Две жени опитаха да се самоубият със свръхдоза медикаменти

 Четирима пациенти с тревожни разстройства, от тях двама младежи – 25-годишен с депресия и гастарбайтер с криза на “нервна почва”, са обслужени миналата вечер в спешно отделение на благоевградската болница.

Приет е 47-годишен мъж, който за успокоение посегнал към чашката с алкохол, прекарал и започнал да буйства. Близките подали сигнал на тел.112, на място у дома му пристигнали екипи на полицията и медици, за овладяване на състоянието му е консултиран с лекар. Младеж изпаднал в криза, след като се завърнал от гурбет в чужбина, настанен е за лечение под лекарско наблюдение.

Две жени – 47-годишна от Якоруда и 70-годишна от Благоевград, направили опит за самоубийство, като погълнали умишлено свръхдоза медикаменти, са приети едновременно в реанимация. И двете са стабилизирани след реанимационни действия, изведени са от критичното състояние и са освободени за домашно възстановяване.

“Зачестяване на случаите с кризи на нервна почва има от седмица, след рязката промяна на времето с огромна амплитуда и силния ветър, продължил няколко дни в региона ни. Около 25% от хората поне веднъж в живота си изпадат в тревожни разстойства, през хладните есенни дни човек е по-склонен, при недостига на слънчева светлина вътрешното ни напрежение ескалира и надделяват отрицателните емоции”, поясни психиатърът д-р Антония Иванова, която е майка на три деца – две тийнейджърки и 14-годишен син.
Тревожните разстройства при обслужените пациенти в спешно отделение са свързани и с наличие на хронични заболявания, злоупотреба с алкохол и наркотици, както и с ежедневния стрес и напрегнат начин на живот.

Ето какво поясни за тези състояния д-р Иванова: “Депресията може да протича по различни начини. Тя може да започва с лесна уморяемост, с понижено желание за работа и постепенно появяваща се изолираност от останалите.
През студените дни кръвното налягане се повишава, което води до тревожност и панически пристъпи. Ако сте депресирани или страдате от висока тревожност, първите признаци са паник атаки, не можете да спите, измъчват ви страхове, имате телесни симптоми като сърцебиене, задушаване, замайване и виене на свят, стомашни проблеми, често уриниране, ниско самочувствие. При появата им тези симптоми не трябва да се подценяват, а да се потърси лекарска помощ. Ако ваш близък изпaдне в тревожно разстройство, го придружете до личния му лекар, бързата реакция на близките и лекарската помощ са решаващи. След консултации се преценява как да се процедира”, поясни психиатърът.

Лекарите съветват и да се приемат жълт кантарион, глог, магнолия и други билки, известни със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Необходимо е редовно и да се контролира кръвното налягане особено при хора над 50-годишна възраст, защото повишаването води до изпадане в тревожност и панически пристъпи.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене