Дядо Серафим: Не остана храм, който да не е бил обект на кощунство

Неврокопският митрополит Серафим осъди нападението в Роженския манастир и посегателството над отец Теофил. Владиката излезе с дълго обръщение към извършителите на престъплението и ги призова да се покаят и вразумят.

„В България почти не остана храм, манастир или свято място, което да не е било обект на кощунствени действия от страна на отделни лица или организирани престъпни групи. През последните години хиляди икони и църковно-богослужебни предмети, които за нас са светини с неоценима духовна и културна стойност, бяха ограбени и повечето от тях са безвъзвратно загубени. Грозните празни места по иконостасите, които и до днес зеят в много църкви, свидетелстват за една страшната истина. Свидетелстват за духовния упадък и моралното състояние на някои членове на нашето общество. Разбиването и оскверняването на православните храмове нанасят непоправими материални и морални щети. Дързостта и безсрамието на злодеите-кощуници достигна до там, че посегнаха на духовно лице и сериозно застрашиха неговия живот. Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях“, казва дядо Серафим в обръщение към клира и народа в Неврокопска епархия.

Той припомня, че посегателството над лице с духовен сан и над църковно имущество не е обикновено престъпление. То е тежка противообществена проява с много по-дълбоко измерение, която, по думите на премъдрия Соломон води до проклятие=
„Призовавам всички православни християни в пределите на богохранимата Неврокопска епархия, всички свещенослужители, църковнослужители, сътрудници и доброжелатели на църквите и манастирите в епархията ни и на св. ни митрополия, на първо място усърдно да се молим Господ да не престава да проявява Своята милост към всички нас и да ни закриля със Своята всемогъща десница. Нека да не сме безразлични, но да бъдем отговорни и бдителни и да съхраняваме светините на Църквата ни, които са общо наше достояние и богатство. Всички ние заедно изграждаме тялото на Църквата – нека да бъдем непримирими с греха. Призовавам и всички, които заемат отговорни постове в държавните и местните институции, да не омаловажават и да не пренебрегват проблемите, които Църквата поставя за разглеждане или когато търси помощ и съдействие. Да не забравяме, че в православната християнска вяра са устоите на нашата държавност“, казва митрополит Серафим.

Той благодари на всички служители на полицията и следствието в гр. Сандански, както и на всички техни колеги от Благоевградска област, участвали в акцията по разкриване и залавяне на извършителите на престъплението в Роженския манастир, както и на всички компетентни органи, които продължават да работят по случая.

„Благодаря на всички служители на св. Неврокопска митрополия и на всички искрени приятели на Роженския манастир за проявената съпричастност и отзивчивост в момент на тежко изпитание за св. обител и за братята монаси. Благодаря на всички, които молитвено ни подкрепиха. Най-вече благодаря на Пречистата наша Владичица, Пресвета Богородица за нейната помощ и майчина закрила. През вековете Нейната грижа за Роженския манастир многократно се е проявявала, прояви се и сега. Това ни уверява, че Божията Майка бди над своята обител и пази онези, които я почитат и усърдно й служат. Отправям всесърдечна и искрена молитва към всемилостивия наш Господ и Бог да дарува на всички ни покаяние и прошка на греховете, да ни изпълва с вяра, ревност и усърдие в изпълнението на Божиите заповеди, да ни запазва в мир и добро здраве, а Пресвета Богородица винаги да ни закриля и пази под своя свят Покров“, казва Неврокопският владика.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене