­та насила. След това по едно стълбище го завел в някакво по­мещение и му вързал ръцете.

„Паднах на пода, за­почна да ме удря с тръ­ба. Виках за помощ, но чух да казва на работни­ка: „Затво­ри вратата, за да не избяга!“. След някол­ко минути пристигнаха двама полицаи, които, вместо да ми помог­нат, също ме удряха. Стефан крещеше: „Ти ли открадна кабелите, контактите, ще те убия!“. От ударите Божидар Димитров загубил съзна­ние. След двайсетина мину­ти се събудил и го закарали в полицейското управление. „Стефан ме снима с джие­сема си, като ме караше да казвам, че аз съм откраднал кабелите и контактите. Два­мата полицаи ми казаха да напиша в обясненията, че съм извършил кражбата и ако не напиша това, ще ми се случи нещо лошо. Вътре в полицейското управле­ние пред дознателя казах, че не съм откраднал нищо, защо трябва да лъжа. Дори и да съм крал, няма право да ме пребива. Всички хора ме познават, че всеки ден правя разходки по парка и санаториума, защото имам здравословни проблеми“, твърди Димитров. Той до­пълва, че е задържан за 72 часа в ареста. По думите му след проверка било устано­вено, че от сградата на адво­ката Стефан Матеев не било откраднато нищо и „че аз не съм крадецът, за когото се усъмнил“. Въпреки твърде­нията му разследващите го уличават в престъплението и той е осъден.

ЮРИСТЪТ ОСТАВА В АРЕСТА

В ареста остава адвокат Стефан Матеев и съучастни­кът му Юксел Митев, които са обвинени за грабежа в Роженския манастир, реши Окръжният съд в Пловдив. Юристът от Сандански ще отговаря пред Темида и по още едно обвинение – за преправен в боен газов пис­толет, открит в дома му. Спо­ред прокуратурата именно Матеев е организирал грабе­жа, извършен от тях двама­та и още двама непълнолет­ни, целта на който пък била да търсят съкровището на четата на Яне Сандански.

Според прокуратурата ад­вокатът е дал тиксо на ос­таналите трима бандити от групата, за да вържат отеца в манастира и да могат да разбият стената. Взели те­лефона на свещеника, за да не може той да се обади и да повика помощ. Усетили се, че има камери, и се върнали да ги разбият, но не съобра­зили, че записите се пазят на друго място. Отново спо­ред разследващите обир­джиите са търсели съкрови­ще, скрито в обителта. Това били митични пари за откуп, който четата на Яне Сандан­ски получила в началото на миналия век при отвлича­нето на американската про­тестантска мисионерка мис Елън Стоун и бременната й приятелка Катерина Цилка. За откупа на двете няколко месеца по-късно били пла­тени 15 000 турски златни лири, които според легенда­та били скрити в Роженския манастир.

Вестник “ Топ Преса  „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене