Едно прекрасно туристическо лято

От създаването си в началото на учебната 2015/2016 година, до този момент, туристически клуб „Пирински стражи“ към Трето основно училище „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев, разгръща богата и разностранна дейност, ориентирана към целите и задачите на организираното туристическо движение.

Особено наситен с дейности и проведени походи е летният сезон на 2018 г. Участниците в клуба проявиха висока активност и желание за изяви. За тях общуването с природата се превърна в душевна необходимост.

Малките туристи изкачиха общо 12 планински върха – една наистина забележителна цифра, която доказва висока степен на активност и ентусиазъм.

Изкачените планински върхове са с различна височина и се намират в различни български планини. Под 2000 м н.в. е връх Свещник в Южен Пирин, над 2000 м са връх Ореляк – първенецът на Среден Пирин, връх Малък Резен и връх Голям Резен във Витоша, първенецът на Славянка планина – Гоцев връх и Черни връх – първенецът на Витоша.

Гордост за малките туристи са изкачените върхове над 2500 м н.в. Техният брой е 6. Това са: връх Вапа, връх Канарата, който е и географският център на Рила и връх Мальовица в Рила планина; връх Ченгел чал в Пирин и връх Вихрен – първенецът на Пирин планина.

Всеки, който е успял да изкачи тези върхове, може да бъде наречен истински турист. Такива са и участниците в клуб „Пирински стражи“. Но дейността на клуба не се изчерпва с това. Особено вълнуващи и незабравими са екскурзиите до много планински езера – тези кристално чисти „очи“ на всяка планина. Със своята невероятна красота те омагьосват туристите и зареждат човешката душа с възвишени емоции и пориви към красота и добро.

Посетените езера са в Рила и Пирин. Това са: Еленино езеро в Рила, Седемте Рилски езера и Вапските езера в Рила; Брезнишките езера, Превалските езера, Тевно езеро и Безбожкото езеро в Пирин. Потопен в омаята на планинските езера, всеки турист попада в един по-съвършен и прекрасен свят.

Изключително полезни за дейността на туристическия клуб са съвместните изяви с Дирекциите на националните планински паркове. Бяха проведени три похода с Дирекция „Национален парк Пирин“ и три съвместни похода с Дирекция „Национален парк Рила“. При посещението на Планинска спасителна служба, база „Алеко“, отряд София малките туристи се обогатиха с беседа, лекция, демонстрация на различни умения и демонстрация на спасителна акция с куче-планински спасител.

Последната инициатива на клуба е участие в Националната кампания „Да изчистим България заедно“ – почистване на пътеката от хижа „Безбог“ до Попово езеро и района на езерото.

Безспорно летният сезон на клуб „Пирински стражи“ за 2018 година е толкова богат, наситен и разнообразен, че поражда желание у всички участници дейността да продължи със същата интензивност и през есенно-зимния сезон, който малките туристи очакват с неугасващ ентусиазъм.

Основните цели на клуба са: формиране на екологична култура, екологично съзнание и поведение за опазване на природата у учениците, чрез които те да осъзнаят своята биосоциална същност; отговорността за своето и чуждото здраве и безопасност; отделните елементи на представата за единство на човека и природата, основано на достъпна система от знания, които всички участници  придобиват чрез изпълнението на различните дейностите. Заедно с това се насочва вниманието на децата към природните обекти при непосредствен контакт с тях, стремеж и желание за търсене на причинно-следствени връзки в природата и установяване на причините за нарушаване на жизненото равновесие.

Ръководителите на туристическия клуб Славка Жостова, Лозана Грозданова и Александър Халачев, успяват да изпълнят всички тези цели с провеждането на организираните от тях походи и мероприятия, които се реализират не само през учебната година, но и през лятната ваканция на учениците.

 Провеждането на екологични мероприятия и показването на добри практики,  популяризират дейностите на клуба, което несъмнено привлича нови участници. Тези практики носят промяна в желана посока в поведението на учениците.

Първата дейност, която планинарите ще осъществят през есенно-зимния сезон е участие в 5-ия Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ на 7 октомври, 2018 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене