Вече започнаха имунизациите против грип

20 лева ще струва и тази зима противогрипната ваксина, а 2 лева ще е таксата за имунизация. Това съобщиха от Столичната здравна инспекция и подчертаха, че вече извършват имунизации на желаещите да се ваксинират срещу грип.

Тази година противогрипните ваксини включват новите щамове „Сингапур” и „Колорадо”, а добавянето им се наложило заради промените в грипните вируси в последните години. Имунизационният обхват на ваксините срещу грип, които не са задължителни, у нас е между 2 и 3%, обясни д-р Наталия Спиридонова, която завежда дирекция „Надзор на заразните болести” в Столичната здравна инспекция.

„Средната заболяемост в страната достига до над 300 на 10 000 население. Което означава, че в периода на епидемичния подем на заболяването преболедуват не по-малко от 250 000-300 000 души. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на три-четири седмици през годината“, коментира д-р Спиридонова.

Преди дни стана ясно, че държавата подготвя масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години. Това е предвидено в нов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип.

В него е заложено през следващите години държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват у нас.

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене