Някой говори с вашата уста

С близък приятел пия кафе днес и той ми разказва под­робно как на велоалеята до гарата в Благоевград едно момиченце паднало и се ударило лошо. Разбира се, той не е бил свидетел на слу­чая, но си позволи да нари­сува пикантната картина на падането, оцветена с много кръв и детски плач. Алюзи­ята е следната: велоалеите в Благоевград са некачестве­ни, опасни и дори някак си ненужни. Направих си труда и разпитах всички магази­нерки в посочения район и се оказа, че те не са видели нищо подобно.

Постоянно чувам мрънка­не за ремонта, който тече в центъра на града. Ненавре­менен бил, вдигало се прах, трудно се преминавало. Е, не знам ремонт да протича по друг начин освен с по-го­ре споменатите неудобства! И в Америка, и в Япония е така! А тази промяна бе на­ложителна за града ни. Ама парите били от нас гражда­ните! Е, от кого да бъдат пи­там аз!? Разбира се, в случая средствата са от европейска програма, но затова никой не обелва и дума.

Съвсем скоро, на някои улици се положиха тръби, по които да тече топла мине­рална вода, и това временно леко затрудни движението на автомобилите. Веднага се появи същия фон от не­гативни слухове и приказки. Защо точно онзи предприе­мач е получил концесията? Дупките щели да останат до Нова година, защото същия нямал пари да ги покрие. Вече има 10-а души със счу­пени глави, ръце и крака по този повод, което е толкова истина, колкото онази ин­формация за падналото от колело момиченце на вело­алеята . На никой обаче не му правеше впечатление, че точно тази минерална вода се изтичаше в канализация­та безстопанствено, преди този беден бизнесмен да си плати концесията и да се оп­ита да докара това благо до хората тук. Просто на някого не му се ще да си спомняме за тези неща…

Санирането. Ох, това сани­ране! Имам възможността да пътувам и мога да кажа, че най-отчетливо то се виж­да само в Благоевград! Това, което се случи по този повод в града ни може само да се аплодира и да се поздрави управляващия екип на гра­да. Ама това, ама онова, фа­ктът си е факт! Един милион приказки, бълвани сякаш от един център ни проглушиха ушите, че това е корупция, кражба, подмяна на истина­та…Нека си признаем,че пре­ди да се случи това обновя­ване, Благоевград не бе чак такова приветливо място за живеене. Особено квартали­те.

Има още десетки подобни случаи тук, които са обкиче­ни с негативни слухове, кои­то не отговарят на истината. По-важен е изводът, който ни показва, че не трябва да позволяваме някой друг да се опитва да говори ,чрез нас…

МЕХАНИЗМЪТ НА ЗЛОТО

Наскоро си дадох сметка, че живеем в доста особени времена. Времена на подмя­на на истината и реалността. Това може да изглежда не толкова важно и илюзия за някого. Когато обаче опреде­лени групи от хора и интере­си се опитват и то успешно да подменят гласа на Граж­данското общество, тогава става опасно. Оказва се ,че Те може с успех да подме­нят действителността и да манипулират огромен брой от нормални хора, които съвсем наивно се доверяват на медии, неправителстве­но организации боравещи с фалшиви новини. Веднага след това започват слухове и мълви, на които ставаме жертва всички ние.

Същото важи и за най-го­лямата медия Фейсбук. Там, поради факта ,че може да се изразява мнение в реално време и всичко е интерак­тивно, ситуацията просто е излязла напълно от кон­трол. Армия от „Тролове” са наети от съмнителни бизнес среди и политически кръго­ве, за да подменят реалнос­тта и истината за неудобни хора и събития. Всички те са под фалшиви профили като едните имат задача да подменят фактите, други слухтят и донасят в своите центрове информация за наблюдаваните хора и слу­чаи…А както знаете подоб­ни неща могат да променят хода на историята и то не към по-добър край.

Всичко това се заплаща с неосчетоводени пари от Черни каси. Никой не знае дори до къде може да стиг­нат такива взаимовръзки. Без да Ви плаша, но такива нишки могат да водят дори и до „Ислямска държава”…Запознати знаят за какво говоря.

Все неща, които трябва силно да заинтересуват Спец Прокуратурата, ДАНС, и други подобни държавни структури. Както и нашите западни съюзници…

Така стоят нещата с „Пла­теното Гражданско Обще­ство” тук, чиято задача е да се подменя общественото мнение в България.

В Благоевград нещата не са по-различни и по-розо­ви. В последно време тук се появиха ей така от нищото няколко нови сайта. Ясна е задачата им. Идват избори и истината трябва да бъде омърсена и обезличена. Но и без тях медийната обста­новка е достатъчно мрач­на. Формулата е: На бялото трябва да се казва черно! А на нас българите ни трябва малко за да потеглим на все­ки слух и клюка в погрешна­та посока. И това ще е така докато позволяваме прин­ципа да е безпринципност­та. От нас зависи!

Станимир Радулов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене