Красотата на Пирин от камък оживя в Добринище, майсторът – Петър Чорев от Елешница

В Деня на Независимостта планинският град Добрини­ще чества своя празник.

Програмата е богата и раз­нообразна, а гостите могат да видят как за няколко го­дини от едно провинциално градче, Добринище се пре­върна в курорт.

Спокойствие, чистота и красота посрещат всеки ту­рист.

Днес в новоизградения градски парк заблестя още една продобивка. Тя е ценна, красива и богата на талант, защото е изработена от един млад мъж, доказал себе си с добротата и сръчността си.

Петър Чорев от разложко­то село Елешница, познат с 3-метровия барелеф на све­ти Георги, създаде от камък прототип на Пирин от страна на Добринище.

Кметът на Добринище – Китан Галчев, се е свързал с кмета на Елешница и попи­тал за Петър. Искал някой талантлив човек да направи релеф на Пирин, погледнат от града, а и вече знаел за най-мащабния досега проект – свети Георги, реализиран в селото.

След разговори и планове творецът и кметът решили един камък да се превърне в красива инсталация, която да оживее и дарява с хубост­та си.

Камъкът е свален от Пи­рин. Той е голям, но Петър успял да овладее природата.

„Самият проект е по зами­съл на кмета, а изпълнение­то мое. От Добринище се виждат върховете Безбог, Десилица, Полежан и Малък Полежан – това се вижда и на самия камък. Той, разби­ра се, е и надграждан, за да се получи настоящия ефект. Върху него не е дълбано, а е използван бетон, с който да се оформи. Конструкцията е от арматура и мрежа“, спо­деля Петър.

Преди изобщо този камък да се превърне в символ, той е бил скициран от самия творец, който неведнъж е показвал завидния умения по рисуване, а и образова­нието му е такова. Петър представил пред кмета два проекта, единият от който е реализиран.

В рамките на месец про­дължава работата по съз­даването – в тези дни е включено и изсъхването и втвърдяването на матери­алите.

Камъкът се намира в бли­зост до банята. Размерите са му приблизително: 2 м. дължина, 1,60 височина и 1 м широк.

Допълнение към изграде­ния релеф е водопровод от ПВЦ тръби, вградени в бе­тонната част на камъка, от където по улеите се спуска вода – именно това се виж­да и от Добринище – река Безбожка и Десилишка.

Камъкът е под наклон, за да може водата да се отти­ча.

Между бетона и камъ­ка разлика не може да се направи, заради фина шпакловка от лепило, което покрило мрежата, с която се оформят върховете, преди поставяне на бетона. За по­вече блясък и запазване от атмосферните условия е из­ползван грунд, боя, изпрег­нат и лак.

Целта на релефа е да пока­же Пирин в пролетно-летния период – със снега, реките и езерата.

Петър става все по-извес­тен с таланта си да превръ­ща природата в различни форми.

Тази година на празника на Константин и Елена бе осветен барелефът на свети Георги в Елешница. Петър също така се включи в тях с железен костюм от филма „Хищникът“. Направен е от метал 0.6 мм поцинковани ламаринени листове. Кос­тюмът тежи около 20 – 25 ки­лограма.

***

Петър е завършил Югоза­падния университет през 2015 г. със специалност „Изобразително изкуство“, а в средното си образование придобил умения по дърво­резба.

„Идеята имах много отдав­на. Още преди 5 години. Мо­ята къща се намира точно срещу отвесната скала, на която в момента е светецът. Всеки път, когато погледна през прозореца, я виждам. Мястото трябваше да се запълни от нещо красиво“, сподели младият мъж преди година.

Свети Георги явно е прите­гателната сила, която задър­жа Петър да не замине отно­во за Англия, където е бил на гурбет.

Светецът е изваян на от­весна скала, която се нами­ра под местността Четири­те бора, а малко по-далеч е Света Петка. Скалата има най-добър изглед от Долна­та махала и се намира на 150 м. от дома на семейство Чореви.

Петър работи под жаркото слънце и 30 градуса. В про­цеса на работа две машини изгарят, тъй като се пълнят с прах и пясък, но това не спи­ра работата на ентусиаста.

„Костваше усилие, жела­ние, мерак. Изработвах го близо два месеца – започ­нах миналото лято на 10. юли до 28. август. Единстве­но баща ми ми помогна да сглобим скелето, което беше около 3 метра високо и пре­карахме кабели за ток“, спо­деля творецът.

Преди реализирането на проекта Петър получава разрешението да започ­не работа от местния кмет Сашо Мицин.

„Всеки ден гледам това, което съм направил. Сега го осветихме с лед прожектори с мощност 600 вата и вечер­та цялата скала направо по­белява“, сподели още Петър.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене